Affiliate a reseller: dva pojmy, za ktorými sa skrýva jednoduchá cesta k zárobkom

Privyrobiť si na internete sa dá všeliako. Ťažko však nájsť jednoduchší spôsob, ako sú partnerské programy, ktoré vám vedia za pomerne málo práce priniesť slušný zárobok. Najčastejšie využívané programy sú tzv. affiliate a reseller, o ktorých vám v tomto článku prezradíme viac.

01.02.2024 00:00
Money makes money investment concept, pr,... Foto:

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo je affiliate program
  • V čom sa affiliate líši od reseller programov
  • Za čo typicky tieto programy odmeňujú
  • Ktorý sa viac hodí práve pre vás
  • Kde nájdete ideálneho partnera pre svoje začiatky

Affiliate – peniaze za odporúčanie

Affiliate marketing je jednoduchý postup, ktorý tu bol odjakživa. V skratke sa dá opísať ako reklama cudziemu produktu vo vašom priestore. Dnes však už s produktom niekoho druhého nemusíte cestovať na trh alebo ho prezentovať počas návštevy svojim známym – úplne na to stačí vaša webstránka.

Affiliate programy fungujú jednoducho tak, že na svojom webe zverejníte odkaz na cudziu službu a za každý jej predaj zinkasujete províziu. Moderné online nástroje už vedia presne určiť, z ktorého kanála zákazník zavítal do partnerského e-shopu a affiliate tak dokáže efektívne oceniť každý web, ktorý prináša dopyt do e-shopu inzerenta.

Ako sa dá zarábať

Určite ste už počuli výraz content is king (obsah kraľuje). Inak tomu nie je ani v prípade affiliate marketingu – jeho najčastejšou formou je spomenutie produktu v online článku či blogu. Stále obľúbenejší je však aj affiliate na sociálnych sieťach či v newsletteroch.

Rovnako rôznorodé sú aj systémy odmeňovania. Najčastejší (a asi aj najférovejší) spôsob odmeny je tzv. platba za predaj, teda fixné percento z každého predaja, ktorý partnerovi priniesol odkaz na vašom webe. Existujú však aj odmeny za samotné kliknutie na odkaz (bez nutnosti nákupu) či modely pripomínajúce skôr influencerské spolupráce, keď sú partneri platení za zmienku produktu v poste či príbehu.

Reseller – vyššia úroveň s viac možnosťami

Ďalšou úrovňou affiliate spolupráce je tzv. reseller program. Ide o krok ďalej, ktorý vám okrem odkazu na služby partnera umožní ich zakomponovanie do vlastnej ponuky a ešte kreatívnejšie a efektívnejšie online podnikanie.

V praxi to znamená, že sa stanete partnerom nejakej firmy a budete ďalej predávať jej produkty alebo služby pod jej alebo svojou vlastnou značkou (tzn. white label).

Napríklad marketingové firmy si často kúpia server od poskytovateľa webhostingu, a ten potom pribalí vlastné produkty (napr. SEO analýzu, copywriterské či grafické služby) a vlastným zákazníkom ich predá v jednom balíku, ktorý si zloží a nacení podľa seba.

Spôsob zarátavania odmien sa opäť líši v závislosti od jednotlivých partnerov. Reseller vám však ponúka väčšiu flexibilitu a možnosť nielen odkazovať na cudzie produkty, ale vhodne nimi dopĺňať aj tie vlastné.

Affiliate alebo reseller – ktorý vám padne lepšie?

Ako už vyznieva z opisu vyššie, každý zo spomínaných programov má svoje špecifiká. V skratke s avšak dá povedať, že affiliate je vstupnou bránou do sveta jednoduchécho privyrábania si online odkazmi, zatiaľ čo reseller program je pokročilejšou nadstavbou.

Hoci ako reseller toho máte aj viac na starosti (zákazníci nakupujú priamo u vás), reseller programy sú často štedrejšie a ponúkajú príležitosť na pravidelný a škálovateľný zárobok, ktorý rastie s tým, koľko produktov predáte.

Výhra pre všetkých

V angličtine sa takým situáciám hovorí win-win. A webové odporúčania (affiliate) či sprostredkovaný predaj (reseller) sú dokonalým príkladom takejto transakcie, z ktorej ťažia obe strany.

Ak teda máte webstránku, ktorá je svojou návštevnosťou zaujímavá pre affiliate odkazy alebo cítite, že by sprostredkovaný predaj pomohol vášmu biznisu, rozhodne neváhajte. Je to jednoduché, nič vás to nestojí a už o pár týždňov vám to môže prinášať zaujímavé zisky.

chyba