Strašiak žien menom inkontinencia!

Inkontinenciou alebo samovoľným únikom moču trpí až 40% žien. Najčastejšie postihuje staršie dámy vo veku od 40 do 65 rokov. Napriek tomu, že sa o tomto probléme stále častejšie hovorí, je pre mnohé ženy stále tabu a tak sa ochorenie hanbí riešiť. Inkontinencia však nie je ťarcha, ktorá by sa nedala vyriešiť. Poradíme vám, ako na to!

25.01.2024 00:00
thumbnail shutterstock 2310301857, pr, nepouzivat Foto:

Príčiny a typy inkontinencie

Nekontrolovateľný únik moču postihuje najmä staršie ženy a najčastejšie súvisí ochabnutím svalov panvového dna, napr. po pôrode, kvôli nadváhe, veku alebo fyzicky náročnej práci. Únik moču však trápi aj mužov. Podľa príčin existuje celý rad typov:

  • K stresovej inkontinencii dochádza pri náhlej fyzickej záťaži, ktorá spôsobí zvýšený tlak na močový mechúr. Najčastejšie ju pociťujú ženy pri smiechu, kašli, kýchaní, cvičení či zdvíhaní ťažkých predmetov.
  • Urgentná inkontinencia je naopak sprevádzaná náhlym nutkaním na močenie a môže sa objaviť u mužov aj žien. Najčastejšie k nej dochádza počas spánku a často býva dôsledkom nejakého ochorenia, napr. zápalu močových ciest, diabetu, roztrúsenej sklerózy a pod.
  • Zmiešanou inkontinenciou nazývame kombináciu stresovej a urgentnej inkontinencie.
  • Inkontinencia z pretekania postihuje najčastejšie mužov pri problémoch so zväčšenou prostatou, kedy sa močový mechúr nedokáže úplne vyprázdniť a zapĺňa sa zvyškovým močom.
  • K inkontinencii z neurologických príčin dochádza v dôsledku poškodenia mozgu alebo nervov, keď človek nedokáže ovládať svoj močový mechúr. Tento typ je bežný pri chorobách, ako je napr. demencia, mŕtvica či Parkinsonova choroba.

Zmena životného štýlu

Prvým krokom, ako vyzrieť na inkontinenciu, je zmena životného štýlu. Nadváha, nedostatok pohybu a fajčenie totiž únik moču iba zhoršuje. Preto je dobré sa pravidelne hýbať. Odborníci odporúčajú venovať sa aspoň 30 minút denne nejakej fyzickej aktivite. Najlepšou voľbou je plávanie, joga alebo chôdza, pri ktorých zapojíte celé telo. Vhodné je tiež upraviť jedálniček a zhodiť nadbytočné kilá. Konzumujte viac bielkovín, ovocia a zeleniny a vyhnite sa tučným, koreneným a vyprážaným jedlám. Pozor si dávajte na pitie sladkých a ovocných limonád, ktoré v sebe skrývajú neuveriteľné množstvo cukru a kalórií. Dajte radšej prednosť nesladeným čajom alebo vode. Pokiaľ vám obyčajná voda nechutí, môžete do nej pridať pár lístkov mäty a citrónovú šťavu. Nadobro sa rozlúčte s alkoholom a cigaretami.

Kegelove cviky

Posilniť svaly panvového dna môžete aj pomocou tzv. Kegelových cvikov, ktoré sú skvelým pomocníkom pri stresovej a urgentnej inkontinencii. Tieto cviky sú veľmi jednoduché a ženy ich môžu vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek počas dňa. Pri cvičení môžete ležať, sedieť alebo stáť. Začnite sťahovaním a relaxáciou svalov panvového dna. Najprv zatnite svaly na 2 sekundy a potom povoľte. Čas, kedy svaly panvy zatnete postupne predlžujte až na 10 sekúnd. Dôležité je zapojiť naozaj len svaly panvového dna a nezapájať pri cvičení aj iné svaly. Lekári odporúčajú tieto cviky vykonávať trikrát denne, v intervale tridsiatich až štyridsiatich sťahov a povolení.

Tréning močového mechúra

Táto technika sa využíva pri liečbe inkontinencie z pretekania, kedy si postihnutý zapisuje časy močenia a potom časy úniku moču – tzv. mikčný denník. Po porade s lekárom je možné stanoviť harmonogram močenia, čím by sa malo inkontinencii predísť.

odkaz
thumbnail banner IVE 1650x925px SK, pr, nepouzivat

Nehormonálny pomocník z lekárne

Na zmiernenie inkontinencie vám pomôžu aj výživové doplnky. V lekárni sa poobzerajte po takom prípravku, ktorý obsahuje iba prírodné účinné látky. Vyskúšať môžete výživový doplnok IVE InkontinStop, ktorý je nehormonálny a je primárne vytvorený pre ženy v menopauze aj po nej. IVE obsahuje EFLA – extrakt zo semien tekvice obyčajnej, ktorý napomáha udržať štandardný počet návštev WC a pozitívne pôsobí na močový mechúr. Zároveň tiež napomáha obmedzovať únik moču a nutkavú potrebu častého močenia.

Nedovoľte, aby vám inkontinencia naďalej negatívne ovplyvňovala život a riešte tento problém včas. Nie je dôvod sa hanbiť. V každej lekárni vám vyškolený personál poradí s výberom vhodného prípravku a pomôcok práve pre vás!

chyba