Dá sa pripraviť na pásmovú chorobu? Prežite jet lag bez komplikácií

Jet lag je nepríjemnou komplikáciou po dlhších letoch na vzdialené miesta našej planéty. Niekto ho prekoná jednoduchšie, no veľa ľudí si prvé dni po prílete doslova pretrpí. Dá sa vôbec na jet lag pripraviť vopred a citeľne zmierniť jeho príznaky?

31.10.2023 00:00
thumbnail jet lag, pr, nepouzivat

Posuňte čas už doma

Aby ste sa vyhli príliš veľkému časovému skoku, skúste si „posunúť hodinky“ už pár dní pred odletom. Rôzne vybavovačky, balenie a celkové prípravy na cestu vám v tom môžu pomôcť. Samozrejme, nedá sa úplne fungovať ako v inom časovom pásme, mierny posun ešte pred odletom vám ale pomôže vyrovnať sa s prvotným šokom po prílete.

Prelaďte si metabolizmus

Ľahšia strava niekoľko dní pred cestou určite nie je na zahodenie – príliš nezaťaží váš metabolizmus, čo môže byť veľmi praktické pri prispôsobovaní sa novým podmienkam aj strave v cieľovej destinácii. Určite popritom vylúčte aj alkohol a kofeín je tiež fajn obmedziť, môže vám to veľmi pomôcť pri prechádzaní na miestny čas.

Prevencia a poistenie

Pred dlhou cestou je vhodné myslieť aj na to, či ste absolvovali všetky preventívne prehliadky, či nie je potrebné spraviť nejaké vyšetrenia, predpísať lieky, ak nejaké užívate a prípadne absolvovať očkovanie. Nie je nič nepríjemnejšie, ako zdravotné komplikácie počas dovolenky alebo cesty do zahraničia.

Netreba sa ani spoliehať na Európsky preukaz zdravotného poistenia, pretože ten kryje iba nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť na území členských štátov EÚ.

Naopak, cestovné poistenie kryje všetky náklady spojené s ošetrením, hospitalizáciou, liekmi, ale aj s prevozom do nemocnice, či naspäť na Slovensko. A kryje aj náklady na ošetrenie v súkromných zdravotníckych zariadeniach. Pred cestou si teda určite nezabudnite vybaviť cestovné poistenie online.

Tipy počas letu

Niekto zaspí ešte pred vzlietnutím, ale takýchto šťastných osôb bude asi veľmi málo. Do spánku v lietadle sa určite netreba nútiť, zároveň však môže pomôcť pri následnej adaptácii sa na časové pásmo po prílete.

Do lietadla si určite nezabudnite vziať pohodlné oblečenie, ale a obuv. Počas letu je veľmi dôležité občas vstať a prejsť sa, ak to priestor dovoľuje, aj si trochu zacvičiť. Veľmi suchý vzduch v lietadle spôsobuje rýchlu dehydratáciu, preto určite nezabudnite na dostatok tekutín, ideálne nesýtených a nesladených.

Vyhnite sa začiatočnícky chybám

Skúsení cestovatelia cestovateľky vedia, že ísť spať hneď po prílete, najmä ak ste prileteli cez deň, môže byť pasca. Isteže, oddych je dôležitý, ale postačí aj kratší spánok, či zdriemnuť si po osviežujúcej sprche a potom pokračovať v bežnom dennom režime.

Ľahšie sa vám potom zaspí podľa tunajšieho času a aj s dospávaním deficitu budete mať oveľa menší problém. Pozor však na lieky na spanie, tie v tomto prípade môžu byť kontraproduktívne. Ak je to možné, ich užitiu sa vyhnite a pokúste sa zaspávať bez nich.

Na pásmovú chorobu alebo jet lag sa môžete viac či menej pripraviť vopred, ale nečakané úrazy či ochorenia sa niekedy úplne ovplyvniť nedajú. Preto pred cestou určite nezabudnite na cestovné poistenie online, ktoré vám pomôže zvládnuť nečakané nepríjemnosti na cestách a dovolenkách.

chyba