Ako sa rýchlo zbaviť kožných a nechtových plesní?

Plesne a mykózy sú nepríjemné ochorenia, ktoré postihujú kožu a nechty na nohách. Prísť k nim je veľmi jednoduché. Najčastejšie na nás striehnu vo vlhkom prostredí, ako sú spoločné sprchy, bazény, šatne alebo posilňovne. Zbaviť sa ich je však náročnejšie. Neviete si rady? Máme pre vás niekoľko zaručených tipov, vďaka ktorým dáte plesniam navždy zbohom.

07.07.2023 00:00
mycosin, pr nepouzivat

Prečo vznikajú a ako sa prejavujú?

Kožné a nechtové mykózy sú infekčné ochorenia, ktoré spôsobujú plesne a kvasinky. Tým sa najlepšie darí vo vlhkom prostredí. Preto do verejných priestorov, bazénov, posilňovní, spŕch, či šatní noste obuv, aby ste predišli nákaze. Plesne sa však môžu prenášať aj kontaktom s nakazeným alebo používaním jeho vecí, napr. uteráka, či osušky. K najčastejším príznakom kožných plesní patrí začervenanie, svrbenie a pálenie. Koža na nohách je veľmi suchá, môže praskať alebo sa môžu objaviť aj pľuzgiere. Nechtové mykózy vznikajú okrem iného aj častým nosením uzavretej obuvi alebo zle vykonanou pedikúrou. Nechty začínajú žltnúť, hrubnúť a ich okraj sa odlupuje. Neliečené nechtové mykózy môžu skončiť až rozpadom nechtu. Preto je dôležité začať s liečbou čo najskôr.

Ako mykózam predísť?

Najlepšou liečbou je samozrejme prevencia. Nezabudnite na hygienu nôh, ktoré je vhodné každý deň (v lete aj niekoľkokrát denne) omývať vodou a mydlom. Dôležitá je aj výmena ponožiek, najlepšie hneď, keď sa nohy spotia. Pri ich výbere dajte prednosť prírodným priedušným materiálom, ako sú bavlna alebo bambus. Bambusová látka má antibakteriálne vlastnosti, ktoré obmedzujú vznik a množenie baktérií. Navyše má aj výborné absorpčné vlastnosti. Voľte radšej otvorenú, či priedušnú obuv. Uzavretú obuv nezabudnite pravidelne dezinfikovať špeciálnymi prípravkami. Dezinfikujte tiež rohožky a predložky v kúpeľni a uteráky perte na 60 stupňov. V spoločných priestoroch (bazény, sauny, posilňovne) nechoďte naboso a noste si vždy svoje vlastné prezuvky a uteráky. S mykózou kože a nechtov sa môžu stretávať aj ľudia s oslabenou imunitou alebo cukrovkári. Preto je dobré vyhýbať sa nadmernej konzumácii cukru a podporiť obranyschopnosť organizmu.

Kúpeľ pre nohy

Nohám zasiahnutým mykózou pomôže aj pravidelný kúpeľ v roztoku soli (odporúčame soľ z Mŕtveho mora). Tá sa totiž postará nielen o dezinfekciu pokožky, ale aj o jej zmäkčenie. Voda by mala byť mierne teplá, zhruba 38 °, a siahať by mala po členky. Nohy nechajte ponorené minimálne 10 minút a potom ich opláchnite vlažnou vodou. Okrem soli sú skvelým pomocníkom aj bylinky. V boji so zápachom a plesňou stavte na roztok vody a jablčného octu. Pokiaľ máte príliš suchú pokožku, pridajte do vody harmanček.

Liečba mykózy a plesní

Na trhu existuje veľké množstvo rôznych prípravkov vo forme krémov, mastí, roztokov, lakov, tabliet a pod. Liečba by sa mala začať čo najskôr po zistení prvých ťažkostí, aby sa predišlo rozšíreniu plesní. Dôležité je prípravky aplikovať aj 14 dní po odznení príznakov, aby sa zabránilo ich opätovnému návratu.

odkaz
mycosin, pr nepouzivat

Na liečbu kožných plesní odporúčajú lekárnici zdravotnícku pomôcku Cannaderm Mycosin krém proti plesniam, ktorý obsahuje konopný olej a ďalších deväť aktívnych látok. Forma emulzného krému vytvára na povrchu kože nepriaznivé prostredie, čím zastavuje rast a množenie 99,9% kožných baktérií a plesní. Bylinné extrakty zmierňujú príznaky ako pálenie, svrbenie, začervenanie a nepríjemný zápach. Zároveň obnovujú prirodzenú kožnú bariéru a posilňujú odolnosť kože.

Pri prvých príznakoch nechtovej mykózy potom siahnite po revolučnom prípravku Mycosin FORTE sérum. Jeho extra silné zloženie obsahuje 42% konopného oleja, antimykotickú látku batterikal a citrusové silice. Sérum tak okamžite zastavuje šírenie nechtových plesní, posilňuje necht, zbavuje ho nežiaduceho zafarbenia a urýchľuje jeho rast. Mycosin FORTE sérum je možné používať dlhodobo bez vedľajších účinkov.

chyba