Malý Cambridge: 13 zaujímavostí o Trnavskej univerzite

Robiť to, po čom túžiš, môže byť aj tvoja budúcnosť. Trnavská univerzita pozýva študovať aj vás na jednu zo svojich piatich fakúlt. Vznikla už v roku 1635, v roku 1777 ju presťahovali do Budína a v roku 1992 znova obnovili v Trnave. Prinášame vám 13 zaujímavých faktov:

30.01.2024 00:00
thumbnail TRUNI budova, pr, nepouzivat
TRUNI budova
  1. Historická Trnavská univerzita je druhá najstaršia univerzita na Slovensku.
  2. Pôvodný návrh univerzitného erbu počítal s knihou, kde by boli napísané dve grécke písmená π (pí) a θ (théta), čo znamená teória a prax. Tento návrh ale arcibiskup Peter Pázmaň ako zakladateľ univerzity odmietol.
zakladacia listina
zakladacia listina zakladacia listina

3. Do života akademickej obce neraz zasiahli aj mimoriadne udalosti vyvolané škodlivým pôsobením prírodných síl. Z roku 1768 sa zachovala výpoveď očitého svedka o zemetrasení a zaplavení Univerzitného námestia.

4. Univerzitný komplex tvorilo okrem filozofickej a teologickej fakulty aj gymnázium.

5. Trnavská univerzita bola pôvodne založená ako nástroj protireformácie pre službu náboženstvu a dobru vlasti.

6. V jezuitskom školstve sa kládol dôraz aj na starostlivosť o telesné a duševné zdravie, hodiny štúdia sa museli striedať s hodinami telesných cvičení, hier a odpočinku. Vyučoval sa napríklad šerm, ale aj hudba – spev, tanec, hra na hudobných nástrojoch, základy hudobnej teórie.

7. Trnava je aj kolískou barokovej hudby i barokového divadla. Zásluhu na tom majú jezuiti, ktorí viackrát ročne uvádzali divadelné predstavenia.

8. Univerzitný kostol je miestom posledného odpočinku hrdinov protiosmanské­ho boja.

Trnava
thumbnail Trnava, pr, nepouzivat Trnava

9. Prvým z cestovateľov, ktorý upozornil v Trnave na existenciu jezuitskej univerzity, bol Johann Georg Keyßler. Bol spolužiakom Mateja Bela na univerzite v Halle a podnikol niekoľko poznávacích ciest po Európe.

10. Trnavský senát veľmi skoro po otvorení univerzity začal dávať najavo, že neuznáva súdnu zvrchovanosť univerzity nad študentmi a nárokuje ju pre mestský súd. Konflikty medzi mešťanmi a študentmi boli na dennom poriadku a stávalo sa, že študenti boli uväznení v mestskom väzení, hoci na to magistrát nemal právo.

Imatrikulácie prvákov
thumbnail imatrikulacie prvakov, pr, nepouzivat Imatrikulácie prvákov

11. Prvý vedecký časopis v Uhorsku vydávala Trnavská univerzita.

12. Vzdelávanie budúcich právnikov sa pridŕžalo idey vytvoriť podriadenú a poslušnú byrokratickú vrstvu schopnú plniť úlohy v štátnej správe a súdnictve.

13. V roku 1770 panovníčka Mária Terézia zriadila lekársku fakultu. Vzhľadom na nedostatok lekárov na vidieku pripadla jej absolventom zodpovedná úloha a lekárska fakulta v Trnave tak výrazne prispela ku skvalitneniu zdravotníckej starostlivosti v Uhorsku.

Prečo študovať na Trnavskej univerzite?

  • Až 81 % našich absolventov sa uplatňuje vo svojom odbore. To je najlepší znak kvality – robiť to, čo vyštuduješ. Prihlás sa na jednu z našich fakúlt a vydaj sa na cestu za svojim vysnívaným povolaním.
  • Obsah štúdia si môžeš upraviť podľa svojich vlastných záujmov.
  • Svoj študijný plán môžeš doplniť alebo rozšíriť o širokú škálu tých najkvalitnejších výberových predmetov.
  • Novovybudovaný študentský domov čaká aj na teba.
  • Vďaka programu Erasmus+ máš možnosť absolvovať časť štúdia v zahraničí.

Prihlás sa na TRUNI už do 31. marca 2024

odkaz
prihlasit sa na truni, pr, nepouzivat

Trnava = malý Cambridge

Ak chcete vedieť, prečo sa o Trnave hovorí nielen ako o slovenskom Ríme, ale aj ako o malom Cambridge, pozrite si tento dokumentárny film:

Viac o TRUNI nájdete tu.

chyba