Ako spoznať vysoký krvný tlak? Otestujte sa

Poznáte hodnoty svojho krvného tlaku? Väčšina z nás ich nepozná, a preto si často myslíme, že problém s vysokým krvným tlakom sa nás netýka.

23.01.2019 06:00
srdce, Pr článok, reklama, nepoužívať Foto:

Prekvapenie nastáva až vtedy ak sa podľa nášho názoru z „bezproblémového“ stavu stane problém. Pravdou však je, že problém s krvným tlakom sa u nás pravdepodobne rozvíjal postupne a nebol sprevádzaný žiadnymi príznakmi. Vysoký krvný tlak totiž nebolí, a preto ho ľudia nazývajú „tichý zabijak.“

Vedeli ste, že náš organizmus môže poškodiť mnohými spôsobmi? A to by malo byť pre nás – ľudí dostatočnou motiváciou vedieť o možnom probléme včas.

O tomto by ste určite mali vedieť

  1. Pri nedostatočnej či nesprávnej liečbe vysokého krvného tlaku sa zvyšuje námaha nášho srdca a ciev. Po dlhé obdobie musí srdce pracovať ťažšie ako za normálnych okolností, má snahu zväčšiť sa – steny hrubnú (hypertrofia srdcového svalu). Mierne zväčšené srdce síce môže pracovať dobre, ale ak sa zväčší priveľmi a srdce sa bude viac namáhať, môže to spôsobiť veľké problémy.
  2. Jedným z najčastejších príznakov, že niečo nie je v poriadku, je dýchavičnosť po fyzickej námahe. S pribúdajúcimi rokmi cievy človeka tvrdnú a stávajú sa menej elastické. Nastane to síce u každého človeka bez ohľadu na výšku krvného tlaku, no u osôb, ktoré majú vysoký krvný tlak, tento proces nastane oveľa skôr. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mozgovej porážky. Môže tiež poškodzovať obličky a zrak.
  3. Až 49% populácie zomiera na srdcovo-cievne ochorenia. Čo to znamená v reálnych číslach? Že takmer 30 000 Slovákov ročne zomrie na srdcovo-cievne ochorenia. Medzi nimi sú aj tie, ktorým sa dalo predísť.

Riaďte svoj osud

Problémom, ktoré srdcovo-cievne ochorenia prinášajú, môžete pokojne predchádzať. Urobte si rýchly test, na základe ktorého zistíte či sa môžu týkať aj Vás.

Foto: PR servis
tlak, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba