Doprajte svojim očiam v letných dňoch tú správnu starostlivosť

Zrak je jeden z našich najdôležitejších zmyslov, a preto sa treba oň správne starať. Zvlášť v letných mesiacoch sú naše oči vystavené najrôznejším zaťažkávacím skúškam v podobe slnečného žiarenia, klimatizácie či morskej a chlórovanej vody. Ako ochrániť oči pred nástrahami letných mesiacov? Poradíme vám!

20.07.2023 00:00
simoply, pr nepouzivat

Chráňte oči pred slnečným žiarením

Slnečné okuliare nie sú len módny doplnok, ale v letných mesiacoch sú na ochranu nášho zraku pred slnečným žiarením nevyhnutné. Vždy vyberajte také okuliare, ktoré majú UV filter 400 a ochránia oči pred UVA aj UVB žiarením. Oba typy sú nebezpečné a môžu spôsobiť poškodenie rohovky aj sietnice. Vôbec najlepšou ochranou je kombinácia okuliarov s klobúkom, šiltovkou alebo slnečníkom. Odborníci naopak neodporúčajú nosenie okuliarov s príliš tmavými sklami. Tie totiž spôsobujú to, že sa zreničky viac rozšíria a do očí preniká ešte viac slnečného žiarenia.

Dopĺňajte dôležité vitamíny

Pre zdravý zrak je vhodné očiam zaistiť dostatok potrebných vitamínov a minerálov. Medzi tie najdôležitejšie patria vitamíny C a E, ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím, ďalej vitamíny A, B2 a karotenoidy, luteín a minerály selén a zinok. Vitamín B2, čiže riboflavín, si telo nevie vytvoriť, a preto je nutné ho dodávať v strave. Najviac riboflavínu obsahujú vnútornosti (obličky, pečeň), ovsené vločky, losos, makrela, mlieko a mliečne výrobky. Medzi potraviny bohaté na vitamín A patrí mäso, pečeň, mlieko, maslo a vaječné žĺtky. Luteín je možné dodať telu vďaka špenátu či kelu. Selén zase vďaka mäsu, mlieku, semienkam a orieškom. K najvýznamnejším zdrojom zinku patrí červené mäso, obilniny, strukoviny a tiež semienka.

Klimatizácia môže spôsobiť viac škody ako úžitku

Používanie klimatizácie doma, v aute či v kancelárii je v horúcich letných dňoch veľmi príjemné, ale má to aj svoje tienisté stránky, najmä pre naše oči. Tie môžu byť vplyvom suchého studeného vzduchu vysušené, môžu páliť, rezať a môžete mať pocit, akoby ste mali v očiach piesok. V závažných prípadoch sa u vás môže rozvinúť aj syndróm suchého oka. Preto je dobré sa klimatizovaným priestorom vyhýbať alebo oči pravidelne zvlhčovať kvalitnými očnými kvapkami.

Udržujte oči čisté

V lete trávime veľa času v bazénoch, na kúpaliskách, pri rybníkoch či pri mori. Teda kdekoľvek, kde sa môžeme schladiť trochou osviežujúcej vody. Práve soľ v morskej vode, sinice v rybníkoch a chlór či iné chemické látky v bazénoch môžu mať na náš zrak veľmi negatívny vplyv. Preto odborníci odporúčajú použiť plavecké okuliare, aby sme zamedzili styku očí s vodou. Pokiaľ sa vám voda do očí dostane, je vhodné oči prepláchnuť najlepšie očnou vodou alebo očnými kvapkami.

Všestranný pomocník v podobe očnej vody

Práve očná voda je špeciálny prípravok určený na rýchlu úľavu pri akomkoľvek podráždení očí. Očná voda čistí oči od peľov, alergénov, bazénovej a morskej vody, zvyškov krémov či akýchkoľvek iných látok, ktoré sa do oka počas letných mesiacov môžu dostať. Lekárnici odporúčajú zdravotnícku pomôcku OCUTEIN SENSITIVE očnú vodu, ktorá oči čistí od akýchkoľvek nečistôt a zároveň im poskytuje okamžité osvieženie a upokojenie. Podráždené oko s oslabenou rohovkou je oveľa viac náchylné k zápalom, preto je v očnej vode obsiahnutý extrakt očianky rostkovovej, ktorý sa používa na prevenciu a liečbu zápalov spojiviek, očných alergií a podráždenie očí. Nemenej dôležitá je potom lubrikácia a regenerácia rohovky oka, ktorú zaistí hyaluronát sodný. Zloženie tejto zdravotníckej pomôcky je vhodne doplnené aj o gél Aloe vera, ktorý podráždené oči upokojí, zvlhčí a osvieži.

odkaz
simply, pr nepouzivat

Ako sa používa?

Použitie očnej vody je veľmi jednoduché. Väčšinou sa aplikuje pomocou priloženej vaničky, alebo ju je možné nakvapkať do oka priamo z fľaštičky ako kvapky. Pri použití vaničky stačí roztok naliať do nádoby, priložiť k oku a zakloniť hlavu. Otvorené oko nechajte niekoľko sekúnd v roztoku oplachovať, aby došlo k ošetreniu celého povrchu očnej buľvy. Tento postup môžete opakovať podľa potreby niekoľkokrát denne. Pred použitím očnej vody si nezabudnite vždy prečítať príbalový leták.

chyba