Ako sa vyhnúť chrípke a jej komplikáciám, a na čo nezabudnúť pri účinnej prevencii

Každý rok sa lekári v ambulantnej praxi stretávajú od jesene do jari s respiračnými ochoreniami. Pôvodcami ochorení sú na začiatku ochorenia najmä vírusy, ktoré oslabia organizmus tak, že to častokrát končí bakteriálnou infekciou (angínou, zápalom stredného ucha, zápalom priedušiek, zápalom pľúc)...

07.02.2019 06:00
Foto: PR servis
liek, PR článok, reklama, nepoužívať

Čo robiť aby sme sa ubránili pred infekciou?

Najlepšou ochranou pred vírusovými ochoreniami dýchacích ciest je zaistiť dobrú kondíciu imunitného systému nášho organizmu. V prvom rade ide o určité hygienické zásady, ako je umývanie rúk pred jedením (po príchode z obchodu, či autobusu), zabezpečenie čerstvého vzduchu (časté vetranie), primeraný pohyb a vyvážená strava s dostatočným obsahom vitamínov a enzýmov z ovocia a zeleniny.

Preventívne proti chrípke môžeme využiť možnosť očkovania a to už od konca septembra. Jeho nevýhodou je fakt, že očkovacia látka (oslabený vírus, alebo jeho časti) sa nemusí zhodovať s aktuálnym vírusom a teda nemusí dostatočne chrániť zaočkovaného jedinca. Vakcíny sa vyrábajú na základe odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá bedlivo monitoruje premeny chrípkových vírusov. Na základe toho odporúča konkrétne typy vírusov pre aktuálnu očkovaciu vakcínu, avšak nemusia sa presne zhodovať s vírusmi, ktoré spôsobujú aktuálne ochorenia, nakoľko rýchlo mutujú.

Preto je vhodné doplniť očkovanie ďalšími prípravkami, ktoré dokážu stimulovať imunitný systém všeobecne tak, aby bol schopný rýchlo zareagovať na prichádzajúce vírusy a baktérie svojimi zbraňami (magrofágmi – pohlcujú bunky napadnuté vírusom, ale aj špecifickými protilátkami, ktoré zneškodňujú vírusy a baktérie). Sú na to vhodné rôzne výťažky z liečivých rastlín (echinacea, ľúľkovec zlomocný, prilbica modrá), z liečivých húb (napr. cordiceps, hlíva ustricová) ale aj propolis a iné. Z pohľadu fyziologickej podpory imunity je to predovšetkým vitamín C, a to najlepšie v lipozomálnej forme, ktorá sa dobre vstrebáva zo zažívacieho traktu do krvnej plazmy a vitamín D. Ďalej sú to prípravky s obsahom oslabených baktérií alebo ich časti, tzv. bakteriálne lyzáty. Tie sa odporúčajú pacientom s častými bakteriálnymi ochoreniami dýchacích ciest, ale taktiež prinášajú viaceré nežiaduce účinky, ktoré ich využitie limitujú.

Foto: PR servis
liek, PR článok, reklama, nepoužívať

Proti vírusom antibiotiká nefungujú

Chrípka a chrípke podobné infekcie sú spôsobené vírusmi. Pri chrípke sú prejavy oveľa intenzívnejšie, je to predovšetkým vysoká teplota, únava a bolesť svalov a kĺbov. Mnoho ľudí je vystrašených a domáha sa antibiotík. Len lekár vie zhodnotiť podľa klinického vyšetrenia ale aj podľa tzv. CRP testu (C-reaktívny proteín), či ide o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu. Ak ide o bakteriálnu infekciu, tak je vhodné urobiť výter z hrdla alebo nosa, a na základe pozitívneho výsledku určiť vhodné antibiotikum. Horšie je to pri vírusovej infekcii, kde antibiotiká nefungujú. Tam nám zostáva stimulovať imunitný systém, znížiť horúčku ak prekračuje 38,5 °C a užívať lieky na zmiernenie bolesti svalov a kĺbov, ako aj prípravky s lokálnym účinkom pri zápale hrdla, nádchy či kašľa. Treba tiež umožniť organizmu oddych v posteli a možnosť vypotiť sa.

Čo prináša medicína nízkych dávok

Pokrok v medicíne prináša nové liečebné postupy s cielenými a menej zaťažujúcimi dávkami látok na náš organizmus. Imunitný systém je totiž vnímavý a schopný reagovať aj na malé podnety, čo využíva napr. očkovanie, inak povedané medicína nízkych dávok. Známou látkou používanou na stimuláciu imunity v medicíne nízkych dávok je extrakt z pečene a srdca kačky Anas barbariae. Účinok tejto „klasiky“ môžu potencovať ďalšie imunostimulačné látky. K tým najdôležitejším patrí výťažok z baktérie Haemophilus influenzae, ktorý sa zameriava na zníženie rizika bakteriálnych komplikácií chrípky s častými prejavmi bolestivého zápalu stredného ucha a pod. Ďalej sú to rastlinné výťažky z Echinacei, a z Asclepias vincetoxicum, ktoré sú tradičným prostriedkom stimulujúcim vrodenú imunitu, Aconitum napellus je vhodný pri horúčke a hospodárení s energiou vo vnútri buniek, Belladonna zas pri opuchoch a zápaloch slizníc. Cuprum v nízkych koncentráciách sa používa pri náhlych bolestiach svalov a pri horúčke. Daná kombinácia látok pomáha stimulovať jedinca so zníženou imunitou a chrániť jeho sliznicu pred vstupom vírusov.

Viac o dobrých účinkoch pri akútnom potlačení príznakov chrípky a prechladnutí, ako aj pri preventívnom podávaní tejto kombinácie sa dočítate na tomto odkaze.

Spracovala odborná redakcia Edukafarm

Foto: PR servis
gunaprevac, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba