Bez čoho by kuchyňa nebola kuchyňou

Srdcom každej domácnosti je kuchyňa, v ktorej sa stretáva celá rodina. Aby bola plne funkčnou a mohli ste si v nej užívať spoločné varenie a pečenie, nevyhnutnou súčasťou jej vybavenia sú vhodné kuchynské potreby. V nasledujúcich odsekoch vám prinášame praktické rady, ako si vybrať všetko, čo budete potrebovať.

07.11.2022 00:00
rodina, kuchyna, pr Foto:

Najdôležitejšie kuchynské potreby – hrnce

Vybavenie kuchyne bez hrncov nikdy nebude kompletné. Sú potrebné na prípravu každého teplého jedla, pri zariaďovaní by ste preto nemali tieto kuchynské potreby vynechať. Vybrať si môžete z naozaj širokej ponuky rôznych materiálov, prevedení a určení. Medzi najobľúbenejšie patria moderné nerezové hrnce, ktoré sú dostupné v rôznych veľkostiach. Veľkú popularitu si udržiavajú aj smaltové hrnce s ich dlhoročnou tradíciou. Je to vďaka ich skvelým vlastnostiam ako sú odolnosť a nepriľnavosť.

Na čo myslieť pri výbere

Pred tým, ako sa rozhodnete pre konkrétne hrnce, nezabudnite sa uistiť, že sú kompatibilné s vaším typom varnej dosky alebo sporáka. Dnes je síce už väčšina modelov vhodná na plyn, elektriku aj indukciu, no stále sa nájdu výnimky. Ak vyberáte hrniec na plynový sporák, zamerajte sa tiež na materiál uší. Ten by iste nemal byť z plastu, inak bude v prípade presahu plameňa mimo dna hrnca varenie sprevádzať nepríjemný zápach.

Koľko hrncov v akej veľkosti?

Stalo sa vám už, že ste si kúpili kuchynské potreby, ktoré ste nakoniec nevyužili? Aby ste sa tomu vyhli, počet a veľkosti nových hrncov prispôsobte množstvu a druhom jedál, ktoré chcete varievať. Pri výbere nezabudnite ani na panvice. Na nich sa dá grilovať, dusiť, vyprážať aj flambovať.

Čistenie, krájanie a miešanie

Medzi dôležité domáce potreby, bez ktorých sa nezaobídete, rozhodne patria aj pomôcky na čistenie, krájanie a miešanie. Základom je súprava kvalitných nožov, ku ktorým budete potrebovať dosky na krájanie. Veľkou pomocou sú tiež škrabky, strúhadlá, varešky, obracačky, naberačky či lopatky. Tieto kuchynské potreby sa vyrábajú v rôznych prevedeniach, najčastejšie však z dreva, teplovzdorného plastu a silikónu. Materiál zvoľte podľa vlastnej preferencie, skontrolujte si však, ako sa oň treba starať. Nie všetky sa dajú pohodlne umyť v umývačke.

Set nožov si môžete vyskladať sami. Správne zostavená súprava by mala obsahovať zopár menších nožov na čistenie a krájanie zeleniny a ovocia. Ďalej by nemal chýbať väčší nôž na krájanie mäsa a prípadne aj väčšej zeleniny. Nezabudnite ani na vrúbkovaný nôž na pečivo.

Prestieranie a skladovanie

Chutné jedlo iste budete chcieť esteticky naservírovať. Počet, veľkosť, materiál a dizajn tanierov, misiek a príborov prispôsobte vašich potrebám. Pri výbere novej servírovacej súpravy zvážte odpovede na nasledujúce otázky: Koľko členov má vaša domácnosť? Mávate často hostí? Aký dizajn sa bude hodiť do vašej kuchyne? Používate umývačku?

Nie vždy sa všetko pripravené jedlo skonzumuje, myslite preto aj na uskladnenie zvyškov. Plastové a sklenené dózy na potraviny vám okrem toho pomôžu lepšie využiť priestor v komore a potravinovej skrini. Medzi často používané domáce potreby patria tiež menšie boxy na potraviny, ktoré poslúžia na zbalenie desiaty či obeda do práce.

Aby ste mohli vypekať chutné koláče

Okrem varenia ku kuchyni neodmysliteľne patrí pečenie. Či už ste talentovaný cukrár alebo pečiete len pre potešenie alebo potreby rodiny, bez správnej výbavy sa nezaobídete. Pri zariaďovaní kuchyne preto myslite aj na plechy, formy na pečenie, vykrajovačky, podložky a valčeky.

V rúre môžete pripravovať oveľa viac ako len koláče. So zapekacou misou si budete môcť vyčariť francúzske zemiaky, zapekané cestoviny a mnoho iných chutných jedál. Na pečenie chrumkavého domáceho chlebíka sa vám zase bude hodiť keramická forma.

chyba