Pozor na novú normu: od januára by sme mali zatepľovať viac

Od januára 2016 bude platiť odporúčanie novej normy STN 730540, ktoré sa týka zateplenia každej časti domu. Sprísňuje požiadavky na hrúbku zateplenia. Okrem fasády či sokla sa týka aj šikmých striech: kým doteraz stačilo šikmú strechu zatepliť približne 20 centimetrovou izoláciou, teraz budeme potrebovať takmer dvojnásobok.

10.11.2015 14:09
isover_byvanie.pravda.sk_clanok Foto:

Dodržanie normy znamená väčšiu úsporu

Pri zateplení šikmej strechy je voľba jednoznačná – najideálnejším materiálom je sklená vlna. Má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti a jej pružnosť umožňuje veľmi jednoduchú aplikáciu medzi strešné krokvy. „Kvalitný materiál spoznáte na prvý pohľad. Napríklad sklená vlna ISOVER UNIROL PROFI je pevná, neprehýba sa, rýchlo sa nafukuje a má nízku hodnotu súčiniteľa tepelnej vodivosti – lambda (λ). To znamená, že aj pri nižšej hrúbke podáva perfektný výkon,“ vysvetľuje Vladimír Balent, odborník na pasívne domy zo spoločnosti Isover. Dodáva, že do zateplenia šikmej strechy sa rozhodne oplatí investovať, keďže býva označovaná ako kritická pre úniky tepla. „S kvalitnou izoláciou pritom môžete dosiahnuť viac ako 50 percentnú úsporu nákladov na vykurovanie.

isover_byvanie.pravda.sk_clanok

Všímajte si lambdu

Hrúbku izolácie nemožno vyrátať paušálne, keďže do výpočtu vstupuje veľmi veľa premenných veličín. Záleží na konštrukcii šikmej strechy, ale rovnako aj na kvalite materiálu. „Nová norma určuje hodnotu požadovaného tepelného odporu R=9.9. Ak chcete dosiahnuť čo najväčšiu úsporu, mali by ste siahnuť po materiáli s čo najnižšou hodnotou súčiniteľa tepelnej vodivosti (lambda – λ). Napríklad pri materiáli ISOVER UNIROL PROFI potrebujete iba 33 centimetrovú hrúbku izolácie, keďže jeho hodnota lambdy je 0,033. Pri materiáloch, ktoré majú hodnotu lambdy vyššiu, napríklad 0,040, je potrebné použiť minimálne 40 centimetrovú izoláciu,“ vysvetľuje odborník.

Pomoc na mieste

Zatepľovanie šikmej strechy je pomerne jednoduché, takže si naňho trúfajú aj domáci majstri. Najnáročnejším krokom je naozaj výber materiálu. Ak si nie ste istý, neváhajte sa obrátiť na odborníkov. „Isover má celoslovenskú sieť odborníkov, ktorí sú ochotní pomôcť nielen cez telefón, alebo e-mail, ale v prípade potreby môžu prísť aj na miesto činu a poradiť vám, ako a čím správne zatepliť,“ hovorí Vladimír Balent. Takéto služby a servis vám môžu doslova „zachrániť“ projekt zateplenia – nekvalitná či nesprávne aplikovaná izolácia by sa vám mohla časom vypomstiť.

isover_byvanie.pravda.sk_clanok

Nenechajte si ujsť dotácie

V priebehu budúceho roku vláda minie okolo 30 miliónov eur na podporu obnovy rodinných domov. Podrobné informácie nájdete na stránke Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja: http://www.zatepluj.sk/. „Veľmi dôležité je oslovovať realizačné firmy s licenciou a vyberať si certifikované materiály. Ak sa rozhodnete pre necertifikované riešenia, stratíte nárok na dotáciu,“ varuje Vladimír Balent .

www.isover.sk

www.isover-eshop.sk

chyba