5 tipov na zariadenie spálne, v ktorej sa vám bude spať lepšie

V dnešnom uponáhľanom svete, kde sa čas stáva vzácnou veličinou, je kvalitný nočný odpočinok základným pilierom nášho celkového blahobytu. Kvalitu spánku však ovplyvňuje obrovské množstvo negatívnych faktorov, ktorých pôsobenie je pre odstránenie nespavosti vo vašom vlastnom záujme potrebné znížiť na minimum, najlepšie úplne odstrániť. V opačnom prípade sa môžu dlhodobé problémy so spánkom podpísať na vašom zhoršenom fyzickom aj psychickom zdraví.

22.02.2024 00:00
1.jpg 5555,  pr, nepouzivat Foto:

Pýtate sa, čo vám v tomto smere pomôže? Zabudnite na výživové doplnky, bylinkové čaje a tabletky na spanie. Správne zariadenie a vybavenie spálne je najlepším receptom na nespavosť.

Vyberte si kvalitnú posteľ a zvážte jej umiestnenie v priestore

Nakoľko je posteľ základným prvkom, kde si môžeme dopriať potrebný odpočinok, v ktorom sa naše telo zároveň kompletne regeneruje, oplatí sa myslieť na jej kvalitu!

V tomto prípade to však nie je len o jej pevnej konštrukcii a celkovom spracovaní, ktoré by mali byť na tej najvyššej úrovni, pretože investícia do kvalitného spánku znamená investíciu do vášho zdravia a osobnej pohody. Za zváženie stojí aj jej umiestnenie v priestore.

Zapamätajte si, že posteľ by mať tzv. „veliteľskú pozíciu“, pretože je považovaná za najdôležitejší nábytok v tomto priestore a miesto, kde trávite väčšinu svojho času. Vyvarovať sa treba útoku dverí na posteľ, čo znamená, že nohy by nemali smerovať priamo k otvoru miestnosti. Odporúča sa dať čelo postele k pevnej stene, na ktorej by nemali byť nad hlavou upevnené žiadne police. Hrozí ich pád a aj pevne uchytené pôsobia ako záťaž na psychiku.

Rozmery lôžka by mali byť čo najväčšie a zohľadňujúce dôležité parametre vašej postavy. Pre jednotlivca sú komfortnejšie matrace 90 × 200, párom vyhovujú rozmery postele 180 × 200 cm. Aby ste sa ale navzájom v posteli nerušili, je lepšie zvoliť do manželskej postele dve samostatné matrace, záleží samozrejme od toho, čo preferujete.

V každom prípade musí byť nielen posteľ, ale aj miestnosť dostatočne veľká, aby nám bola schopná poskytnúť maximálny priestor, v ktorom si môžeme oddýchnuť a vypnúť od všetkých rušivých vplyvov moderného sveta.

Foto: SHUTTERSTOCK
2.jpg5555, pr, nepouzivat

Používajte prírodnú posteľnú bielizeň a ekologické materiály

Pre spánok je dôležitá aj atmosféra, ktorá má veľa spoločného s prirodzeným prírodným prostredím. Navodiť vhodnú náladu v spálni si preto môžete napríklad umiestnením izbových rastlín.

Iným spôsobom, ako integrovať do vašej spálne prírodné prvky, je voľba „prírodnej“ posteľnej bielizne. Vyberte si matrace vyrobené z bezpečných materiálov, ako je bambus alebo bavlna, čím minimalizujete prítomnosť syntetických materiálov v oblasti spánku. Tieto prírodné voľby nie len prispievajú k zlepšeniu atmosféry v spálni, ale sú tiež ideálne na reguláciu teploty, pretože prírodné materiály odvádzajú vlhkosť v porovnaní s ich syntetickými alternatívami oveľa efektívnejšie.

Maximalizujte prúdenie vzduchu pomocou nastaviteľných žalúzií

Príroda hrá vo fungovaní spálne a pri našom spánku dôležitú úlohu, takže ďalším dobrým spôsobom, ako integrovať tento svet do priestoru na oddych, je zabezpečiť v ňom optimálne cirkulovanie vzduchu. Okrem správneho vetrania cez okná, dokáže optimálne prúdenie vzduchu podporiť aj vhodne zvolený nábytok, elegantné Hairpin nohy nočného stolíka alebo posteľ na nožičkách bez úložného priestoru. Takéto vybavenie nielen vytvára čerstvé a čisté podmienky na spánok, ale tiež prispieva k zlepšeniu kvality spánku.

Spanie v dobre vetraných miestnostiach, či už pomocou otvorených okien alebo dverí, vedie k výraznému zlepšeniu spánkovej kvality, redukcii nočného bdenia a nižším hladinám oxidu uhličitého.

Zvoľte upokojujúce, tlmené farebné tóny

Relaxáciu pri spánku najlepšie dosiahnete aj vtedy, keď v dizajne spálne nebude nič, čo by vyčnievalo alebo priťahovalo príliš veľa pozornosti. Na dosiahnutie tohto pocitu rovnováhy si vyberte farby a vzory, ktoré sú tlmené a upokojujúce. Skvelé sú pastelové tóny, upokojujúce modré, ružové a zelené pôsobia dobre na vytvorenie harmonického prostredia bez rozptyľovania.

Pri výbere materiálov a povrchov do vašej spálne môžete zvážiť aj dobrého Cosentino spracovateľa, ktorý je známy svojím profesionálnym prevedením kvalitných a esteticky príťažlivých materiálov. Aj odbornosť v oblasti povrchov predsa môže prispieť k celkovému dojmu vášho relaxačného priestoru a posilniť atmosféru pokoja.

Skúste tiež využiť jemné žiarivky a náladové osvetlenie, ktorým vytvoríte relaxačnú atmosféru vo vašej spálni, poskytujúcu pocit pokoja a ticha, ktorý je pre skvelý nočný spánok najdôležitejší. Zároveň vám to pomôže dosiahnuť pocit rovnováhy v miestnosti a zlepší všetky dôležité úrovne energie.

Foto: SHUTTERSTOCK
3.jpg5555, pr, nepouzivat

Vyhnite sa zrkadlám v línii pohľadu postele

Napriek tomu, že sú zrkadlá vynikajúce na optické zväčšenie malých miestností, ich umiestnenie v spálni môže predstavovať výzvu. Vyhýbať sa týmto doplnkom však úplne nemusíte, dôležité je zabezpečiť, aby ste sa v zrkadle nevideli priamo zo svojej postele. Dobrým nápadom je umiestniť ich napríklad oproti oknu, čo vám pomôže maximalizovať intenzitu prirodzeného svetla v izbe bez toho, aby vás rozptyľovalo, keď sa snažíte relaxovať.

Ako vidíte, nie sú to žiadne náročné kroky, ktorých realizácia by pre vás predstavovala väčší problém. Stačí si všetko dobre premyslieť, naplánovať, vybrať jednotlivé doplnky a dodržiavať pritom správnu spánkovú hygienu a životosprávu.

Myslieť by ste mali aj na fakt, že práve počas spánku pred polnocou sa v tele produkuje najviac rastového hormónu, ktorý vám môže pomôcť sa ľahšie zbaviť tukových tkanív, urýchliť hojenie rán a podporiť imunitu.

chyba