Pravidlá bezpečnej jazdy v zime

Objavte najdôležitejšie tipy a pravidlá pre bezpečnú jazdu v zimných podmienkach. Užitočné rady ako šoférovať počas zimy.

28.01.2024 00:00
thumbnail auto zima 2, pr, nepouzivat

Poistenie auta je počas zimy dôležité, pretože podmienky v zime môžu zvýšiť riziko nehôd a poškodenia vozidla. Pri kúpe alebo aktualizácii poistenia auta je dôležité zistiť všetky možnosti pripoistenia, ktoré pomôžu pokryť náklady na prípadne škody súvisiace so zimným obdobím.

Ako sa vyhnúť neželaným komplikáciám pri jazde v zime?

Jazda autom v zime a v snehu si vyžaduje extra opatrnosť a prípravu. V prvom rade je dobré investovať do kvalitných zimných pneumatík. Tie môžu zlepšiť trakciu a kontrolu vozidla na snehu a ľade. Pred začiatkom jazdy sa uistite, že máte čisté okná a zrkadlá. Použitie škrabky na ľad a kvapaliny na rozmrazovanie okien môže byť užitočné. V aute by ste mali mať základné vybavenie ako reťaze, lopatu na sneh, sklopnú lyžicu, pieskový vak alebo podložky pre prípad, že auto uviazne v snehu.

Jazda na snehu vyžaduje zvýšenú opatrnosť. Znížte rýchlosť a zvýšte vzdialenosť medzi vozidlami, aby ste mali čas zareagovať na akékoľvek neočakávané udalosti. Často je lepšie brzdiť postupne a kontrolovať tlak na brzdovom pedáli, aby ste predišli strate trakcie. Pred začiatkom jazdy sa uistite, že máte dostatok paliva. Je dobré mať aj nabitý mobilný telefón pre prípad núdze. Ak je to možné, plánujte svoju trasu vopred a sledujte predpovede počasia. Ak sú podmienky príliš nebezpečné, možno bude lepšie ostať doma.

Poistenie auta

Poistenie auta je dôležitá ochrana, ktorá chráni vás a vaše vozidlo v prípade nehody, krádeže alebo iných poškodení aj v zimných mesiacoch. Pri výbere poistenia je dôležité porozumieť svojim potrebám a overiť si, aké riziká chcete kryť. Každé poistenie má svoje obmedzenia a výnimky, preto je dôležité pozorne si prečítať podmienky a zistiť v poisťovni, ktoré poistenie najlepšie vyhovuje vašim potrebám a zabezpečuje adekvátnu ochranu vášho vozidla.

Povinné zákonné poistenie

Často označované ako PZP (povinné zmluvné poistenie) alebo základné poistenie (ZP), je typ poistenia vozidla, ktoré je zo zákona povinné pre všetkých majiteľov vozidiel. Jeho hlavným

cieľom je poskytnúť ochranu iným účastníkom cestnej premávky pred škodami spôsobenými vašim vozidlom.

PZP nepokrýva škody na vašom vozidle alebo vaše osobné zranenia, preto sa často dopĺňa havarijným poistením. Poistenie má rôzne parametre a ceny v závislosti od viacerých faktorov, ako je typ vozidla, vek vodiča, jeho skúsenosti, miesto bydliska a ďalšie. Väčšina krajín vyžaduje PZP ako základnú a nevyhnutnú úroveň poistenia pre všetky registrované vozidlá.

Havarijné poistenie

Havarijné poistenie v zime využijete najmä v prípade havárie na snehu, blokovania vozidla, poškodenia pneumatík kvôli zime a ďalších škôd. Asistenčné služby sú súčasťou poistenia auta a poskytujú pomoc v prípade poruchy vozidla alebo nehody.

Havarijné poistenie zvyčajne zahŕňa škody spôsobené dopravnou nehodou, poškodenie spôsobené vodičom, škody od neznámeho vodiča, prírodné katastrofy a vandalizmus. Je dôležité poznamenať, že havarijné poistenie môže mať vlastné limity krytia, výnimky a možno sa bude líšiť v závislosti od konkrétneho poistného plánu a poisťovne. Taktiež je spojené so spoluúčasťou, teda poplatkom, ktorý platíte pri každej škode a je určený podľa vášho poistného plánu.

Havarijné poistenie môže byť užitočné pre ochranu vášho vozidla, ale zároveň si treba uvedomiť, že vyššia úroveň krytia znamená aj vyššie mesačné alebo ročné poplatky. Pred uzatvorením tohto druhu poistenia je dôležité porozumieť všetkým podmienkam a určiť, či je pre vás výhodné vzhľadom na hodnotu a vek vášho vozidla, vaše osobné potreby a finančné možnosti.

Pripoistenie auta

V zimných mesiacoch je na zváženie aj pripoistenie auta k PZP. Je to doplnkové poistenie, ktoré je špeciálne navrhnuté na krytie škôd alebo situácií, ktoré môžu zahŕňať odtiahnutie vozidla, špeciálne služby týkajúce sa blokovania vozidla v snehu alebo na ľade, náhradné vozidlo v prípade, že je vozidlo nepojazdné kvôli poškodeniu zimou a ďalšie záchranné operácie súvisiace so zimnými podmienkami. Patrí sem aj pripoistenie čelného skla či pripoistenie vozidla v prípade stretu so zverou. V praxi je často využívané aj pripoistenie v prípade škôd spôsobených výtlkmi či úrazy vodiča.

Pri poistení auta je dôležité zvážiť, či sa nachádzate v oblasti, kde zimné podmienky predstavujú významné riziko pre vozidlo. Ak žijete v oblasti so silnými zimami poistenie auta a asistenčné služby môžu byť pre vás veľmi užitočné.

Je však dôležité venovať pozornosť podmienkam a obmedzeniam týchto služieb. Niektoré poistné plány môžu mať špecifické limity krytia alebo vylúčenia, ktoré je potrebné pozorne prečítať. Pred uzatvorením poistného plánu sa uistite, že rozumiete, čo je a čo nie je kryté vo vašom zmluvnom poistení v zimných podmienkach. Poraďte sa s odborníkom.

chyba