Európsky preukaz zdravotného poistenia vám nepokryje prevoz zo zahraničia, ošetriť sa môžete len v štátnej nemocnici. Aké výhody prináša cestovné poistenie?

Dovolenková sezóna vrcholí a s ňou ruka v ruke i počet poistných udalostí, ktoré sa klientom a klientkam udejú práve počas pobytov v zahraničí.

24.07.2023 00:00
preukaz poistenca, pr Foto:

Union poisťovňa upozorňuje, že medzi Európskym preukazom zdravotného poistenia a komerčným cestovným poistením sú značné rozdiely v krytí nákladov, ktoré môžu klientov v prípade ochorenia alebo úrazu v zahraničí postihnúť.

„Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EPZP) majú občania Európskej únie nárok na lekársky nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť na území členských štátov EÚ, v Nórsku, Lichtenštajnsku, na Islande a vo Švajčiarsku za rovnakých podmienok, teda v rovnakom rozsahu a podľa rovnakých kritérií, ako domáci poistenci. To znamená, že ak sa platí za zdravotnú starostlivosť v členských krajinách EÚ spoluúčasť, poistenec ju zaplatí tak ako poistenec príslušnej krajiny. Spoluúčasť sa týka napríklad zdravotnej starostlivosti v Grécku, Francúzsku či Taliansku, či už ako súčasť ošetrenia alebo ako úhrada liekov. Ak by bol v prípade vážnych situácií potrebný prevoz poisteného naspäť na Slovensko, repatriácia zo zahraničia nie je v rámci EPZP hradená vôbec, teda tieto náklady znáša priamo poistený,“ informuje hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová.

union, preukaz poistenca, pr

Poistenie liečebných nákladov v zahraničí v rámci cestovného poistenia pokrýva všetky náklady pri ošetrení, vrátane liekov, hospitalizácie, prevozu do nemocnice a tiež prevoz na územie Slovenskej republiky. V prípade úmrtia kryje poistenie prevoz telesných pozostatkov. Kým sa ošetrenie na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia poskytuje len u lekára v štátnych zariadeniach, komerčné cestovné poistenie zahŕňa aj ošetrenie u súkromného lekára.

„Pri plánovaní dovolenky mimo Európskej únie jednoznačne odporúčame cestovné poistenie, Európsky preukaz zdravotného poistenia je v krajinách ako Turecko či Egypt zbytočný. Dôležité je však spomenúť aj to, že komerčné cestovné poistenie kryje náklady spojené s ošetrením pri náhlej zmene zdravotného stavu ako je ochorenie, či úraz. Pri existujúcich ochoreniach preto odporúčame, aby si klienti zobrali všetky potrebné lieky na dovolenku so sebou,“ dodáva Baluchová.

union, tabulka, pr, nepouzivat
chyba