Hydroizoláciu v kúpeľni nevynechávajte. Následky vás môžu vyjsť draho

Hlavnou úlohou izolácie proti vlhkosti, čiže hydroizolácie, je, ako už samotný názov napovedá, chrániť materiál pred vlhkosťou a prienikom vody. Jej využitie je skutočne široké.

23.08.2018 07:49
900727014

Používa sa pri izolácii striech, základov, ale aj v interiéri, napríklad na izoláciu vlhkých miestností, akými sú kúpeľne, práčovne, technické miestnosti, šatne, sklady a podobne. V kúpeľniach a ďalších interiérových miestnostiach nachádza uplatnenie tekutá hydroizolácia, ktorá sa nanáša štetcom alebo valčekom a po zaschnutí vytvára kompaktnú izolačnú vrstvu. Hydroizolácia v kúpeľni zamedzuje prieniku vlhkosti do podkladu. V prípade, že sa stavebník rozhodne hydroizoláciu vynechať riskuje, že skôr či neskôr bude musieť miestnosť rekonštruovať, čo ho v konečnom zúčtovaní vyjde podstatne drahšie ako na začiatku kvalitne spravená hydroizolácia. Vlhkosť totiž veľmi negatívne pôsobí na vsiakavé alebo čiastočne vsiakavé materiály. Spôsobuje odlupovanie obkladov, praskanie dlažby, vznik plesní v škárach a na stenách kúpeľne aj v susediacich miestnostiach.

Hydroizoláciu možno aplikovať na každý druh stavebného materiálu

Jednou z výhod hydroizolácie je, že je možné ju aplikovať v každom druhu stavby. Bez ohľadu na to, či ide o tehlový, drevený alebo panelový dom, prípadne dom vystavaný z pórobetónu. Každý podkladový materiál ale musí z pohľadu nanášania hydroizolácie spĺňať niekoľko dôležitých podmienok. Musí byť pred aplikáciou vyzretý, čistý, vysušený a odmastený. Len tak sa zabezpečí potrebná priľnavosť hydroizolácie a dokonalá ochrana podkladu pred vlhkosťou. Prípadné nerovnosti na podklade je možné vyrovnať použitím nivelizačných materiálov. Pri výbere nivelizácie je potrebné dbať na to, aby bola dodržaná rovnaká báza nivelizačnej stierky, ako je báza podkladu. To znamená, že ak je podklad cementový, musí byť aj stierka cementová. Ak sa jedná o anhydridový podklad, tak aj nivelizačná stierka musí byť anhydridová. Pozor však na vyrovnávanie nerovností vo vlhkých miestnostiach. V nich nie je vhodné použiť sadrové potery, nakoľko sadra je veľmi háklivá na vlhkosť, ktorú dokáže prijímať aj zo vzduchu. Pôsobením vlhkosti sadra napučiava a spôsobuje odpadávanie vrchných vrstiev.

Hydroizolačná stierka sa ľahko rozotiera. Zvýšenú pozornosť je potrebné venovať najmä v rohoch, v blízkosti odtokov, pri dilatačných škárach, na spojoch stien s podlahami a podobne. Najčastejšie defekty v hydroizolácii vznikajú totiž práve na týchto miestach. Stačí malá štrbinka a voda si ju nájde, dostane sa ňou pod hydroizoláciu k podkladovému materiálu. Výsledkom je opäť vlhnutie stien, tvorba plesní, odpadávanie obkladov či dlažieb.

Dvojzložková tekutá lepenka? Objavte jej výhody.

Dvojzložkové izolácie obsahujú sypkú a tekutú zložku. Tekutá lepenka odoláva tlakovej vode. Je možné použiť ju na izoláciu objektov s nízkym radónovým indexom v interiéri aj exteriéri, pod obklady a dlažbu v kúpeľniach i bazénoch. Vhodná je tiež na balkóny, terasy, lodžie či oporné múry. Na problémových miestach, akými sú rohy, kúty a dilatačné škáry sa pre zvýšenie účinnosti tekutej lepenky používajú tesniace pásy a priechody. Medzi hlavné výhody tekutej lepenky možno zaradiť napríklad vysokú priľnavosť k stavebným materiálom, možnosť podzemnej aj nadzemnej aplikácie, vysokú flexibilnosť, odolnosť proti poveternostným vplyvom, špičkovú vodotesnosť aj voči chlórovanej vode, mrazuvzdornosť.

chyba