Bývanie v roku 2018: interiér v prírodnom štýle

Tiež v interiéri obľubujete prírodný- alebo tiež eko- štýl? Jeho popularita vôbec nie je náhodou. Tento štýl je veľmi úzko spätý s prírodou a zdravím. Súčasne kladie dôraz na dodržiavanie princípov ekologického spôsobu života. Ak vám v živote chýba príroda, potom je interiér zariadený v prírodnom štýle pre vás to pravé.

27.09.2018 08:00
1

Pri zariaďovaní interiéru v prírodnom alebo eko štýle by ste sa mali riadiť niekoľkými základnými pravidlami:

  1. Používajte v maximálnej miere prírodné materiály a tiež materiály k prírode šetrné, teda ekologické.
  2. Držte sa neutrálnej, prírodne zladenej palety farieb, bez výrazných a krikľavých akcentov.
  3. Maximálne využité prírodné elementy napríklad aj na dekoráciách (rastliny, kamienky, prírodniny, akváriá ai.).

Prírodné materiály sú základ

Hlavným prvkom interiéru v eko štýle sú prírodné materiály. Jednoznačne im kraľuje drevo, podobne ako je to pri škandinávskom štýle. Zaobstarajte si drevený nábytok ako podlahy, okenné rámy alebo dvere. Vhodný materiál aj štýl nájdete na stránkach Favi. Vďaka Favi ušetríte svoj čas aj peniaze hľadaním toho, čo potrebujete do svojho domu. Môžete vyfiltrovať nábytok a dekorácie podľa vlastného vkusu, farby, materiálu ale aj ceny.

Nábytok nakupujte v rámci možností z masívu, či už upraveného alebo ponechaného v jeho prirodzenej, neopracovanej podobe. Využívajú sa všetky typy drevín- najčastejšie ide o buk, orech či borovicu, čerešňu alebo aj červenkastý mahagón. Správnym krokom sú aj kúsky z ratanu, bambusu alebo palmových listov, ktoré v konečnom dôsledku vnesú do interiéru exotický nádych. Navyše nábytok z týchto materiálov je šetrný ku prírode, výhodou je tiež priaznivá cena v porovnaní s nábytkom dreveným.

V prírodne ladených interiéroch často nájdeme aj kameň, sklo a kov. Prírodné tkaniny sú samozrejmosťou, spomedzi nich prevažuje ľan, nebielená bavlna, vlna a juta. V poslednej dobe sú obľúbené tiež produkty z recyklovaného papieru či plastu.

Farebná paleta z prírody

Perfektným vodítkom pri voľbe farebnosti interiéru je práve príroda. Ako základ si vyberte neutrálne tóny, na rozdiel od škandinávskeho štýlu sa tu však objavujú teplejšie tóny z farebnej škály ako je béžová, hnedá či okrová.
2
S tmavšími typmi dreva budú dobre kontrastovať steny v bielych alebo jemne pastelových odtieňoch. Zeleň trávy, listu alebo mechu, jemné modro-šedé tóny vodnej hladiny ale aj sýtejšie zemité odtiene sa zase uplatnia predovšetkým na doplnkoch a textíliách. V takto zariadenom interiéri sa vyvarujte používaniu príliš sýtych, krikľavých farieb, ktoré by harmóniu prírodných tónov narušili.

Dekorovanie: inšpirujte sa prírodou

Najjednoduchším spôsobom, ako interiér v prírodnom štýle dotvoriť, je využitie živých rastlín všade, kde je na to priestor. Okrem rastlín v klasických terakotových kvetináčoch sa snažte rozmiestniť ich aj do jednoduchých sklenených alebo hlinených či keramických váz. Podobne je tomu aj s ostatnými doplnkami- nelámte si príliš hlavu s ich usporiadaním, riaďte sa svojou intuíciou a nechajte sa viesť tým, čo vidíte priamo v prírode. Základom je, aby to komplexne pôsobilo prirodzene.
3
Ak máte radi prírodu a tento štýl vás oslovil, ale nechcete alebo nemôžete zatiaľ celý interiér pretvárať, je množstvo spôsobov ako sa prírode doma priblížiť. A nemusí vás to stáť ani jedno euro. Jednoducho využite prírodniny- teda všetko, čo vám príroda zadarmo ponúka. Okrem rastlín, listov a vetvičiek sú zaujímavým nápadom na dekorovanie kamienky a okruhliaky. položte ich voľne na parapetu okna, nasypte do sklenenej nádoby a usaďte do nej sviečku alebo spomínané vetvičky. Pustite svoju fantáziu z uzdy alebo si pomôžte inšpiráciami z Pinterest.
4
Zarámujte si vylisované kvetiny z letného herbára alebo použite farebné jesenné listy. Stenu ozdobí aj tlač- vystrihnuté strany z učebnice botaniky alebo prírodovedy- stačí si zájsť do antikvariátu. Prírodný štýl nepristane len vidieckým domom, ale pasuje aj do mestského bytu. Nedajte sa odradiť prvkami, ktoré nemôžete práve teraz zmeniť- ako sú podlahy, okná a dvere sú v novostavbách často už dané a ich rekonštrukcia je nákladná. Na začiatok vsaďte na doplnky a postupne obmieňajte aj nábytkové kusy. Pre pomoc s hľadaním nových kúskov zájdite na Favi (.sk), čo je stránka na vyhľadávanie nábytku a dekorácií, kde si môžete vybrať z viac než 200 slovenských e-shopov združených na jednom mieste.
chyba