Netrápi vás niektorý z týchto prejavov?
Prejavy nervových ťažkostí sú rozmanité – od bolestivosti, brnenia, pálenia, svrbenia cez poruchy pohybu, citlivosti až po ochrnutie. Neuropatia nezhoršuje citlivosť len na nohách alebo na rukách, ale zhoršuje fungovanie nervov a narúša aj ich štruktúru. To sa týka ako nervov senzorických, ktoré vďaka citlivej koži prenášajú informácie o teplote, bolesti, vibráciách, dotyku, ďalej potom nervov motorických, ktoré pomáhajú ovládať svaly, a nervov autonómnych, ktoré ovládajú a kontrolujú tlak krvi, srdcový rytmus, trávenie a vylučovanie.
Príčin môže byť veľa
Závažný nedostatok niektorých dôležitých živín má veľký vplyv na správnu činnosť nervov a pre stavbu nervových buniek. Preto medzi hlavné príčiny neuropatie patrí nezdravý životný štýl, v ktorom dominuje zlá skladba výživy, alkohol a fajčenie, vystavovanie sa dlhodobému stresu, zlý spánok alebo dlhodobé užívanie niektorých liekov. Okrem toho môže byť tiež pôvodcom neuropatie borelióza, cukrovka, skleróza multiplex, poruchy pečene, obličiek, poškodenie nervov pri úraze, ale aj vrodené vady.
Zamerajte sa na dostatok účinných látok
Pri ťažkostiach, ako sú znížená citlivosť, brnenie, mravčenie končatín alebo pri pocite tŕpnucich a nepokojných končatín je vhodné zamerať sa na dostatočné dopĺňanie účinných látok, ktoré prispievajú k normálnej činnosti nervovej sústavy a ku správnemu prekrvovaniu nervových buniek. Pri nedostatku kyseliny lipoovej môže dôjsť k poškodeniu nervovej sústavy, srdca, mozgu, objavuje sa únava, slabosť, poruchy citlivosti a vnímania, celkové zhoršenie stavu. Kyselinu lipoovú je vhodné doplniť aj vitamínmi skupiny B, ktoré majú zásadný prínos pre udržovanie zdravia nervovej sústavy. Vyvážený príjem všetkých týchto účinných látok je preto dôležitý ako prevencia všetkých neurologických poškodení.
V lekárni hľadajte komplexné prípravky
Výborné sú prípravky, s obsahom kyseliny alfa-lipoovej a vitamínmi skupiny B. A zároveň sú obohatené o sójové fosfolipidy, rastlinné polyfenoly silymarínu a viniča hroznorodého. Pretože polyfenoly silymarínu obmedzujú poškodenie nervových buniek toxínmi a voľnými radikálmi a polyfenoly viniča hroznorodého napomáhajú správnemu prekrvovaniu nervových buniek.