Verte, neverte, sporenie je nielen dôležité ale teraz aj mimoriadne výhodné

Investície do bývania bývajú najväčšou položkou v rodinnom rozpočte. Okrem samotnej kúpy sem patria náklady na prípadnú rekonštrukciu, výdaje na výmenu okien, podláh či na maľovanie stien.

22.01.2019 00:00
slecna s tabletom a psom v obyvacke-min Foto:

Mohli by ste namietať, že na kúpu či rozsiahlu rekonštrukciu sa predsa nasporiť nedá. Na takéto veľké investície sú v ponuke hypotekárne alebo stavebné úvery. Iste, máte pravdu. No nesmiete opomenúť fakt, že podľa nového nariadenia Národnej banky Slovenska vám môžu banky požičať maximálne do výšky 80 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Nuž a zvyšok musíte doplatiť z vlastných zdrojov.

Odkiaľ získať vlastné zdroje

Riešením je napríklad stavebné sporenie. Stačí, keď si budete na účet stavebného sporenia odkladať každý mesiac časť príjmu, ktorý by ste inak minuli na niečo pekné a nepotrebné. Po istom čase budete mať k dispozícii sumu, ktorá môže pokryť hoci aj rozdiel medzi kúpnou cenou nehnuteľnosti o ktorú máte záujem a výškou úveru, ktorý vám banka poskytne. Pochopiteľne je iné, keď kupujete nehnuteľnosť vo veľkom meste a iné, keď v okresnom mestečku a jeho okolí. Ak by vám nasporená suma nestačila na doplatenie rozdielu pri kúpe nového bývania, môže aspoň pokryť náklady na modernizáciu vášho súčasného bývania či výmenu jeho zariadenia. Aj v tomto prípade máte pochybnosti, či sa dá toľko nasporiť?

Percentá navyše

Prvá stavebná sporiteľňa prichádza na trh s akciovou ponukou, ktorá vám to umožní. Každému, kto si teraz uzatvorí zmluvu o stavebnom sporení a pri dohodnutom šesťročnom sporení splní stanovené podmienky, PSS pridá k základnej úrokovej sadzbe z vkladov percentá navyše. V prvom roku 7,5 %, v druhom 4 % a v treťom ďalšie 1 %. Nesmieme opomenúť ani štátnu prémiu. Ak patríte k tým, ktorí na ňu majú nárok, môže vám pribudnúť aj ďalších 70 €. Tomu sa povie výhodné sporenie, všakže? Okrem toho sa na 10-tich z vás môže každý mesiac, od teraz až do konca marca, usmiať šťastie a na váš účet stavebného sporenia vám PSS pripíše ďalšiu štedrú finančnú čiastku.

Pre nedočkavých

Samozrejme, pre tých, ktorí potrebujú väčšiu sumu a rýchlejšie, má PSS stále v ponuke rôzne druhy úverov. Aj tu však platí, že s predchádzajúcim sporením ich dostanete s výhodnejšími podmienkami ako bez neho.

Presvedčte sa sami!

Viac informácií získate, ak zavoláte na telefónne číslo 02/58 55 58 55 alebo kontaktujte niektorého z obchodných zástupcov zo zoznamu na www.pss.sk.

chyba