Ako vybrať správnu powerbanku?

Powerbanky vás dokážu zachrániť v situácií, keď sa vám vybil váš milovaný mobil či tablet v tej najmenej vhodnej chvíli. Externá batéria do mobilu má kompaktné rozmery a bez problémov si ju tak môžete nosiť v batohu na túry alebo v taške do práce.

28.03.2019 09:11
Powebank, PR článok, nepoužívať Foto:

Kapacita batérie

Kapacita batérie zariadenia, ktoré chcete nabíjať je dôležitý parameter, ktorý sa udáva v mAh. Dobrá powerbanka by mala mať kapacitu 3× väčšiu ako smartphone, tablet či notebook. To platí v prípade, že ju budete využívať pravidelne. Časom a pravidelným používaním každá batéria ale na účinnosti stráca a inak tomu nie je ani pri powerbanke, preto je potrebná väčšia kapacita.

Energia potrebná na nabitie

Napätie batérie powerbanky aj smartphonov sa pohybuje v rozmedzí 3,0–4,2 V (priemer 3,7V), požadované napätie pri nabíjaní cez USB je 5 V. Ak teda chcete zariadenie nabíjať, bude potrebný malý výpočet:

((kapacita powerbanky x napätie)/požadované napätie) x účinnosť ((5 000mAh x 3,7 V)/5V) x 0,9 = 3 330 mAh

Pri 90% účinnosti a kapacity batérie zariadenia 5 000 mAh je potrebná powerbanka s kapacitou aspoň 3 330 mAh. Pre rýchlejšie nabíjanie je potrebný výstup 2A, čo poskytujú kvalitnejšie baterky.

Zariadenie sa vám tak podarí nabiť len raz, potom je potrebné opäť nabiť aj powerbanku. Ak ju využívate len príležitostne, bude vám takáto kapacita určite stačiť. Powerbanka to však nie je len batéria do mobilu. Nabíjať z nej môžete viacero zariadení, samozrejme musí mať príslušnú kapacitu a počet portov.

Na čo si dať ešte pozor?

Pred kúpou venujte pozornosť aj bezpečnosti, teda ochrane pred skratom, prehriatiu, preťaženiu a podobným situáciám, ktoré môžu nastať. Praktický je aj indikátor zostatku v powerbanke. Ak ju budete pravidelne nosiť so sebou berte do úvahy aj rozmery, hmotnosť a odolnosť materiálu, aby vám v batohu či kabelke zbytočne nezaberala veľa miesta. Ako prvá pomoc je to to najlepšie riešenie, s ktorým predĺžite výdrž vášho mobilu o niekoľko ďalších hodín.

chyba