Ako si vybrať tu správnu zdravotnú stoličku k počítaču

Pri sedavom zamestnaní trávime väčšinu času v neprirodzenej polohe, keď sa ramená hrbia dopredu, hrudná chrbtica sa ohýba, hlava klesá a panva sa nakláňa.

19.06.2023 00:00
Ergonomické a zdravotné stoličky, pr Foto:

Tento typický tvar písmena C zaťažuje krčnú chrbticu a spôsobuje oslabenie svalov hlbokého stabilizačného systému. Telo potom používa iné svaly, aby sa pokúsilo kompenzovať túto nerovnováhu, a tieto svaly sa preťažujú.

Ergonomické a zdravotné stoličky

Existujú však kancelárske stoličky, ktoré môžu pomôcť vyhnúť sa týmto problémom a zlepšiť zdravie našich chrbtov. Podľa štúdie môžu tieto stoličky dokonca priniesť viac výhod ako návšteva fyzioterapeuta.

62 % ľudí sedí zle aj na ergonomickej stoličke. Ergonomické stoličky pasívne podporujú vašu polohu, ale to znamená, že dôležité svalové partie nie sú zapojené a telo sa postupne posúva do neprirodzenej polohy.

V spoločnosti Adaptico sme vyvinuli riešenie: otočné sedadlo. Tento typ sedáku je kľúčovou súčasťou skutočných zdravotných stoličiek. Sedací vankúš je namontovaný na otočnom systéme, ktorý sa počas sedenia jemne hojdá.

Foto: adaptic.cz
Ergonomické a zdravotné stoličky, pr

Funkcia otočného sedadla

Otočné sedadlo na našom zdravotnom kresle stimuluje a posilňuje svaly, ktoré sú dôležité na udržanie správneho držania tela. Tieto svaly potom prirodzene udržiavajú telo v zdravej polohe a zároveň počas pohybu vyživujú medzistavcové platničky.

Touto činnosťou zároveň odľahčujete krčnú chrbticu a svaly, ktoré by inak boli neprirodzeným sedením preťažované. Okrem toho je pohyb na otočnom sedadle taký prirodzený a nenáročný, že si naň zvyknete v priebehu niekoľkých minút.

Upevnenie sedáku

Pri hľadaní vhodnej zdravotnej stoličky s otočným sedadlom môže byť užitočné venovať pozornosť spôsobu upevnenia tohto sedadla. Balančný systém by mal byť oddelený od zvyšku stoličky tak, aby sa sedadlo hýbalo samo, ale nie zvyšok stoličky, ako napríklad podrúčky alebo operadlo. To platí napríklad pre zdravotnú stoličku Adaptic, viac informácií nájdete na www.adaptic.sk.

chyba