Pobaľte sa na dovolenku tak, aby vás nič neprekvapilo

Blíži sa čas dovoleniek. Pre mnohých útek z reality všedných dní. Zarezervovali ste si dovolenku snov a plánujete si ju užiť naplno? Poradíme vám, ako sa zbaliť čo najefektívnejšie a čo vám v cestovnej taške nesmie chýbať.

31.05.2022 00:00
cestovna-batozina-ccc, pr, nepouzivat Foto:

Túlavé topánky na nohy

Než pred odchodom na dovolenku kolegom v práci zamávate na pozdrav a naposledy skontrolujete, či ste zavreli všetky dvere a okná, čaká vás dôležitá misia. Hoci by sa mohlo zdať, že pobaliť niekoľko vecí na pár dní je maličkosť, kvalitný zoznam nikdy nie je na škodu.

Čo si doma zabúdame najčastejšie? Určite sú to nabíjačky, lieky, no veľmi často aj športová obuv. Nech cestujete na akýkoľvek typ dovolenky, športovú obuv zužitkujete či počas prepravy do cieľového miesta, alebo počas potuliek prírodou, alebo pri spoznávaní historických pamiatok.

Jedna vec je byť na dovolenke štýloví, druhá neužiť si ju pre dotlačené nohy. Štýlové šľapky si pobaľte na pláž či romantickú prechádzku, no športová obuv vás podrží v akomkoľvek teréne. Či si zvolíte tenisky, plátenky, alebo kvalitné kožené sandále, majte na pamäti terén, v ktorom sa budete pohybovať.

Nie každá obuv si poradí s prudkým stúpaním do kopca, nerovným, kamenistým alebo klzkým povrchom. Prezrite si podrobne program, ktorý na vás počas zájazdu čaká, a prispôsobte mu svoj šatník aj obuv.

Štýlový kufor do ruky

Ako sa teda pobaliť čo najefektívnejšie? Na koľko dní cestujete, toľko oblečenia si pribaľte. Netreba brať celý šatník. Len čo na posteľ zložíte svoju cestovnú tašku, musíte svoju kôpku s oblečením preriediť tak, aby vám ostalo miesto ešte na plavky, klobúk, športovú obuv, ale aj kozmetiku, opaľovacie krémy či osobné veci.

Nezabudnite si pribaliť aj čosi teplé, možno nebudete prví ani poslední, ktorým počasie na dovolenke nedopraje. Skladací dáždnik alebo pršiplášť sa tiež zídu. Ak vás počas letnej dovolenky čaká leňošenie na pláži, pribaľte si obľúbenú knihu, časopisy alebo krížovky. A úplným základom je mať v poriadku všetky cestovné doklady a v peňaženke menu, akou budete v danej krajine platiť.

S cestovnou taškou môžete vyraziť na pár dní, ale aj dva, tri týždne, vyberte si preto rozmer, ktorý pojme všetko, čo si prajete so sebou vziať. Pokiaľ cestujete s deťmi, myslite na to, že aj na dovolenke sa budú chcieť s niečím zahrať. Na pláži využijú klasické formičky do pieskoviska či lopty.

Využiť cestovnú tašku alebo radšej malý kufor? Všetko záleží od toho, koľko unesiete. Cestovnú tašku bude treba presúvať zavesenú na ramene či v ruke, ale je to vhodná príručná batožina, napr. do lietadla alebo autobusu. Ak do nej zbalíte len to najnutnejšie, s jej váhou si poradíte.

Kufor má tú výhodu, že je pevnejší a máte možnosť ťahať ho na kolieskach. Oba varianty batožiny sú navrhnuté tak, aby cestovanie s vami zvládli, aj keď ich tisíckrát neuvedomene pohodíte na zem. Ak si vyberiete z ponuky štýlových tašiek a kufrov na cestovanie, získate nielen skvelého spoločníka na cestovanie, ale tiež výrazný módny doplnok, ktorým ako turista odprezentujete svoj dobrý vkus.

chyba