V Smrdákoch sa musia všetci namazať

V Smrdákoch je zázračná voda. Síce má špecifickú vôňu, ale dokáže „vyčistiť“ ubolenú, zapálenú kožu v priebehu niekoľkých dní.

29.09.2023 09:00
smrdaky, pr nepouzivat
Kúpeľ v sírovodíkovej vode.

V Smrdákoch majú aj liečivé bahno, ktoré si väčšina Slovákov spája výlučne s Piešťanmi. Podstatou tohto liečivého zázraku je sírovodík (H2S), plynná látka, ktorá má vďaka obsiahnutej síre protizápalový efekt, zlepšuje prekrvenie kože, jej látkovú premenu, znižuje pocit svrbenia, ale aj bolesť až o 40 %. Okrem toho má antibakteriálny efekt, pôsobí proti zápalu, pozitívne ovplyvňuje imunitu a podobne. V smrdáckej vode sa sírovodíka nachádza veľmi veľa. Dva tunajšie aktívne pramene, Jozefovia, produkujú vodu s vysokou mineralizáciou (až vyše 3–tisíc mg na liter), ktorá obsahuje priemerne 600 mg sírovodíka. Na porovnanie – ostatné minerálne vody ho majú 2,5 – 24 mg. Minerálna voda v Smrdákoch je taká intenzívna, že je potrebné ju riediť. Ak do nej namočíte ukazovák a oliznete si ho, bude vám tŕpnuť jazyk. Piť ju určite neskúšajte.

Zápalové ochorenia kože, jazvy i „pohybovky“

„Práve pre našu unikátnu vodu sú Kúpele Smrdáky primárne zamerané na kožné ochorenia,“ vysvetľuje dermatologička a vedúca lekárka PLK Smrdáky MUDr. Alina Hrabinová. „Najčastejšími pacientmi sú psoriatici, pacienti s atopickým ekzémom, ale aj s inými zápalovými kožnými ochoreniami ako akné, rosacea atď., veľmi dobrý efekt má tunajšia minerálna voda aj na popáleninové jazvy, ale aj na ochorenia pohybového ústrojenstva ako psoriatická a reumatoidná artritída, Bechterevova choroba a podobne.“

Liečia sa tu deti aj dospelí, deti už od troch rokov, pričom od šiestich rokov môžu ostať aj bez sprievodu, je tu škola, družina, pre deti bez rodičov v Detskej liečebni Eva 24–hodinový dozor, dospelí alebo dospelí s deťmi si môžu vybrať z liečebných domov ako Centrál, Záhorie, Morava a novozrekonštruovaný LD Vietoris.

Terapia bahnom je určená len pre dospelých.
smrdaky, pr nepouzivat Terapia bahnom je určená len pre dospelých.

Teplota i koncentrácia sa rôznia

Na rozdiel od horúcej piešťanskej vody, ktorú je potrebné ochladzovať, tá smrdácka je studená, bez tlaku, má len 12–13 stupňov Celzia (Kúpele Piešťany a Smrdáky patria pod jedného vlastníka – Ensana Health Spa Hotels). Špecifická vôňa vody sa, najmä, keď je vlhko, šíri celými Smrdákmi. „Obyčajne vodu v kúpeli nahrievame na 37 stupňov Celzia, ale v prípade zdravotných komplikácií môže byť kúpeľ o niečo chladnejší, ale aj teplejší,“ hovorí lekárka.

„To, ako vodu riedime, čiže koncentrácia sírovodíka i trvanie kúpeľa závisí od diagnózy, dávame maximálne 100 mg sírovodíka na liter vody v celotelových a 300 mg na liter v čiastočných kúpeľoch. Takáto voda rozširuje cievy, prekrví kožu, po kúpeli na tele presne vidno „hranicu ponoru“. Vyššia koncentrácia by nemala význam, kožu dráždi, môže spôsobiť opuch a sírovodík sa už tak dobre nevstrebáva. Súčasťou liečby sú aj rôzne druhy fototerapie UVA a UVB svetlom,“ dodáva vedúca sestra Mgr. Iveta Fojtlínová. Samozrejme, rehabilitácia v podobe cvičenia, elektroliečby atď. Pre atopikov a psoriatikov je nesmierne dôležité neustále kožu natierať – najprv protizápalovými prípravkami, neskôr ju premasťovať.

Fototerapia špeciálnym hrebeňom.
smrdaky, pr nepouzivat Fototerapia špeciálnym hrebeňom.

U malých deti alebo u pacientov, ktorí trpia pridruženými vedľajšími diagnózami, sa začína s nižšou koncentráciou aj teplotou vody. Astmatici si vždy na začiatku kúpeľnej liečby pred minerálnymi procedúrami musia privoňať k poháru koncentrovanej sírovodíkovej vody z prameňa. Ak sa pacient nerozkašle, tak môže procedúry absolvovať. „Dobre kontrolovaná astma nie je kontraindikáciou kúpeľného pobytu,“ zdôrazňuje lekárka.

Mnohí pacienti sem chodia každoročne celé roky, pretože obdobie bez príznakov (remisia) trvá po kúpeľnej liečbe priemerne trištvrte roka. Niektorých personál pozná doslova od škôlkarskeho veku a vždy sa tešia, keď vidia, že namiesto červeného, šupinatého a boľavého tela odcházajú doslova „v inej koži“.

Intenzívny DERMA PROGRAM pre zaneprázdnených

Pre tých, ktorí si z hľadiska časovej zaneprázdnenosti nemôžu dovoliť ostať v kúpeľoch kontinuálne 3–4 týždne, je možnosť kombinovať intenzívny kúpeľný pobyt s dochádzaním z domu. Intenzita pobytu spočíva v nahustení liečebných procedúr.

  • Pre dospelých: Pobyt obsahuje 10–dňovú intenzívnu liečbu s prenocovaniami po 5 procedúr denne a následne 10–krát ambulantnú liečbu obsahujúcu 3 procedúry denne, keď si pacient v priebehu šiestich týždňov sám určí dni, počas ktorých môže do kúpeľov pricestovať (vrátane víkendov). Efekt liečby by mal byť porovnateľný s 28 dní trvajúcim kúpeľným pobytom.
  • Pre deti: Obsahuje 10–dňovú intenzívnu liečbu s prenocovaniami po 3 procedúry denne, pričom 10 dní trvajúca ambulantná kúpeľná liečba obsahuje 1 procedúru za deň.

V prípade záujmu o ubytovanie je cena ubytovania počas ambulantnej liečby zvýhodnená. Všetky potrebné informácie nájdete na www.kupelesmrdaky.sk.

Porovnanie sírovodíkových prameňov na Slovensku (priemerná koncentrácia H2S)

Kúpele Koncentrácia sírovodíka
Smerdžonka 11 mg/l
Trenčianske Teplice 7 mg/l
Piešťany 7 mg/l
Turčianske Teplice 7 mg/l
Dudince 10 mg/l
Sobrance 17 mg/l
Smrdáky  635 mg/l
chyba