Jar prichádza a s ňou aj výmena pneumatík

Pneumatiky nie sú komunálnym odpadom, a to je zásadná vec oproti iným komoditám. Kam teda s nimi, keď doslúžia? Odovzdajte ich bezplatne v pneuservise alebo v predajni. Na Slovensku už dlhšie platí zákon o odpadoch, ktorý spätný zber pneumatík rieši. Všetky pneuservisy a predajcovia pneumatík majú zo zákona povinnosť odoberať pneumatiky od motoristov – konečných užívateľov- zadarmo, bez ohľadu na ich značku. Pneumatiky môžete zadarmo odovzdať aj v prípade, že nenakupujete ďalší tovar či nevyužívate žiadne služby. Likvidácia pneumatiky je totiž započítaná v jej nákupnej cene a túto informáciu nájdete na predajnom doklade.

11.04.2019 10:00
ELTma, PR článok, nepoužívať Foto:
Foto: PR servis
ELT Management, PR článok, nepoužívať

Spoločnosť ELTMA, nezisková organizácia zodpovednosti výrobcov pneumatík zabezpečuje odvoz v široké sieti servisov a predajní na Slovensku. Všetky tieto zberné miesta sú označené nielen na interaktívnej mape www.eltma.sk, ale sú vybavené aj špeciálnou nálepkou s označením „Miesto spätného zberu pneumatík Eltma“. Keď predajca či pneuservis zhromaždí cca 100 kusov osobných pneumatík (700 kíl), zadá objednávku do systému a spracovateľ ich jednoducho a bezplatne vyzdvihne a prevezie do spracovateľského závodu. Tam sa začína ich cesta k novému životu.

Foto: PR servis
ELTma, PR článok, nepoužívať

Čo sa presne deje s pneumatikou po jej odovzdaní na zbernom mieste OZV Eltma?

Po spracovaní v závodoch, ktoré takéto pneumatiky recyklujú, sa z nich stáva druhotná surovina. Samotná guma sa ekologicky spracováva pomocou mechanického rezania až z nej vznikne granulát. Z neho pochádza finálny produkt, ktorý má mnoho využití. Vyrábajú sa z neho gumové koberčeky do áut, gumené obrubníky, mozaikové podlahy do interiéru či exteriéru, kvetináče či rohože. Recyklácia surovín vrátane pneumatík je cesta nielen k novým produktom a originálnym bytovým doplnkom, ale najmä k zlepšeniu prostredia, v ktorom žijeme.
Foto: PR servis
ELTma, PR článok, nepoužívať
Foto: PR servis
ELTma, PR článok, nepoužívať

Spoločne vytvárame lepší svet.

chyba