5 dôležitých oblastí pre zdravý životný štýl

Viacerí z nás chcú pre svoje zdravie urobiť maximum. Ale vieme, čo je pre naše zdravie reálne prospešné? A ako si udržať zdravý životný štýl? V článku si prečítate mnohé tipy na to, ako žiť zdravšie, kvalitnejšie a snáď aj dlhšie.

19.12.2018 09:40
Zdravie, PR článok, nepoužívať Foto:

Výživa

Zdravá výživa bola a vždy aj bude na prvom mieste. Je totiž základným pilierom zdravého životného štýlu. Strava je nevyhnutná pre výživu nášho tela, jeho regeneráciu a udržiavanie všetkých životne dôležitých funkcií. Je ale veľký rozdiel v tom, čo vložíme do úst.

Ako zlepšiť svoju výživu

Odporúčame sústrediť sa na pestrý jedálniček zložený z čerstvých potravín, ktoré poskytnú telu dostatočnú výživu. Zároveň je nutné vyhýbať sa škodlivým potravinám a dráždivým látkam, ako sú spracované potraviny, cukrovinky, trans-tuky a alkohol.

Tipy pre lepšiu výživu:

Jedzte tri jedlá denne (raňajky, obed a večeru), pričom jedzte len dovtedy, kým pociťujete hlad. Neprejedajte sa.

● Ak pociťujete hlad medzi týmito hlavnými jedlami, je lepšie vybrať si zdravšie alternatívy. Môžete zvoliť napríklad orechy, zeleninu alebo ovocie (ideálne 1 kus ovocia denne), kakaové bôby, či zelené smoothie.

● Dôležitý je výber jedál. Najlepšou voľbou sú chudé mäso, hydina, ryby, strukoviny, vajcia, orechy, celozrnné a mliečne produkty. Podstatnú časť jedálnička by mala zaberať zelenina. Naopak, vyhýbať by ste sa mali potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans-tukov, cholesterolu, soli a pridaných cukrov. Oplatí sa raz za čas preštudovať si etikety potravín. To, čo sa na nich uvádza ako prvé, je v produkte obsiahnuté v najväčšom množstve.

● Starajte sa o rovnováhu prospešných baktérií v organizme. Prospešné baktérie (probiotiká) žijúce v našich črevách a slizniciach sa vo výraznej miere podieľajú na podpore imunity. Avšak rôzne faktory v modernom živote narúšajú zdravú rovnováhu baktérií v črevách. Medzi ne patria napríklad zlá výživa, toxíny, stres, antibiotiká a podobne.

● Snažte sa identifikovať potraviny, ktoré vám nerobia dobre. Nemusíte ich vyradiť úplne, ale aspoň sa snažte nekonzumovať ich denne.

Jedzte pomaly a každé sústo poriadne požujte. Žutie potravy stimuluje uvoľňovanie tráviacich štiav, čo uľahčí trávenie potravy.

● Nejedzte keď pociťujete hnev, smútok, úzkosť a iné negatívne emócie (tzv. emocionálne jedenie). Jedlo váš problém nevyrieši, naopak, môže ho ešte zhoršiť.

● Neodmeňujte deti sladkosťami. Takto sa u nich môže vyvinúť nezdravý celoživotný návyk, ktorého sa v dospelosti budú len ťažko zbavovať.

Spánok

Počas noci sa naše telo regeneruje, detoxikuje a stará sa o to, aby všetky telesné funkcie fungovali správne. Spánok je rovnako dôležitý ako všetky aktivity, ktoré vykonávame počas bdelosti. Primerané množstvo kvalitného spánku je rozhodujúce pre naše zdravie.

Ako riešiť problémy so spánkom?

Ak máte problémy so spánkom, vyskúšajte tieto tipy:

Vyhnite sa pozeraniu televízie a používaniu počítača (a iných elektronických zariadení) aspoň dve hodiny pred spaním. Vyžarujú totiž svetlo, ktoré nám narúša spánkový cyklus.

● Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim. To znamená vždy ísť spať a vstávať v približne rovnakom čase.

Pripravte sa na spánok. Príprava môže zahŕňať aktivity ako stlmenie svetiel (aspoň 1 hodinu pred spaním), teplý kúpeľ (ktorý vás psychicky uvoľní), počúvanie upokojujúcej hudby, relaxačné cvičenia, alebo vyskúšajte čaj z upokojujúcich rastlín (napríklad kamilkový alebo medovkový čaj).

Niektoré doplnky výživy a lieky na spanie vám môžu pomôcť zaspať prirodzeným spôsobom. Pripravia organizmus na spánok tým, že nám dodajú telu vlastné látky. Medzi najbežnejšie využívané prírodné látky v tabletkách patria melatonín, GABA a niektoré bylinky.

● Ak máte chronické problémy so spánkom riešte ich. Nedovoľte, aby ťažkosti so spánkom pretrvávali mesiace až roky. Nebojte sa navštíviť špecialistu. Môžete si tak výrazne zlepšiť kvalitu života.

Detoxikácia

Snažme sa obmedziť vystavovanie sa vnútorným aj vonkajším toxínom. Vďaka tomu umožníme efektívnejšie fungovanie organizmu, ale zvýšime aj odolnosť tela voči každodennému náporu faktorov ovplyvňujúcich naše zdravie.

Ako znížiť toxickú záťaž

Dôležitý je vnútorný detox, ale aj obmedzenie toxínov, ktoré sa do nášho organizmu dostávajú zvonka.

Detox zvnútra

Detoxikácia organizmu si vyžaduje viaceré úpravy životosprávy. Pomôcť môže zmena stravy, bylinné očistné kúry, či kvalitné detoxikačné doplnky. Proces detoxikácie si vyžaduje určitú disciplínu, a preto mnohí siahnu radšej po prípravkoch určených na detoxikáciu. Tieto prípravky najčastejšie obsahujú superpotraviny, ako zelený jačmeň, chlorella a spirulina. Ďalej sa na ich detoxikačnom účinku môžu podieľať pestrec mariánsky, javorový sirup a výťažky z rôznych iných rastlín.

Aké sú výhody vnútorného prečistenia organizmu od toxínov?

● odstránenie toxických látok z tela

● zlepšenie funkcie tráviaceho traktu

● zvýšenie energie a jasnejšie myslenie

● posilnenie imunity

● zlepšenie stavu pokožky

● detox často pomôže aj pri chudnutí a odstraňovaní prebytočného tuku

Detox zvonku

Niektoré prípravky, ktoré bežne používame v domácnosti, môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie. Problém môže vzniknúť vtedy, keď je im človek vystavený vo väčších dávkach. Ako sa teda vyhnúť vonkajším toxínom? Existuje mnoho spôsobov, ktoré môžete použiť na „detoxikáciu“ svojho domova. Tu sú niektoré z nich:

Často vetrajte. Tým udržiavate vzduch u vás doma čistý. Takisto je vhodné utrieť prach aspoň raz za týždeň (keďže viac prachu znamená viac toxínov).

● Zbavte sa prebytočnej vlhkosti (pretože podporuje rast plesní). Pravidelne kontrolujte oblasti, kde sa plesne zvyknú tvoriť a ihneď ich očistite.

● Vymeňte štandardné domáce čistiace prostriedky za ekologickejšie. Tie nepoškodzujú zdravie ani životné prostredie toľko, ako tie bežne predávané. Na čistenie môžete využiť základné látky – napr. ocot na čistenie kuchyne, sódu na vyčistenie dlaždíc a peroxid vodíka na odstránenie škvŕn.

● Vymeňte niektoré kozmetické prípravky za menej toxické. Deodoranty, zubné pasty, kozmetika, vlasové prípravky, laky na nechty a parfumy sú často nabité toxínmi. Naučte sa identifikovať toxíny a vyhýbajte sa im. Vyberajte si tie prípravky, ktoré neobsahujú škodliviny ako dietanolamín (DEA), trietanolamín (TEA) alebo quarternium 15.

● Používajte plasty, ktoré neobsahujú bisfenol A (BPA).

Zbavte sa stresu

Ak cítite, že ste nadmerne vystavovaní stresu, skúste niektoré z nasledujúcich rád:

● Rozvíjajte schopnosti pozitívneho zvládania stresu. Medzi ne patria napríklad meditácia, autogénny tréning a vizualizácia.

● Začnite sa venovať aktivitám ako jóga alebo cvičenie. Tie pomáhajú ľahšie sa vyrovnať so stresom a telo vďaka nim začne uvoľňovať endorfíny.

● Nájdite si spôsob, ktorý u vás funguje pri zvládaní nečakaných stresujúcich situácií.

○ Môžete napríklad skúsiť dychové cvičenia. Jedno z dychových cvičení, ktoré zaberá je toto: Spočítajte celkový počet nádychov za minútu. Ďalšiu minútu skúste znížiť tento počet nádychov na polovicu.

○ Opýtajte sa sami seba: „Bude mi na tomto záležať aj o týždeň, či mesiac?“ Ak je odpoveď nie, ďalej sa záležitosťou nezaoberajte.

○ Majte so sebou denník vďačnosti. Zapisujte si všetky udalosti, veci a ľudí, za ktorých ste vďační. V stresových situáciách si ho môžete prečítať. Vaša myseľ sa uvoľní a myšlienky sa začnú uberať pozitívnejším smerom.

Cvičenie

Väčšinu života trávime sedením. Sedíme v práci, pred televízorom, pri stretnutí s priateľmi… Avšak podľa výskumov môže mať nadmerné sedenie vážne zdravotné následky. Aj preto by sme sa mali snažiť hýbať sa viac.

Ako začať cvičiť

Ak máte nadváhu, aj malé zmeny môžu byť prínosom pre vaše zdravie. Jedna štúdia zistila, že už 10 % pokles hmotnosti pomohol ľuďom s nadváhou znížiť krvný tlak, cholesterol a celkovo zlepšiť kvalitu ich života.

Nájdite si cvičenie, ktoré vás baví. Choďte na túru, prechádzku s priateľmi, vyskúšajte jogu, tanec alebo box. Cvičenie nemusí znamenať nekonečné hodiny strávené na bežiacom páse vo fitnescentre.

● Začleňte cvičenie do každodennej rutiny. Nemusíte cvičiť každý deň, avšak aj 10 minút denne môže mať veľký efekt na zdravie. Keď viete, že dnes nebudete stíhať cvičiť, môžete napríklad ísť do práce pešo namiesto autom (poprípade vystúpiť z MHD o jednu zastávku skôr), použiť schody namiesto výťahu, alebo počas prestávky v robote urobiť zopár klikov, drepov a iných cvikov.

● Stanovte si cieľ. Zo začiatku zvoľte jednoduchý cieľ. Môže to byť napríklad: za mesiac chcem schudnúť 2 kg, chcem sa zmestiť do svojich starých nohavíc alebo chcem vyjsť na 5 poschodie bez zadýchania sa. Cieľový dátum si poznačte do kalendára a ak ho splníte, odmeňte sa. Kúpte si nejakú vec, po ktorej ste už dlhšie túžili. Alebo si za odmenu venujte čas strávený so svojimi blízkymi.

Záver

Žiť zdravšie je možné začať už dnes. Či zaradíme do životosprávy drobné zmeny je už len na vás. Snažte sa pomaličky zavádzať tipy uvedené v článku. Väčšina z nich nijak extrémne nezasiahne do vášho bežného fungovania, ale zmeny ktoré môžete dosiahnuť budú mať výrazný vplyv na vaše zdravie.

chyba