HPV: Skrytá hrozba ženského zdravia

Ľudský papilomavírus, ktorý sa skrátene označuje ako HPV, patrí medzi najrozšírenejších a najnebezpečnejších pôvodcov pohlavných infekcií na svete. Že ste o ňom ešte nepočuli? Zbystrite pozornosť, pretože s HPV vírusom sa počas života stretne až 80 % sexuálne aktívnej populácie.

09.10.2023 00:00
HPV titulna, pr, nepouzivat Foto:

Na pohľad ho síce nevidieť a o tom, že prebýva v ľudskom tele, sa bez prejavenia príznakov nemusíte ani dozvedieť. Imunitný systém zvyčajne dokáže s infekciou úspešne bojovať, no v niektorých prípadoch je HPV spúšťačom zdravotných problémov vrátane život ohrozujúcej rakoviny krčka maternice. Najlepším spôsobom, ako chrániť seba i svojho sexuálneho partnera, je správna prevencia.

Prenos HPV

Možno si myslíte, že keď je HPV pohlavnou infekciou, prenáša sa len vaginálnym, análnym alebo orálnym sexom. Hrozba prenosu HPV vírusu však spočíva aj v zdieľaní sexuálnych pomôcok, dotyku kože alebo sliznice s infikovaným miestom alebo niečom tak obyčajnom ako je použitie rovnakého uteráka s nakazenou osobou.

Riziká HPV pre ľudské zdravie

Pri téme papilomavírusu sa hlavný dôraz kladie na ochranu žien aj z toho dôvodu, že HPV je hlavnou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice, na ktorú každoročne ochorie približne 600 žien na Slovensku. Okrem rakoviny môžu menej rizikové typy HPV spôsobiť aj genitálne bradavice.

Napriek spomenutým rizikám pre ženské zdravie by mali v pozore zostať aj muži. Prítomnosť HPV v kombinácii s nezdravým životným štýlom a poruchou imunity predstavuje riziko aj pre nich. Prečítajte si, ako sa HPV prejavuje vo vzťahu k mužskému pohlaviu. Tiež je potrebné spomenúť, že nosičmi HPV sú ako muži, tak aj ženy, preto je absolvovanie pravidelných prehliadok u lekára dôležité na oboch stranách.

Foto: mamejednadruhu.sk
HPV, pr, nepouzivat

Ako sa chrániť pred HPV

Najlepšou prevenciou pred HPV je očkovanie, a to ešte v období dospievania do 13. roka života. Pred začiatkom pohlavného života je vakcína najúčinnejšia, pretože si vďaka nej telo vytvára protilátky, ktoré pomáhajú telo chrániť pred infekciou. Ak ste ešte očkovanie proti HPV neabsolvovali, svoj význam má aj v dospelosti. Aj keď vakcína samotná nedokáže prítomnú infekciu vyliečiť, zmierňuje škodlivé pôsobenie vírusu na bunky, a hlavne nás ochraňuje pred nákazou ďalšími vysokorizikovými typmi HPV. U sexuálne aktívnych jedincov je pravdepodobnosť výskytu HPV vyššia, a tak sú očkované osoby chránené pred opakovanou infekciou a nepodieľajú sa na šírení HPV na sexuálnych partnerov alebo partnerky.

V dospelosti sa proti HPV môžete zaočkovať do 26 rokov. Neskôr sa očkovanie realizuje po vykonaní skríningových testov na HPV a konzultácii s gynekológom alebo urológom. Po dovŕšení 45 rokov je očkovanie proti HPV neúčinné. V súčasnosti je na Slovensku dostupná vysokoefektívna vakcína Gardasil 9. Dievčatá a chlapci medzi 12. a 13. rokom života majú očkovanie touto vakcínou plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Pre ostatných je stále možné využiť benefit príslušnej zdravotnej poisťovne, pri ktorom vám môže byť nepovinné očkovanie aspoň sčasti hradené.

Ďalšou možnosťou prevencie pred nákazou HPV a s ním súvisiacimi komplikáciami je používanie bariérovej ochrany pri pohlavnom styku, nižší počet sexuálnych partnerov v priebehu života a v neposlednom rade aj absolvovanie pravidelných gynekologických prehliadok a skríningových testov, ktoré dokážu v závislosti od typu odhaliť možné zvýšené riziko, prípadne už prekancerózne zmeny na krčku maternice, alebo potvrdiť prítomnosť vírusu v tele. O ďalších témach z oblasti ženského zdravia sa dozviete na portáli Máme Jedna Druhú.

chyba