Prečo nohy v lete opúchajú a čo na to pomáha?

Opuchnuté nohy a kŕčové žily trápia predovšetkým ženy. Tento stav sa môže zhoršiť najmä v lete, keď vysoké teploty spomaľujú prietok krvi v žilách a tá sa hromadí v dolných končatinách. Dochádza tak k bolesti, opuchom či pocitu ťažkých nôh. Prejavy žilovej nedostatočnosti nie sú len veľmi nepríjemné, môžu značiť aj závažnejší problém. Ako s opuchmi bojovať? Poradíme vám!

17.07.2023 00:00
simply, pr nepouzivat

Čo opuchy spôsobuje?

Za opuchom nôh sa skrýva niekoľko faktorov. Najčastejšie ide o tzv. žilovú nedostatočnosť, čo je ochorenie, pri ktorom žilové steny strácajú pružnosť a nedokážu obiehajúcu krv vytlačiť späť k srdcu. Opuchy trápia pacientov hlavne večer, po celodennom státí či sedení. Práve sedavý spôsob života a časté státie, nadváha, nedostatok pohybu, saunovanie, opaľovanie či príliš vysoké podpätky opúchajúcim nohám neprospievajú. Práve naopak situáciu zhoršujú. S opuchom nôh sa veľmi často stretávajú aj nastávajúce mamičky. V treťom trimestri trpí týmito ťažkosťami až 75% tehotných. Niektoré mamičky potrápia opuchy len ľahko, iné môžu mať nohy ako kanvy. Po pôrode však samé do niekoľkých dní či týždňov odznejú. Často môžu byť opuchnuté nohy aj vedľajším prejavom užívania niektorých liekov, napr. hormonálna antikoncepcia či liekov proti diabetu.

Čo pomáha?

Opuchnutie nôh súvisí aj s vašim životným štýlom. Jedzte preto vyváženú stravu s dostatočným prísunom bielkovín, vitamínov a minerálov. Vyhnite sa alkoholu, fajčeniu, priemyselne spracovaným potravinám a obmedzte slané jedlá. Práve soľ podporuje zadržiavanie vody v tele. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na draslík, napr. zemiaky, banány, avokádo, špenát alebo šošovku. Ďalej tiež potraviny, v ktorých sa vyskytuje vitamín C (paradajky, kapusta, jahody, brokolica) a vitamín E (semienka, oriešky a rastlinné oleje). Dbajte na dostatočný príjem tekutín a obmedzte nápoje obsahujúce kofeín. Ten vás síce odvodní, ale opuchy nezmierni, skôr môže opuch zhoršiť. Opuchy zhoršuje aj nadváha, takže sa snažte zbaviť nadbytočných kíl.

Pohybom k pohodliu

Pokiaľ chcete opuchom a bolesti nôh predísť, vyvarujte sa dlhému sedeniu či státiu. Pri sedení nemávajte nohu cez nohu a noste pohodlné oblečenie a obuv. Vyhnite sa ponožkám s tesnou gumičkou. Chodievajte na pravidelné prechádzky a nevyhýbajte sa ani cvičeniu. Výbornou voľbou je plávanie alebo joga. Počas dňa sa snažte odpočívať, najlepšie poležiačky s nohami nad úrovňou pása. V noci sa snažte spať na ľavom boku, čo uľahčí návrat krvi späť k srdcu.

Kúpele, obklady, masti

Opuchy pomôžu zmierniť aj studené obklady alebo striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní. Môžete si tiež pripraviť bylinný kúpeľ. Na opuchnuté a unavené nohy je najlepšie odvar z podbeľa alebo slezu. Postihnuté miesto môžete tiež jemne masírovať špeciálnymi gélmi a masťami. Najvhodnejšie sú také prípravky, ktoré obsahujú chladivú látku, ako napr. mentol, gáfor. Lekárnici odporúčajú konopný gél Cannaderm Venosil, ktoré vďaka chladivému efektu poskytuje okamžitú úľavu a osvieženie pre nohy bez opuchov, kŕčových žíl, metličiek alebo pocitu ťažkých nôh. Venosil spája účinky konopného oleja a jedle sibírskej doplnený o rutín, kostihoj, arniku, fenikel, repík, mätu a nechtík. Dlhodobá starostlivosť a jemná masáž nôh Venosilom prispieva k zmierneniu ťažkostí a celkovému zlepšeniu stavu dolných končatín.

odkaz
simply, pr nepouzivat

Prirodzené odvodnenie organizmu

Zmierniť opuch nôh môžu aj niektoré bylinky či zelenina, ktoré prirodzene odvodnia organizmus. Najlepšími pomocníkmi sú napr. praslička, púpava či breza. Dostupné sú aj špeciálne zmesi čajov na odvodnenie. Zo zeleniny môžete siahnuť po mrkve, karfiole alebo kukurici, ktoré majú močopudné účinky. Za zmienku stojí aj uhorka, ktorá je navyše nízkokalorická alebo červená repa, ktorá pomáha s vylučovaním soli z organizmu.

Pozor pri dlhom cestovaní na dovolenku

Vysoké teploty v letných mesiacoch stav vašich nôh značne zhoršujú. To môže byť veľmi nepríjemné hlavne pri cestách do vysnívanej dovolenkovej destinácie. Preto je dobré robiť po každých dvoch hodinách cesty krátke zastávky, pri ktorých sa prejdete a pretiahnete končatiny. Ak cestujete lietadlom alebo autobusom, skúste sa prejsť v uličke a vykonávať jednoduché cvičenia (krúženie v členkoch, hýbanie prstami, zmena polohy v sede). Odborníci tiež odporúčajú nosiť kompresívne pančuchy a voľnú a pohodlnú obuv, ktorá vás nikde netlačí a neškrtí. V situáciách, keď si nemôžete dopriať studenú sprchu alebo priložiť ľadový obklad je dobré mať po ruke prípravky vo forme sprejov, ktorých aplikácia je veľmi jednoduchá a zvládnete ju aj v lietadle, aute či autobuse. V lekárni je teraz k dispozícii konopný sprej Venosil s chladivým efektom, ktorý poskytuje okamžitú úľavu a osvieženie ťažkým, opuchnutým a unaveným nohám. Konopný olej, rutín, kostihoj, arnika a boswellia zmierňujú opuch aj pocit ťažkých nôh, chladivá mäta nohy príjemne osvieži. Jedinečná forma spreja umožňuje aplikáciu bez rozmazávania a vstrebávania v priebehu niekoľkých sekúnd. Výhodou je, že sprej nezanecháva farebné stopy a nelepí.

chyba