Ako správne vybrať zdravotnú poisťovňu? Praktické rady nájdete v článku

16.08.2023 00:00
zmena poistovne, pr Foto:

Zvážte svoje potreby a výhody jednotlivých poisťovní

Každá poisťovňa má svoje špecifiká, preto je potrebné vziať do úvahy najmä váš zdravotný stav, vaše potreby a potreby vašich blízkych. Vybrať benefity, ktoré najviac odpovedajú vašim potrebám, nemusí byť jednoduché a zorientovať sa v ponúkaných benefitoch na stránkach zdravotných poisťovní je časovo náročné. Preto sme pre vás pripravili prehľadný porovnávač zdravotného poistenia na Zmenpoistovnu.sk. Na jednom mieste nájdete zoznam najčastejšie využívaných benefitov vo všetkých troch zdravotných poisťovniach, ktoré pôsobia na Slovenskom trhu.

Zohľadnite viaceré faktory pri výbere

Okrem benefitov existuje viacero faktorov, ktoré motivujú ľudí k prechodu do inej zdravotnej poisťovne. Napríklad, váš zubár alebo gynekológ nemusí mať dohodu so všetkými poisťovňami, preto je vhodné preveriť, či váš lekár má zmluvu s vašou vybranou poisťovňou. Pre mnohých pacientov je kľúčové, či zdravotná poisťovňa pokryje náklady na plánovaný chirurgický zákrok alebo operáciu. Iní poistenci môžu uprednostniť modernú mobilnú aplikáciu, ktorá im zabezpečí prehľad o predpísaných receptoch alebo poskytnutých zdravotných výkonoch.

Postup pri zmene zdravotnej poisťovne a pravidlá pre podanie prihlášky

Prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne je možné podať najneskôr do 30. septembra daného kalendárneho roka. Prihláška podaná po 30. septembri je považovaná za podanú 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Poistenec, ktorý podal prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne, je oprávnený vziať späť podanú prihlášku bez uvedenia dôvodu do 31. októbra príslušného kalendárneho roka. Upozorňujeme, že späť vzatie prihlášky musí mať písomnú formu.

Zdravotná poisťovňa môže prijať len prihlášku, ktorá spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, a podá ju priamo poistenec alebo jeho zákonný zástupca. Existuje niekoľko možností, ako zmeniť zdravotnú poisťovňu. Prihlášku je možné podať osobne na pobočke zdravotnej poisťovne. Rovnako existuje možnosť podať prihlášku v elektronickej forme a podpísať ju osobne na pobočke vašej vybranej zdravotnej poisťovne. Najpraktickejšie je však vybaviť celý proces zmeny zdravotnej poisťovne online. Na to budete potrebovať iba občiansky preukaz a zariadenie s dotykovým displejom.

Foto: freepik
zmenpoistovnu, pr

Zmenpoistovnu.sk – rýchly a bezpečný spôsob zmeny zdravotnej poisťovne

Porovnávač zdravotného poistenia na Zmenpoistovnu.sk vás presmeruje priamo na stránku vašej vybranej zdravotnej poisťovne. Tam môžete bezpečne a rýchlo vybaviť všetky potrebné náležitosti pre zmenu zdravotnej poisťovne. Počas celého procesu sú vaše údaje dôsledne chránené nielen porovnávačom Zmenpoistovnu.sk, ale aj zdravotnými poisťovňami, ktoré podliehajú dozoru štátu. Ak sa rozhodnete zmeniť zdravotnú poisťovňu, citlivé osobné údaje, ako je rodné číslo alebo fotka občianskeho preukazu, poskytujete len vašej vybranej zdravotnej poisťovni.

Postup po zmene poisťovne a vaše povinnosti

Po schválení vašej žiadosti vás nová poisťovňa informuje o prijatí. Od 1. januára nasledujúceho roka sa stanete poistencom vašej vybranej zdravotnej poisťovne. Ak už vlastníte občiansky preukaz s elektronickým čipom, nová poisťovňa vám vystaví iba európsky preukaz zdravotného poistenia, ktorý budete používať pri cestovaní do zahraničia.

Ak nemáte občiansky preukaz s čipom, nový preukaz zdravotného poistenca vám zašle zdravotná poisťovňa.

V novom roku nie je potrebné informovať vašich lekárov, zubárov a ďalších špecialistov o zmene zdravotnej poisťovne. Stačí, keď túto zmenu spomeniete pri najbližšej návšteve vášho lekára, aby bol váš záznam aktuálny. Zmena zdravotnej poisťovne vám neprináša takmer žiadne starosti, pretože nová poisťovňa za vás zabezpečí odhlásenie z pôvodnej zdravotnej poisťovne.

Jediná povinnosť, ktorá vzniká len u zamestnancov, je informovať vášho zamestnávateľa o zmene poisťovne hneď na začiatku januára, najneskôr do 8 dní. Ak ste živnostníkom, nezabudnite upraviť trvalý príkaz na odvody, aby boli správne uhrádzané do novej poisťovne.

odkaz
porovnat-zdravotne-poistenie , pr
chyba