Tepelné plynové čerpadlá Schwank – ideálne na priemyselné chladenie

Moderný priemysel kladie vysoký dôraz na efektivitu a účinnosť zariadení pracujúcich s akoukoľvek formou energie. Nie inak je tomu aj v prípade vykurovania, respektíve chladenia. Tepelné plynové čerpadlá Schwank zvládnu s výbornou účinnosťou oboje.

25.04.2018 08:00
Obra   uezek1

História firmy Schwank je veľmi bohatá, veď siaha až do roku 1933, kedy značka oficiálne vstúpila na trh. Už o pár rokov neskôr, v roku 1938, sa zrodil vynález, ktorý určil smerovanie spoločnosti a osudy tisícov, ba až miliónov ľudí. Tým vynálezom nebolo nič iné ako prvý plynový infražiarič na svete, ktorý čoskoro zaznamenal celosvetovú popularitu. Po 80tich rokoch svojej existencie sa Schwank môže pochváliť viac ako dvomi miliónmi predaných zariadení vo viac ako 40 krajinách sveta. A tieto čísla budú iste ďalej rásť, veď priemyselné chladenie zaznamenáva viac ako značný dopyt po ekologicky a finančne šetrných zariadeniach.

Tepelné plynové čerpadlo – čo to je?

Toto zariadenie predstavuje obnoviteľný zdroj chladu a tepla, na ktorého získavanie využíva vonkajší vzduch ako prioritný zdroj tepla. Plynové čerpadlá pracujú v režimoch vzduch/voda, prípadne vzduch/chladivo, z hľadiska inštalácie sú teda veľmi flexibilné. Dôležitým komponentom tu sú kompresory, ktoré poháňa plynový motor – ten funguje na zemný plyn alebo LPG. Tepelné plynové čerpadlá pracujú s chladivom R410A, ktoré je ako chladivo bez freónov ekologicky akceptovateľné.

Chladivo – efektívne a ekologické

Podstatným momentom pri fungovaní čerpadla sú vlastnosti používaného chladiva. To cirkuluje v uzavretom okruhu, neustále sa vyparuje a zráža, čím vzniká teplo aj chlad. Chladivo je schopné absorpcie tepla z okolitého prostredia – z vody, zeme, vzduchu a „spracuje“ aj odpadové priemyselné teplo. Tepelné plynové čerpadlá je možné využiť napríklad v klimatozačných systémoch, ktoré pracujú s priamou expanziou chladiva, prípadne všade tam, kde je teplonosným médiom voda. Hovoríme tak najmä o administratívnych budovách, hoteloch, nemocniciach, reštauráciách, laboratóriách a všade tam, kde je potrebné udržiavať stabilne nízku teplotu.

Prečo sa tepelné plynové čerpadlo Schwank oplatí?

Tieto čerpadlá sú predovšetkým veľmi energeticky výhodné – v porovnaní so svojimi proťajškami s elektrickým pohonom spotrebujú na svoj chod o 30 až 50% menej energie (plyn sa je stále lacnejší ako elektrina). Navyše, ak chcete budovu či miestnosť chladiť aj vykurovať, nemusíte kupovať dve rozličné zariadenia, stačí jedno plynové tepelné čerpadlo, schopné cez kondenzátor teplo odovzdať, respektívne opačne (v prípade chladenia).

chyba