Zapojte sa do Veganuára aj vy, ešte stále to stíhate!

Vegánsky január už je tu – objavte nové chute v štýle veggie, aj keď s rastlinnou kuchyňou iba začínate!

29.01.2024 00:00
thumbnail Veganka Iva Kocova ivka veggierecipes Foto:
Vegánka Iva Kocová, Ivka_veggierecipes

A odkiaľ sa Veganuár vlastne vzal? Jeho názov vznikol pred desiatimi rokmi spojením slov vegan a január. Pôvodne išlo o projekt britskej neziskovej organizácie, ktorý mal za cieľ odľahčiť nielen váš žalúdok, ale aj planétu. Dnes sa mesiaca bez mäsa a živočíšnych výrobkov zúčastňuje stále viac ľudí po celom svete, vrátane Slovákov.

Chcete sa inšpirovať vegánskou kuchyňou?

Varenie bez mäsa, mlieka či vajec nemusí byť zložité. Ak vás láka skúsiť si vegánstvo aspoň na chvíľu, teraz na to máte ideálnu príležitosť. Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín.

Vďaka chutným veggie alternatívam hladovať rozhodne nebudete, aj keď s rastlinnou stravou iba začínate. Vyskúšajte napríklad recept od skúsenej vegánky Ivy Kocovej (Ivka_veggiere­cipes) a oslávte Veganuár chutnou krémovou polievkou plnou vitamínov! Všetko potrebné na prípravu tohto receptu zoženiete pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Ak máte radi krémovú konzistenciu, pridajte do polievky trochu sójovej smotany. „Sójová smotana sa môže pochváliť nízkym obsahom tuku a ľahkou stráviteľnosťou. Pre jej neutrálnu chuť ju vo svojej kuchyni okrem vegánov a vegetariánov využíva stále viac ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové,“ vysvetľuje Ivka_veggierecipes.

Foto: Kaufland
thumbnail Foto Kaufland 1, pr, nepouzivat

Tekvicovo-mrkvová „smotanová“ polievka podľa Ivky_veggierecipes

Ingrediencie:

cibuľa

1 malá hokkaido tekvica

600 g mrkvy

3 strúčiky cesnaku

1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, ½ ČL mletého koriandra, ½ ČL papriky, ¼ ČL kurkumy, ¼ ČL muškátového orieška

soľ a čierne korenie

1 l zeleninového vývaru

2 PL olivového oleja

150 ml sójovej smotany K-take it veggie

2 PL tekvicového oleja

Postup:

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po pár minútach pridáme pretlačený cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme tekvicu a mrkvu, krátko varíme. Potom k zmesi pridáme všetky koreniny a bylinky, zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme a okoreníme. Varíme 30 minút. Keď je zelenina hotová, polievku rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme sójovú smotanu a necháme prevrieť. Dochutíme podľa potreby, podávame s tekvicovým olejom a čerstvými bylinkami. Prajeme dobrú chuť!

Všetky ingrediencie pre ochutnávku Veganuára, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, nájdete v predajniach Kaufland po celom Slovensku. Ďalšie skvelé tipy na bezmäsité varenie na vás čakajú aj v špeciálnej „veganuárovej“ ponuke.

chyba