Dajte zelenú solárnemu ohrevu vody

Jednou z vlastností, prečo je voda nenahraditeľnou súčasťou moderného sveta je jej schopnosť prepravovať veci. Príkladom sú potrubia s odpadom – nebyť vody, systém sa stáva nefunkčným.

29.01.2019 13:59
solarne panely, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

A mohli by sme pokračovať. Okrem tejto vlastnosti má aj schopnosť absorbovať slnečnú energiu, udržiavať teplotu oceánov a morí, a tým regulovať počasie na našej plánete. Dá sa to využiť aj v domácnosti? Áno, dá sa to aj u vás doma.

Ako využívať solárnu energiu?

Ak sa zaujímate o problematiku udržateľnosti, solárny ohrev vody vám nebude ničím neznámym. Pre nováčikov ide o systém, pomocou ktorého je možné ohrievať vodu v našich domácnostiach. Tak ako pri elektrickej energii sú využívané solárne kolektory, ktoré obsahujú vode podobnú tekutinu. Tá prenáša slnečnú energiu dolu do nádrže horúcej vody.

Prečo využívať solárny ohrev vody?

Hoci sa nejedná o úsporu samotnej vody, využívaním tohto typu energie vznikajú benefity, ktoré rozhodne stoja za zváženie.

  1. Faktom stále ostáva, že najväčšia časť energie vzniká spaľovaním fosílnych palív, čo spôsobuje problémy životnému prostrediu, v ktorom žijeme. Stačí spomenúť kyslé dažde, či klimatické zmeny. Prečo nevyužiť slnečnú energiu zo slnka, ktoré zadarmo svieti na našu planétu?
  2. Oproti solárnym elektrickým solárnym panelom má solárny ohrev vody výraznejšie finančné úspory. Po 3 až 5 rokoch môžeme vidieť zníženie poplatkov o 50 až 90%. Všetko záleží od lokality a ako sú umiestnené fotovoltaické články.
  3. Zvyšujete hodnotu vášho domu. Podľa nedávnych prieskumov sa domy so solárnym ohrevom predávali omnoho lepšie ako domy s klasickým systémom ohrevu vody. Cena domov bola omnoho vyššia. Investícia sa vám oplatí, či už sa rozhodnete predať váš dom alebo ostať.
  4. Stanete sa ohľaduplní a vnímaví k využívaniu neobnoviteľných zdrojov. Majitelia domov so solárnym ohrevom viac sledujú spotrebu vody, čím majú väčší prehľad o jej spotrebe ale o spotrebe iných zdrojov.

Montáž a údržba

Solárne kolektory môžu využívať takmer všetky domácnosti, či už je to sever či juh. Samozrejme, umiestnenie volíme tam, kde je slnečného svetla najviac. Ak si neviete poradiť, na ktorú stranu strechy panel umiestniť, poradia vám odborníci.

Inštaláciu solárneho ohrevu odporúčame nechať na odborných pracovníkov. Po namontovaní systému si nevyžaduje takmer žiadnu prípadne minimálnu údržbu.

Ešte stále váhate?

Ak ste sa ešte nerozhodli a dôverujete skôr overenej klasike, máme pre vás dobrú správu. Keďže najmä v zimných mesiacoch sú dni kratšie, systém solárneho ohrevu je napojený na doplnkové výhrevné teleso. Preto sa môžete rozhodnúť, kedy ho budete používať a kedy nie. Naša planéta potrebuje, aby sme k nej boli šetrnejší, stačí sa len zamyslieť.

chyba