Postarajte sa o svoje hliníkové disky správne. Odmenia sa vám dlhou životnosťou

Väčšina motoristov časom dopraje svojmu štvorkolesovému miláčikovi nové hliníkové disky, pretože tie plechové predsa len nevyzerajú príliš dobre ani na starom aute, nehovoriac o tých novších. Nákupom hliníkových diskov však váš záujem o ne by nemal končiť. Pokiaľ im chcete zabezpečiť dlhšiu životnosť, tak by ste rozhodne nemali zabúdať na poriadnu údržbu.

28.06.2018 08:00
cistenie_diskov

Zamerajte sa na správnu starostlivosť o svoje hliníkové disky. Odvďačia sa vám dlhou životnosťou a krásnym vzhľadom!

Nákupom nových diskov sa práca len začína. Pokiaľ teda nechcete mať do pár mesiacov disky ozdobené najrôznejšími fľakmi, ktoré sú po dlhej dobe ťažko odstrániteľné aj tými najlepšími čistiacimi prostriedkami. Zaschnutý asfalt v kombinácii s nevhodne zvoleným čistiacim prípravkom môže hliníkové disky nenávratne zničiť. Ich čistenie pritom nie je žiadna veda a základným pravidlom je pravidelné jemné čistenie. Preto nenechávajte na diskoch zbytočne dlho zaschnuté nečistoty, ako je soľ, blato asfalt či jemné čiastočky z brzdových doštičiek.

Na vyčistenie nepotrebujete žiadnu alchýmiu, stačí si pripraviť nádobu s teplou vodou a rozmiešať v nej niekoľko kvapiek mycieho prostriedku s odmasťujúcim účinkom. Čistenie hliníkových diskov však robte až keď vychladnú po jazde. Najvhodnejšie je umývať ich jemnou hubkou, kefkou alebo handričkou. V žiadnom prípade nepoužívajte brusný prípravok alebo predmet.

Vyhnite sa agresívnym prostriedkom

V obchodoch istotne narazíte aj na priam čarovné prostriedky, s ktorými špina zlezie takmer sama. Je však potrebné vyberať ich s rozumom. Mnohé agresívne prostriedky sú založené na báze kyseliny. Umytie s takýmto prostriedkom síce bude hračka, no pri pravidelnom používaní môžete zničiť lakovaný povrch hliníkových diskov

cistenie_elektronov

Nepriateľ asfalt

Slnečné počasie, vysoké teploty a nekvalitne opravené vozovky môžu spôsobiť, že asfalt často končí aj na automobile. V momente ako tento asfalt zaschne, máte problém. Bez špeciálnych prípravkov ho odstránite len ťažko.

Existuje na to pár tipov, ktoré vodiči zvyknú používať:

  • Mnoho vodičov používa kúsok vaty a sadlo.
  • Iným účinným prípravkom je technický benzín. S tým by ste mali byť veľmi opatrný a takéto čistenie vyskúšať na menej viditeľnom mieste. Po očistení disky omyte vlažnou vodou so saponátom.
  • Na trhu nájdete viacero prostriedkov, ktoré slúžia výlučne na odstránenie asfaltu. Aj tu sa však vyžaduje opatrnosť.
chyba