Chovateľské potreby pre všetky domáce zvieratá

Ak máte nejaké domáce zvieratko, určite už máte aspoň základné potreby pre chovateľov. Časom určite zistíte, čo všetko váš miláčik ešte potrebuje, alebo čo je pre neho naopak zbytočné. Začínajúcim aj skúsenejším chovateľom sa však určite hodí zopár tipov.

08.11.2021 00:00
shutterstock 319386539 Foto:

Aké potreby pre chovateľov hľadáte?

Máte v domácnosti psa, mačku, drobné zvieratká, vtáky, terárijné zvieratá alebo rybičky? Alebo si práve plánujete zvieratko zaobstarať? Ak nechcete, aby mu niečo po dovezení k vám domov chýbalo, informujte sa, aké chovateľské potreby budete potrebovať. Nezabudnite, že všetky zvieratká, vyžadujú okrem správneho krmiva a pekného miesta na spanie aj hračky či iné drobnosti. Najhlavnejšou je, samozrejme, dostatok pozornosti a lásky.

Nevyhnutná výbava pre psíka

Pribudne vám do rodiny šteniatko alebo dospelý psík? V obidvoch prípadoch je potrebné vybrať krmivo, ktoré bude pokrývať jeho potreby. Keď navštívite potreby pre chovateľov, objavíte veľký výber granúl pre šteniatka, malé, veľké či stredné rasy, ale aj pre psích seniorov či psov s alergiami. Pri výcviku je dobré mať poruke aj nejakú tú maškrtu ako odmenu.

Nezabudnite vybrať aj dve misky — jednu na krmivo a jednu na vodu. Každý pes potrebuje mať svoje útočisko, ktorým môže byť jeho peliešok. Ten by mal mať bez ohľadu na to, či je len vonku na dvore, alebo aj v interiéri. Myslite tiež na to, že psa treba občas okúpať a pravidelne vyčesávať. Dôležité sú tiež hračky. Keď sa pes nudí, môže sa zabávať napríklad tým, že vám rozhryzie topánky, vankúš alebo čokoľvek čo sa mu zapáči. Mal by mať preto niečo, čo ho dokáže zabaviť. Samotné hračky však nemusia vždy stačiť a bude potrebné, aby ste sa hrali spolu s ním. Odmenou vám bude pokojne spiaci psík.

Čo potrebujú mačky?

Mačky, ktoré sú vonku, potrebujú hlavne domček, do ktorého sa môžu ukryť, a samozrejme, misku s krmivom a vodou. Aj pre ne treba krmivo vyberať podľa veku a zdravotného stavu. Mačky sú navyše viac prieberčivé ako psy, takže sa môže stať, že im niektoré krmivo jednoducho nesadne.

Pokiaľ máte mačku vo vnútri v byte alebo v dome, budete potrebovať trochu väčšiu výbavu. Nevyhnutá je toaleta pre mačky, domček alebo kôš na spanie a tiež škrabadlá pre mačky. Tieto malé šelmy si totiž potrebujú brúsiť pazúriky. Pokiaľ nemajú škrabadlá, môže si to odniesť vaša sedačka alebo iný kus nábytku. Či už žije mačka vo vnútri alebo vonku, nevyhne sa návštevám veterinára. V základnej výbave by preto mala byť aj prepravka, v ktorej mačičku bezpečne a pohodlne prenesiete. Najmä mačiatka a mladé mačky sú hravé, takže budú potrebovať tiež niekoľko hračiek. Najviac sa však zabavia spolu s vami.

Potreby pre myšky, škrečkov a iné hlodavce

Deťom i dospelým pripravia mnoho príjemných chvíľ aj hlodavce. Oslovili tieto roztomilé stvorenia i vás? Potom sa môžete pustiť do chystania všetkého, čo budete potrebovať. Základom je vybrať dostatočne priestranný priestor, v ktorom sa budú môcť pohybovať. Pri výbere klietky pre hlodavce zohľadnite veľkosť, do akej dorastú, prípadne počet zvieratiek, ktoré chcete chovať. V klietke by nemali chýbať domček na spanie a miska na krmivo. Vodu pijú hlodavce zo špeciálneho pitka. Aby mali vždy dostatok zábavy, vyberte tiež preliezačky, rôzne hračky a myslite aj na drevené vetvičky na okusovanie. Na spodok klietky pre hlodavce patria piliny, ktoré budete musieť pravidelne vymieňať. Zakúpte si ich preto hneď väčšie balenie.

chyba