Eva Vozárik, majiteľka e-shopu s kozmetikou StayUnique: Súlad medzi vnútornou a vonkajšou krásou je vždy uveriteľný

23.12.2020 00:00
stay-unique pr nepouzivat

Eva Vozárik e-shop s kozmetikou StayUnique.sk založila z vášne pre krásu, make-up a ženskosť. Od roku 2014 vybudovala výnimočný butikový e-shop na slovenskom aj českom trhu, ktorý najmä zákazníčky vyhľadávajú pre starostlivý výber produktov, skvelý zákaznícky servis a bezplatnú edukáciu v oblasti krásy. V rozhovore majiteľka e-shopu hovorí o jej ceste, ideáloch krásy aj ďalších plánoch.



Na Slovensku ste úspešnou podnikateľkou vo svete krásy, ako vnímate svoj úspech? V čom vidíte silné stránky vášho podnikania?

Za úspech považujem, že podnikanie neberiem len ako prácu, ale je to súčasť môjho životného štýlu. Žijem nakoniec rovnaký život ako naše zákazníčky, riešim v otázkach krásy a starostlivosti o seba rovnaké otázky ako každá žena. Je krásne, že keď na ne nájdem odpovede v mojom podnikaní, pomôže to okrem mňa aj ostatným ženám.

Za našu silnú stránku považujem to, že si StayUnique udržiava status dôveryhodného butikového beauty e-shopu, ktorý citlivo vyberá sortiment a zároveň ponúka aj množstvo praktického bezplatného vzdelávania v oblasti líčenia.

stay-unique pr nepouzivat

Nepochybne máte vzťah ku kráse. Vyvíjal sa u vás už keď ste boli malá?

Áno, je to tak. Môj vzťah k líčeniu bol zjavný veľmi skoro. Veľkým vzorom bola pre mňa moja maminka. Fascinovalo ma ako je v každej situácii a v každom veku vždy upravená, elegantná a zároveň moderná. A trvá to dodnes. Verím, že zvládnem stárnuť s rovnakou gráciou ako ona.

Kedy ste sa rozhodli založiť StayUnique a začať podnikať? Čo sa vtedy dialo vo vašom kariérnom živote?

Začať podnikať som sa rozhodla krátko po narodení môjho syna, ktoré prinieslo samozrejme veľké zmeny v mojom živote a hlavne v mojich prioritách. Vtedy som začala premýšlať, že je možno čas pozbierať odvahu a naplniť si konečne vlastné sny.

Pôvodom ste z Čiech, bola práve práca tým, čo vás priviedlo na Slovensko?

Áno. Na Slovensko som prišla v roku 2002. V tom čase som žila v Brne a spoločnosť, v ktorej som pracovala mi ponúkla prácu na Slovensku na jednom zaujímavom projekte. Pôvodne som tu zostať nezamýšlala. :-) No Slovensko a ľudia tu si ma veľmi rýchlo získali. Panuje tu oveľa väčšia otvorenosť a ústretovosť ako v nemeckom pohraničí, odkiaľ pochádzam.

stay-unique pr nepouzivat

Aký je podľa vás slovenský kult krásy, vedeli by ste nám priblížiť ako vnímate krásu vy?

Slovenky sú jednoznačne jedny z najkrajších žien sveta. Majú skvelý vkus, cit pre krásu a starajú sa o seba. Podľa mňa sú Slovensky tiež odvážnejšie a neboja sa experimentovať.

Vnímanie krásy sa podľa mňa vekom mení a je to tak správne. Dnes, v mojom veku, ju vnímam ako neoddeliteľnú súčasť osobnosti, toho, ako sa cítim a vnímam. “Nesnažiť sa zo seba urobiť niekoho iného, ale najlepšiu verziu seba”. A to môže pre každú z nás znamenať niečo iné. Keď je žena extrovertná, živá a odvážna, prečo to neprejaviť aj zvonku odvážnym líčením a štýlom? Keď je niekto introvert a umiernený, prečo nebyť jemný a decentný? Cieľom je podľa mňa súlad a ten je vždy uveriteľný.

Pre mňa je synonymom krásy “starať sa o seba”. Podľa mňa je za každých okolností na žene vidieť, či sa o seba pravidelne stará. Upravenosť nám ženám podľa mňa dodáva pocit väčšej sebaistoty, inak vystupujeme, inak sa cítime.

Podporuje vás partner a rodina v tom, čo robíte? Ako vníma váš partner váš úspech a šikovnosť v biznise?

Mám úžasného partnera a musím povedať, že bez jeho podpory by podnikanie nebolo možné. Samozrejme, od začiatku si to vyžadovalo otvorenú komunikáciu medzi nami. Podnikanie nie je jednoduché, je náročné a prináša nespočet výziev.

Môj manžel sa po 3 rokoch, keď sa podnikanie rozrástlo, pridal ku mne a v súčasnosti pracujeme spolu. Aktuálne je náš syn prváčik. Bez toho, aby sme ťahali za jeden povraz by naša rodina nemohla dobre fungovať.

Zvažovali ste aj iné odvetvie v podnikaní?

Vždy išlo o beauty smer. Ale áno, okrem voľby založiť beauty e-shop som mala aj iné nápady. Svoje rozhodnutie ale neľutujem, aj keď musím priznať, že e-commerce som zo začiatku podcenila. Zvonku to vyzerá ako celkom jednoduchý biznis, ale v skutočnosti je to obsiahla a náročná sféra.

stay-unique pr nepouzivat

Podelili by ste sa s nami o to, čo je súčasťou vašej rutiny a príprav pred dôležitým pracovným stretnutím?

Na každé stretnutie sa vždy svedomite pracovne pripravujem. Pokiaľ hovoríme o beauty rutine, tak tam žiadne extra zvyky pred stretnutím nemám. Skôr dbám na pravidelnú dennú rutinu. A tú stále ladím. Zakladám si ale na tom byť upravená. Len ťažko ma uvidíte akýkoľvek deň neupravenú alebo bez make-upu. Vždy mám tiež upravené nechty, v lete perfektnú pedikúru.

Čo všetko je vašou náplňou práce? Aké sú vaše bežné povinnosti počas dňa?

V StayUnique pôsobím ako CEO. Na začiatku podnikania, keď som disponovala jedným písacím stolom v hosťovskej izbe to znamenalo doslova “dievča pre všetko”. :-) Rada na to spomínam a nezabúdam.

Mojou hlavnou úlohou dnes je koordinácia a vedenie celého tímu, stratégie, plánovanie a rozvoj. Samozrejme tiež stavba funkčnej internej štruktúry a firemnej kultúry. To sa potom delí na drobné v denných činnostiach. Znie to vznešene, no je za tým agenda, ktorá sa nevojde do pár riadkov. :-) A samozrejme aj dnes je treba robiť občas “všetko”. Som ale vďačná, že za mnou v StayUnique stojí tak úžasný tím, aký máme.

stay-unique pr nepouzivat

Sú rady či triky, ktoré by ste odkázali ženám, ktoré zvažujú či začať podnikať?

Hlavnou radou asi je, že nikdy nie je neskoro splniť si vlastné sny. Nebáť sa, aj keď o sebe pochybujeme. Mať silný sen je totiž dôležitejšie ako mať zručnosti. Všetko potrebné sa dá naučiť cestou.

Ja verím v to, že najväčšou výzvou je zvládnuť “trik” ako pracovať s vlastnou hlavou. Vypestovať si zvyk, prijímať svoje ako výzvy, nikdy sa nevzdávať, stále hľadať cesty a stále mať chuť učiť sa nové veci. Úspech je nakoniec vždy vyvážený oveľa väčším množstvom prekonaných prekážok a zdanlivých neúspechov.

Máte aj ďaľšie plány v rozvíjaní biznisu alebo sa chcete do hĺbky zamerať na svet krásy?

Áno, skúsenosti a čas samozrejme prinášajú aj ďalšie plány. Zatiaľ sa však neplánujem odkloniť od sféry krásy.

stay-unique pr nepouzivat
chyba