Detská nemocnica v Banskej Bystrici sa teší z vynovených priestorov aj vďaka príspevku od Ronald McDonald House Charities

Rekonštrukcia a modernizácia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, ktorá trvala viac ako štyri roky, bola kľúčovým krokom k transformácii tohto zariadenia na nemocnicu 21. storočia. Revízia budovy bola nevyhnutná vzhľadom na nastavenú úroveň poskytovania zdravotnej starostlivosti a podporila ju aj nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities, ktorá financovala vybavenie priestorov. Tie spríjemnia pobyt v nemocnici malým pacientom a ich rodinám.

29.12.2023 00:00
2aaf7fca-bee7-4ed1-babf-be250af73446, pr,...

Detská nemocnica sa zaradila medzi top poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku

Rekonštrukcia a modernizácia Detskej nemocnice bola realizovaná počas plnej prevádzky. Projekt financovaný prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), s rozpočtom takmer 14 miliónov eur, umožnil kompletnú revíziu takmer 50-ročnej budovy, ktorá potrebovala rekonštrukciu v každej oblasti. Na projekt sa úspešne napojila aj nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities, ktorá prispela sumou viac ako 68-tisíc eur na vybavenie priestorov, ktoré budú malým pacientom pripomínať domov a zabezpečia blízkosť pre rodiny s hospitalizo­vanými deťmi.

Nemocnica mala na starosti všetky aspekty projektu, od plánovania až po jeho finálne dokončenie, čím zabezpečila, že všetky požiadavky a potreby boli riadne splnené. Cieľom tejto transformácie pre realizáciu nemocnice 21. storočia bolo najmä zvýšenie kvality, produktivity a efektívnosti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Uskutočnený projekt dnes vnímajú pozitívne nielen zamestnanci, ale aj malí pacienti a ich sprevádzajúce o­soby.

Slávnostné odovzdávanie zrekonštruovaných priestorov v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici

Odovzdávanie nových priestorov detskej nemocnice sa uskutočnilo v pondelok 11. decembra 2023 vo vynovených priestoroch nemocnice. Nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities sa zaviazala k významnému projektu zlepšenia podmienok v detských nemocniciach a financovala vybavenie nemocničných izieb a spoločných priestorov. Táto iniciatíva zahŕňala nielen základné vybavenie ako nábytok, úložné priestory, stoličky a rozkladacie kreslá pre sprevádzajúce osoby, ale aj rôzne drobné detaily ako separačné koše na plienky, plastové odpadkové koše, háčiky na stenu či farebné grafiky, ktoré spestrujú nemocničné steny a majú veľký význam pre pohodlie malých pacientov. Cieľom nemocnice bolo poskytnúť pacientom a ich sprevádzajúcim osobám zdravotnú starostlivosť v prostredí, ktoré je nielen funkčné, ale aj pohodlné a príjemné.

Zakladajúci člen Správnej rady RMHC, MUDr....
309dcd2c-109d-497c-aed4-fe9ab261ed5a, pr, nepouzivat Zakladajúci člen Správnej rady RMHC, MUDr. Robert Vetrák, MPA a zastupujúca riaditeľka RMHC, Lucia Takáčová odovzdali šek na sumu 68 305,96 EUR riaditeľovi Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, pánovi Jurajovi Gallovi.

„Tešíme sa, že môžeme povedať, že rekonštrukcia priestorov v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici je úspešne ukončená. Počas nej sa nám podarilo odovzdať potrebné vybavenie, ktoré novo zrekonštruované priestory skrášli, zvýši komfort hospitalizovaných detí a ich rodín a poskytne im pocit domova počas ťažkých chvíľ choroby. Aj táto rekonštrukcia bola možná iba vďaka príspevkom od našich podporovateľov, z ktorých väčšinu tvoria práve zákazníci McDonald’s za­pájajúci sa do pravidelných charitatívnych aktivít v reštauráciách. Poďakovanie patrí aj našim franšízantom a franšízantkám, ktorí celoročne podporujú aktivity RMHC na Slovensku. Vážime si túto podporu a ďakujeme, že pomáhate spolu s nami “ , dodáva zastupujúca riaditeľka RMHC, n. o. na Slovensku, Lucia Takáčová.

„Úspešnosť tohto projektu je pre nás obrovským zadosťučinením. Nešlo o prvú rekonštrukciu našich priestorov, táto však bola nesmierne náročná, keďže sa bytostne týkala lôžkových oddelení a my sme ju realizovali počas plnej prevádzky, navyše aj v čase pandémie. Našťastie sme ustáli všetky problémy a prekážky. Avšak, finálna podoba našich oddelení by sa tej súčasnej vôbec nepodobala bez ďalšej pomoci. Nadácia RMHC a jej ponuka spolupráce nám doslova spadla z neba! Neviem si vôbec predstaviť, ako by sme dokázali vybaviť izby, herne, jedálne, keby nebolo neziskovej organizácie Ronald McDonald House Charities. Mali by sme síce nové, ale iba biele a prázdne priestory bez duše. Vďaka pomoci RMHC vieme našim pacientom ponúknuť neporovnateľne viac. To, čo je inde iba zbožným želaním, prípadne plateným nadštandardom je dnes u nás samozrejmosťou“, povedal na margo štedrej finančnej pomoci riaditeľ Detskej nemocnice Juraj Gallo.

thumbnail 56049511-abbc-470e-82b0-7c9584e9, pr, nepouzivat

Od začiatku svojho pôsobenia pomohla organizácia RMHC už 11 nemocniciam na Slovensku, do ktorých investovala viac ako 910-tisíc eur. Počas 20 rokov svojej existencie tak výrazne prispela k zlepšeniu podmienok a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre deti na Slovensku.

Ako zabezpečiť blízkosť pre rodiny v nemocniciach?

Organizácia RMHC vykonáva svoje aktivity aj vďaka štedrej podpore širokej verejnosti a licenčných partnerov, ktorí rôznymi zbierkami organizovanými v reštauráciách McDonald's pris­pievajú na aktivity neziskovej organizácie. Spoločnosť McDonald's je zakladajúcim a hlavným partnerom neziskovej organizácie. Veľmi obľúbenou je napríklad hranolčeková výzva počas McHappy Day, ktorá tento rok pripadla na piatok 13. októbra. Tento dátum však priniesol šťastie, keďže návštevníci spolu s kúpou hranoliek prispeli do zbierky rekordnou sumou 69 210 eur. Rovnako obľúbenou je aj charitatívna zbierka „Ručičky“, ktorá prebieha počas júna a predvianočná zbierka, v rámci ktorej môžu zákazníci objednať okrem obľúbeného jedla aj rôzne predmety s tematikou Vianoc, a urobiť tak radosť hneď dvakrát. Do podpory neziskovej organizácie sa zapájajú aj samotní licenční partneri McDonald’s, ktorí venujú 50 centov z predaja každého jedného Happy Meal-u.

V reštauráciách môžu každý deň podporiť zákazníci aktivity RMHC aj zaokrúhlením konečnej ceny pri objednávke cez kiosk, vhodením drobných mincí do kasičky pri pokladni, či raz ročne prostredníctvom 2 % dane.

Viac informácií sa dočítate na stránke www.RMHC.sk.

chyba