Rozmýšľate, že si zadovážite elektromobil? Máme pre vás tip

Elektrické autá sa stávajú čoraz obľúbenejšími už aj na Slovensku. Automobilkám sa darí postupne zvyšovať ich dojazd a tak sa z elektromobilov využiteľných najmä pre jazdy na krátke vzdialenosti stávajú „plnohodnotné“ rodinné autá. Ak sa aj vy pohrávate s myšlienkou, že presadnete do ekologického auta, máme pre vás zaujímavý tip.

17.05.2021 00:00
mazda, PR článok, reklama, nepoužívať

Predaj elektromobilov neustále stúpa a rovnako tak sa rozširuje aj ich ponuka na trhu. Drvivá väčšina automobiliek do svojho portfólia zaradila už aj elektromobily a predpokladá sa, že počas nasledovných rokov budú elektrické autá zažívať skutočný boom. Postupne klesá počet zákazníkov, ktorí by za rozhodujúce negatívum elektromobilu považovali jeho menší dojazd a pomalé nabíjanie. Zisťujú totiž, že je to hlavne o zvyku a o tom, na čo auto potrebujete.

Vývoj batérií do elektromobilov napreduje míľovými krokmi

Faktom je, že ak sa rozhodnete investovať do elektrického auta, budete musieť prijať určité kompromisy. Pri dlhých cestách môže byť ešte stále obmedzujúce častejšie a pomalšie nabíjanie. Lenže faktom tiež je, že výrobcovia batérií nezaháľajú a dodávajú na trh stále novšie typy batérií. Cieľom, ktorý sa im darí relatívne dobre spĺňať, je vyrábať čo najľahšie batérie s čo najväčšou kapacitou. Dôležité sú tiež systémy, ktoré umožňujú stále rýchlejšie nabíjanie.

Je takmer isté, že už čoskoro budú bežne dostupné elektrické autá s dojazdom 500 a viac kilometrov s nabíjaním za pár minút. Dovtedy budú elektromobily získavať na popularite najmä u zákazníkov, ktorí hľadajú druhé auto do domácnosti. Ideálne druhé auto v rodine by malo byť najmä:

  • úsporné
  • pohodlné
  • praktické
  • ľahko ovládateľné
  • bezpečné

Týmito atribútmi v kombinácii s moderným dizajnom a špičkovými technológiami sa pri výrobe svojho prvého plne elektrického automobilu riadila automobilka Mazda.

mazda1, PR článok, reklama, nepoužívať

Mazda MX-30 do koča aj do voza

Mazda je známa svojím citom pre dokonalosť. Nadčasový dizajn s jasnými líniami, vysoká kvalita prevedenia, výborné jazdné vlastnosti a spoľahlivé motory sú dôvodom, prečo jej modely už dlhodobo patria medzi lídrov aj v kategórií mestských SUV a SUV vyššej strednej triedy. Nakoľko automobilka vždy drží krok s dobou, bolo len otázkou času, kedy ponúkne svojim zákazníkom prvé plne elektrické auto.

Ak vezmeme do úvahy obľúbenosť SUV modelov CX-3, CX-30 či CX-5, nie je prekvapením, že svoj prvý elektromobil automobilka zasadila práve do kategórie SUV. Konkrétne medzi mimoriadne obľúbené mestské SUV. Fanúšikovia Mazdy atraktívny, moderný a štýlový exteriér očakávajú už celkom automaticky, podobne ako priestranný interiér. Nová elektrická Mazda MX-30 však ponúka hneď niekoľko benefitov naviac.

Jedným z najdôležitejších parametrov v každom aute, bez ohľadu na to, či sa jedná o elektromobil alebo o auto so spaľovacím motorom, je bezpečnosť. Mazda MX-30 je prvou Mazdou, ktorá získala všetkých 5 hviezdičiek v rámci nových, prísnejších, hodnotení odolnosti proti nárazu Euro NCAP 2020.

Mazda MX-30 je typickým mestským automobilom. Pohodlne vás odvezie na všetky vaše denné aktivity – do práce, na koníčky aj na nákupy. Kvalitný akumulátor s príjemným, približne 200 kilometrovým, dojazdom a až 8 ročnou zárukou (alebo do 160 000 km) vám poskytne toľko voľnosti, koľko potrebujete. Počas niekoľkých hodín ho bez problémov nabijete aj doma vďaka možnosti nabíjania striedavým prúdom. Na cestách využijete konektor umožňujúci nabíjanie jednosmerným prúdom na verejných nabíjacích staniciach. Počas jedného 40 minútového obeda nabijete batériu na 80 % jej kapacity. Výkon 107 kW poteší a prekvapí svojou dynamikou nielen pri rozbiehaní.

Za pomyselnú čerešničku na torte by sme mohli označiť najnovšiu technológiu od Mazdy s označením e-GVC Plus. Tá zaisťuje precíznu reguláciu krútiaceho momentu motora podľa pohybov volantu, čo sa prejavuje prirodzeným zážitkom z jazdy a výrazne lepšou stabilitou pri jazde po kľukatých cestách, ako aj na klzkej vozovke.

mazda2
chyba