Rada 1: Na jeseň zmeňte jedálniček
Strave a kvalite potravín prikladá čínska medicína veľmi veľkú váhu. Naše telo si pre správne fungovanie potrebuje vyrobiť „palivo“ (energiu a krv), a k tomu potrebuje kvalitné potraviny. Ale čo je kvalitná strava? Sú to potraviny, po ktorých sa budete cítiť dobre. Naopak, ak budete po jedle unavení, ospalí, nafúknutie, budete cítiť ťažobu, tlak alebo pichanie v bruchu, potom ste siahli vedľa a vaše slezina bude trpieť.
Práve dobrá funkcia sleziny v spolupráci so žalúdkom totiž vytvára energiu, ktorá je zdrojom životnej sily. Keď slezina funguje dobre, potom sú podľa čínskej medicíny silné aj všetky ostatné orgány v tele. Naučte sa teda konzumovať potraviny, ktoré slezinu posilňujú. Na jeseň a v zime to platí dvojnásobne.
Ideálne sú všetky obilniny (pšeno, pohánka, celozrnná ryža, pšenica, ovos, krúpy), strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa, sója), korenie, ktoré zahrieva (škorica, zázvor, koriander, sladké drievko), varené a dusené mäso (hlavne biele – ryby, hydina), varená a dusená zelenina (mrkva, cuketa a tekvica, najlepšie oranžová Hokaido), silné vývary z hydiny (obzvlášť zo sliepky, perličky, morky) a jedla neutrálne a nevýrazné chuti. Všeobecne konzumujte predovšetkým jedlá dlhšiu dobu varená a bohatá na energiu, aby si z nich mohlo telo vytvoriť zásoby na zimu. Vhodné je jesť viac orechov, semiačok a húb, najmä tých medicinálnych. A hlavne nezabúdajte jesť v pokoji a pomaly.
Rada 2: Stravu spestrite hubami. Tými medicínskymi
Ak vám prechod na nový jedálniček zaberie nejaký ten týždeň, priberte si radšej na pomoc medicinálne huby. Tie svoj názov získali podľa zvýšeného obsahu terapeuticky účinných látok, ktoré tradičná čínska medicína používala po stáročia na liečenie celého radu chorôb.
Máme na mysli najmä beta glukány, triterpény, enzýmy, vitamíny či minerály. Zvlášť v období prechodu z leta do zimy, ktoré býva sprevádzané častými vírusovými či bakteriálnymi infekciami, prídu k duhu ich výrazné a hlboké stimulujúce vlastnosti. V prípade ochorenia dýchacích ciest pôsobí hojivo a ochranne na sliznice. Preukázateľne upravujú črevnú mikroflóru, zlepšujú psychiku a spánok.
Medicinálne huby sú vhodnou prevenciou pred infekciami, vďaka skutočnosti, že pripravujú imunitný systém na boj proti nepriaznivým vplyvom. Je možné ich užívať spoločne s liekmi, majú tiež detoxikačný účinok a napomáhajú z tela odstrániť pozostatky infekcií v podobe toxínov a tiež metabolity z liekov.
Pri ceste za silnou imunitou pritom postačí tri základné – Reishi, Cordyceps a Agaricus. Všetky obsahujú vysokú koncentráciu betaglukánov, ktorý imunitný systém doslova nabudí. Ak sa užívajú všetky naraz, navzájom sa posilňujú a imunitu podporí ešte efektívnejšie. Ideálne je teda nájsť si na trhu produkt, ktorý obsahuje extrakt zo všetkých troch húb. Doba ich užívania pri stimulácii imunitného systému je veľmi individuálna, záleží na konštitúcii a konkrétnom stave človeka. V praxi sa však odporúča užívať huby preventívne 1–2 mesiace pred krízovým obdobím.
Rada 3: Zhromažďujte energiu. A jedzte napríklad ďatle
Na jeseň je potom potrebné energiu skôr zhromažďovať, než vydávať. Obrátiť sa k sebe. Viac sa venovať relaxácii či meditácii, zájsť si napríklad na relaxačné a lymfatické masáže. Rovnako ako príroda, ktorá sa ukladá k spánku, aj človek by mal upokojiť svoje aktivity, vyhýbať sa extrémnym športom a nadmernej fyzickej záťaži, mať svoj pravidelný režim, chodiť spať skôr a ráno vstávať v rovnaký čas.
V súvislosti s tokom energie súvisí ešte klasický zimný neduh v podobe studených končatín. Podľa čínskej medicíny je najčastejšou príčinou nedostatočný yang obličiek, teda keď obličkám chýba dostatok energie na to, aby prehriali celé telo. Aj v tomto prípade pomôže zamerať sa na to, čo jete, a do jedálnička ešte zaradiť tzv. Zahrievacie pokrmy. Sú to hlavne varené a pečené jedlá, veľmi dobré sú potrebné taky figy a datle.
Túto poslednú radu by sa mi mali vziať k srdcu najmä ženy, ktoré sa snažia strážiť si váhu či schudnúť. Ak totiž dávajú v zime naopak prednosť primárne surovým ovocným alebo zeleninovým šalátom, telu môže byť zima a bude sa snažiť zahriať za každú cenu – teda práve aj ukladaním tukov.
Autor: Milan Schirlo – praktik tradičnej čínskej medicíny
www.MycoMedica.cz, www.YaoMedica.cz