Ako ochrániť zdravie detí v novom školskom roku?

S príchodom septembra nastáva nielen obdobie, keď začínajú deti opäť chodiť do školy. Prichádza aj sezóna chrípok a prechladnutia. V detskom kolektíve potom tieto choroby len bujnia a mnohokrát stačí málo a vaša ratolesť si prinesie z vyučovania nechcený darček v podobe nádchy či kašľa. Ako zdravie vašich detí ochrániť? Poradíme vám!

06.09.2023 00:00
hlivak, pr nepouziva

Pohyb na čerstvom vzduchu je základom

Mnoho mamičiek si mylne myslí, že pokiaľ deti na jeseň nebudú nikam chodiť a budú vo voľných chvíľach len doma, že ich tým ochránia. Opak je však pravdou. Izolovanie detí od okolitého sveta totiž nie je vhodné na ich imunitu. Tá sa neustále vyvíja, a preto je nutné, aby sa detská obranyschopnosť dostala do kontaktu aj s prostredím, ktoré ju ohrozia. Neseďte stále doma a vyrazte s deťmi každý deň na prechádzku. Zo slnečných lúčov deti získavajú potrebný vitamín D a vďaka čerstvému vzduchu posilňujú dýchacie cesty.

Pravidelné umývanie rúk

Vírusy a bacily číhajú na školákov doslova na každom rohu. Každý deň totiž prichádzajú do kontaktu so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Dôležité je tak deťom vštepovať to, aby si pravidelne umývali ruky pred jedlom, po použití toalety, po príchode domov či po ceste verejnou dopravou. Mnoho detí má tendenciu strkať si ruky do úst, očí alebo nosa. Vírusy a baktérie totiž infikujú detský organizmus práve kontaktom so sliznicami. Vhodné je aj deti prezliecť po príchode domov do domáceho oblečenia. Keďže aj na odevoch môžu vírusy a baktérie zachytávať.

Kvalitná strava

Zdravie detí podporíte aj kvalitným a vyváženým jedálničkom. Ten by mal obsahovať dostatok ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a bielkovín z chudého mäsa. Vyhnite sa u detí rafinovanému cukru a priemyselne spracovaným polotovarom, ktoré obsahujú umelé sladidlá a farbivá. Strava s vysokým obsahom rafinovaného cukru totiž môže narušiť príjem niektorých vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre silnú imunitu.

Dohliadnite na kvalitný spánok detí

Dostatočný a kvalitný spánok je pre silnú imunitu detí veľmi dôležitý. Dohliadnite na to, aby vaše deti vstávali aj chodili spať v rovnakom čase a aby pred spánkom nehrali na mobile či počítači hry alebo nepozerali televíziu. Práve tieto elektronické zariadenia vydávajú tzv. modré svetlo, ktoré blokuje tvorbu hormónu melatonínu. Ten totiž dáva nášmu telu signál, že je noc a je čas ísť spať. Školáci by mali spať 10–12 hodín, tínedžeri potrebujú okolo 9 hodín spánku.

Aké vitamíny deti potrebujú?

Väčšinu potrebných vitamínov prijímame v strave. Deti sú však vyberavé a rôzne ovocie či zeleniny nezjedia. Preto je vhodné pred nástupom do školy podporiť imunitu detí potrebnými vitamínmi a minerálmi. Medzi najdôležitejšie patrí vitamín C, D a komplex vitamínov B. Deťom často chýbajú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú v tučných rybách (napr. losos alebo makrela) a orieškoch.

Stavte na hlivu ustricovú

Skvelým pomocníkom pre zdravie je aj hliva ustricovitá. Jedná sa o špongiu, ktorá je obľúbená nielen vďaka svojej chuti, ale hlavne množstvo látok a vitamínov, ktoré obsahuje. V hlive nájdeme prospešné betaglukány, ďalej vitamíny C, D, K, B, železo, zinok, draslík, sodík, selén, aminokyseliny, proteíny a vlákninu. Je kulinárskou pochúťkou a je možné z nej pripraviť najrôznejšie pokrmy. Hliva však po tepelnej úprave stráca väčšinu vitamínov a prospešných látok, a preto je lepšie ju konzumovať vo forme výživových doplnkov. Pretože v kvalitných prípravkoch je šetrne spracovaná tak, aby nestratila svoje prospešné látky.

odkaz
hlivak, pr nepouziva

Pomoc z lekárne

Aby vaše deti zvládli nástup do školy bez zbytočných komplikácií, stavte na vysokokvalitný výživový doplnok z lekárne, je ním Hliva ustricová PRE DETI s rakytníkom JACK HLIVÁK z tradičnej rady Imunit®, ktorý bol vyvinutý podľa posledných poznatkov modernej farmácie. Svojím unikátnym zložením s prírodnými certifikovanými betaglukánmi z hlivy ustricovej, extraktom z rakytníka a ďalšími vitamínmi sa tento prípravok stáva jedinečným na slovenskom trhu. Zároveň vďaka obsiahnutému selénu prípravok posilňuje obranyschopnosť organizmu a vďaka jódu zaisťuje normálny rast detí.

TIP: Vyskúšajte aj JACK HLÍVÁK betaglukány + laktoferín 300 ml, výživový doplnok, ktorého základ tvorí unikátna kombinácia betaglukánov, laktoferínu a selénu, ktorý prispieva k posilneniu imunity. S príjemnou ovocnou chuťou.

chyba