Jednoduchá rada pri bolesti svalov a kĺbov

Bolesť, pohybového aparátu je rozšírený zdravotný problém, ktorý sa objavuje u čoraz mladšej generácie. Môže za to moderný, sedavý spôsob života, ktorý vedie k ochabnutosti spojivového tkaniva (šľachy, väzy, svaly atď.), teda vnútorných a vonkajších stabilizačných systémov.

03.05.2018 08:00
bolest-krku
Zdroj: inPHARM

Tým dochádza k nedostatočnej stabilite chrbtice a ďalších kĺbov, čo vedie k nesprávnemu zakriveniu chrbtice a polohe kĺbov. Ak sa proti tomu nič nerobí, vedie to k predčasnému opotrebovaniu kĺbov, k poruchám medzistavcových platničiek a k vzniku zápalu a bolesti. K poškodeniu spojivového tkaniva môže dôjsť tiež pri jeho preťažovaní pri športe alebo práci, zlým držaním tela a úrazmi. Dôsledkom toho bývajú zatvrdnuté svaly, zablokované stavce chrbtice a možný útlak na nervové zakončenia. Že niečo nie je v poriadku zistíme rýchlo vďaka pocitom pálenia a bolesti vo svaloch, úponoch šliach, ale tiež bolesti chrbtice a kĺbov pri pohybe.

Pôsobenie priamo v mieste bolesti

Pri liečbe bolesti je čoraz viac snaha využívať prírodné látky, ktoré vďaka svojmu synergickému pôsobeniu umožňujú použiť nižšie dávky účinných látok na dosiahnutie očakávaných efektov, čím sú pre organizmus šetrnejšie. Využívajú sa aj nové komfortné liekové formy. Takými sú napríklad náplasti, ktoré pôsobia priamo v mieste bolesti. Tým že sa obchádza tráviaci trakt znižuje sa riziko vedľajších nežiaducich, hlavne tráviacich ťažkostí. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je schopnosť postupného uvoľňovania účinných látok z náplasťového základu počas 6, 12 alebo 24 hodín. Tým sa zabezpečuje stála hladina účinnej látky a kontinuálny účinok. Prináša to maximálny komfort pre pacienta, ktorý nemusí užívať liek v pravidelných časových intervaloch.

Bezpečnosť aplikácie závisí od obsahových látok

Náplasti môžu obsahovať rôzne účinné látky a podľa toho majú svoje obmedzenia. Ak obsahujú klasické účinné látky proti bolesti patriace napr. do skupiny nesteroídových protizápalových liekov akým je napríklad diklofenak, ich použitie sa odporúča na dobu maximálne 3 až 7 dní, potom sa treba poradiť s lekárom. Nie sú vhodné pri rôznych ochoreniach, napr. obličiek, pečene, srdca, pri žalúdočnom vrede, zápale čriev, či astme. Naproti tomu náplasti s obsahom rastlinných extraktov (harpagofyt, boswelia, Pycnogenol, eukalyptus), nevykazujú také obmedzenia a môžu sa aplikovať opakovane, podľa potreby pacienta.

Na bolesť svalov, šliach a kĺbov

Zdroj: inPHARM
monta z -leni-ve ts i Zdroj: inPHARM

Pri bolestiach svalov, šliach a kĺbov si môžete pomôcť Leni náplasťami s 24 hodinovým účinkom. Sú určené na bezpečnú a šetrnú liečbu bolesti pohybového aparátu. Obsahujú extrakty z prírodných látok – Pycnogenol® (výťažok z kôry borovice prímorskej), harpagofyt a eukalyptus. Každá z týchto zložiek má svoje špecifické účinky, pôsobiace proti stuhnutosti, bolesti, zápalu a opuchu. Veľkou výhodou tejto náplasti je 24 hodinový účinok zabezpečený postupným uvoľňovaním účinných látok z náplasti. Je možné sa s ňou sprchovať – neodliepa sa a opakovane aplikovať na to isté miesto. Je dermatologicky testovaná a tiež vhodná pre pacientov užívajúcich aj inú liečbu, vďaka tomu, že nevykazuje liekové interakcie. Nesmie sa použiť u pacientov so známou alergiou na niektorú z uvedených zložiek. Účinok sa dostavuje postupne v priebehu niekoľkých hodín.

Leni náplasti sú vhodné aj pre športovcov (nevykazujú doping), ktorí častokrát majú presilené a natiahnuté svaly, alebo šľachy (napr. tenisový lakeť a pod.). Vhodné sú aj deti pre ich jednoduchú a šetrnú pomoc. Ocenia ich aj ľudia pracujúci dlhé hodiny za počítačom, v dôsledku čoho majú často zatvrdnuté svaly na krku. To môže zapríčiniť bolesti krčnej chrbtice, ale aj bolesti hlavy. Väčšinou stačí náplasť použiť počas 1–3 dní.

Náplasť je možné kombinovať aj s Leni gélom, ktorý obsahuje, okrem harpagofyta aj extrakt z Boswellie, túžobníka brestového a čili papričiek, ktoré zabezpečujú jeho hrejivý účinok. Nie je vhodné ho aplikovať hneď po kúpaní.

Dôležité je však vedieť, že ak bolesť pretrváva dlhšiu dobu, je potrebné sa nechať vyšetriť u lekára, ktorý určí diagnózu a potrebnú liečbu.

chyba