Upratovanie záhrady na jar? Zaobídete sa aj bez chémie. Vyskúšajte „vapku“

01.05.2024 00:00
shutterstock 313805915, pr, nepouzivat Foto:

Ale nečistoty sa na záhradu dostávajú v priebehu celého roka, napríklad po každej väčšej prietrži mračien. Udržiavať záhradu, príjazdové cesty, schody, strechu terasy alebo pergoly čisté, to je poriadna drina. Ale existuje spôsob, ako si prácu uľahčiť. S pomocou vysokotlakového čističa.

Čo je to „vapka“?

Vysokotlakový čistič je pomenovanie, podľa ktorého tento zázrak nájdeme na e-shopoch. Ale pretože by si na tom jeden mohol polámať jazyk, väčšina ľudí čističu hovorí vapka alebo aj wapka. Ten čistí povrchy vodou, ktorá je privádzaná prostredníctvom piestového čerpadla do dýzy alebo rozprašovacej hadice pod vysokým tlakom. Tým je generovaný prúd vody s vysokou rýchlosťou. Že má voda v takých podmienkach veľkú silu, to vedia všetci, ktorí videli činnosť rezacích systémov na báze vodného lúča. Voda z rezacej hlavy tu tryská nadzvukovou rýchlosťou a prereže napríklad aj oceľ s hrúbkou 30 cm. Vapka takto „ostrá“ nie je, nič s ňou neprerežete. Ale očistiť povrchy a vrátiť im pôvodný lesk a čistotu, to vapka vie.

Prečo je účinnejšia ako iné metódy?

Najčastejšie využívame čistenie pomocou hadice. Lenže tá zďaleka nemá takú silu. Vysokotlakové ostrekovanie odstráni ako čerstvé škvrny, tak aj tie roky zažraté. Zlikviduje aj riasy, huby alebo drobnú burinu. A spotrebuje oveľa menej vody. Wapka si vystačí iba s pätinovou spotrebou vody! A oproti chemickým čističom je maximálne šetrná voči prírode. Aj keď nie ste presvedčený ekológ, je vám určite jasné, že chémia kondíciu vášho trávnika, kvetov a stromov nevylepší.

Ďalším benefitom vapky je jednoduchosť obsluhy. A všestrannosť použitia. S wapkou môžete čistiť odkvapy, vyčistiť váš kovový plot, odstrániť nečistoty z terasy, z dlažby aj kamenných cestičiek, dokonca môžete navrátiť lesk oknám a skleníkom. Vysokotlakovým čističom dáte do poriadku fasádu domu po zimnej sezóne a dáte do pucu aj vaše auto alebo motorku.

Akú wapku zaobstarať

Na e-shope SANITINO sú k dispozícii rôzne modely vysokotlakových umývačiek od značky Fieldmann. Názov trochu mätie, Fieldmann je česká firma vyrábajúca nástroje pre záhradu i dielňu. U vysokotlakových umývačiek vyberáte podľa príkonu a maximálneho prietoku – od 396 do 450 litrov vody za minútu. Líši sa aj dĺžka vysokotlakovej hadice a množstvo príslušenstva. Náročnejší užívatelia ocenia múdre doplnky, ako sú turbo dýza, integrovaná nádobka na šampón, kefa na auto alebo čistič plôch. A cena? Vysokotlakové čističe je možné zaobstarať za 70 – 150 EUR.

chyba