Podľa čoho by ste si mali vybrať probiotiká?

Ste v rozpakoch, keď vám v lekárni ponúknu dve-tri škatuľky probiotík, a neviete, ktoré si máte vybrať? O tom, čo všetko by mali obsahovať, aké majú mať označenie a čo by ste v nich mali nájsť navyše, sme sa rozprávali s farmaceutom Adamom Letenayom z bratislavskej Lekárne Centrum u Zlatého Grifa.

04.04.2024 00:00
bolest brucha, pr Foto:

Čo si máme pri výbere probiotík všímať?

Jednou z prvých dôležitých vlastností je to, či sú dané kmene originálne, alebo nie. Zistíte to tak, že majú okrem všeobecného názvu bakteriálneho kmeňa, napríklad Bifidobacterium longum, aj konkrétne označenie, napríklad Bifidobacterium longum FloraActive 32946 alebo Bifidobacterium longum BB536.

Prečo je to dôležite?

Probiotiká sú väčšinou zaregistrované ako výživové doplnky, čo v praxi znamená, že stačí, ak výrobca vyhlási, že sú pre ľudí bezpečné. V skutočnosti nemusia mať na zdravie žiadny efekt. Konkrétne označené bakteriálne kmene skúmali štúdie, v ktorých sa zistili ich priaznivé účinky. A, samozrejme, v rámci týchto štúdií sú lepšie klinické štúdie, v ktorých sa potvrdili účinky aj na ľuďoch, nielen v laboratóriu. Ak máte takú možnosť, pýtajte si v lekárni probiotiká, ktoré majú konkrétne označenie daných bakteriálnych kmeňov, prípadne také, na ktorých bola uskutočnená klinická štúdia na váš zdravotný problém. Ušetríte tak veľa peňazí.

Máme sa orientovať aj podľa počtu miliárd prospešných baktérií?

V poslednom čase sa výrobcovia predbiehajú v tom, kto bude mať v prípravku viac miliárd prospešných baktérií. Aj keď slovo „miliardy“ môže znieť lákavo, nie vždy to znamená viac. Podľa nezávislej vedeckej spoločnosti ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) je postačujúce minimálne množstvo probiotických kmeňov v jednej dávke jedna miliarda. Oveľa dôležitejšie je, či produkt s probiotikami obsahuje aj prebiotiká či dokonca postbiotiká.

odkaz
lamedical, pr, nepouzivat

PROTRIO® obsahuje vysoko kvalitné komplexné biotiká pre tenké aj hrubé črevo a črevný zápal. Je vhodný na bežné užívanie pre váš črevný mikrobióm.

Kúpite tu: PROTRIO 30 kapsúl | BENULEKAREN.sk

Čo sú to prebiotiká a postbiotiká?

Prebiotiká fungujú ako „potrava“ pre črevný mikrobióm. To je dôležité, aby sa prospešné baktérie v prípravku, alebo aj tie v tenkom čreve vedeli ďalej rozmnožovať. Bežne používané prebiotiká v probiotických prípravkoch sú napríklad inulín či inovatívnejšie fruktooligosacha­ridy (označované skratkou FOS), ako je napríklad Actilight. Postbiotiká sú úplne novou skupinou látok dôležitých pre hrubé črevo alebo pri liečbe črevného zápalu.

O postbiotikách asi počulo málo ľudí…

Keď majú probiotické kmene vo vašom črevnom mikrobióme dostatok potravy – prebiotík – dokážu produkovať postbiotiká. To sú ich neživé produkty, o ktorých sa zistilo, že majú veľmi významné účinky v hrubom čreve, kde už probiotiká nepôsobia. Všeobecne hovoríme o troch typoch mastných kyselín s krátkym reťazcom – acetáte, propionáte a butyráte.

Aké účinky na zdravie majú postbiotiká?

Podľa dostupných vedeckých poznatkov najdôležitejšiu úlohu v hrubom čreve má butyrát sodný. Medzi jeho účinky patrí vystuženie výstelky hrubého čreva. To je dôležitá schopnosť, ktorou sa znižuje priepustnosť neželaných toxínov, baktérií a zápalových látok do krvného obehu. Rovnako dôležitý je aj jeho účinok proti zápalu v hrubom čreve.

Prečo je dôležité riešiť aj črevný zápal?

Chronický celoživotný zápalový proces nazývaný z angličtiny „inflammaging“ je jeden z hlavných faktorov starnutia. V súvislosti s črevami môže prispievať práve k potravinovým intoleranciám a dlhodobým črevným problémom, ako sú hnačky, nafukovanie, bolesti brucha, a viesť k zníženej imunite či absorpcii živín.

Preto by sme mali užívať probiotiká spolu s prebiotikami a postbiotikami?

Áno, mohli by sme to nazvať „komplexnými biotikami“, ja ich volám po svojom „protriotiká“, to ale, samozrejme, nie je oficiálny termín. Pointa je v tom, že „protriotiká“ majú pozitívny vplyv na tenké a súčasne aj na hrubé črevo, čo je dôležité pri spomínaných dlhodobých črevných problémoch. Keď neviete určiť, čo vám v črevách chýba, doplníte naraz všetko vo forme komplexných biotík.

Sú lepšie prípravky uchovávané v chladničke, tekuté, v prášku alebo v kapsulách?

To už závisí od toho, čomu dávate osobne prednosť. Pri všetkých kvalitných živých probiotikách zohráva úlohu spôsob výroby, ktorý je dôležitý, aby probiotické baktérie prežili v nehostinnom prostredí žalúdka. Existujú rôzne technológie, ako výrobcovia zabezpečia, aby živé prospešné baktérie zostali naozaj nažive. Ak na škatuľke výrobca produktu uvádza, že tieto technológie používa, potvrdzuje tým, že môže používať označenie „živé baktérie“.

Zvykli sme si brať probiotiká súčasne s antibiotickou liečbou. Mali by sme ich brať aj preventívne?

Odborníci čoraz častejšie hovoria o prepojení zdravia čriev s imunitou, úzkosťami, depresiou, so spánkom či s metabolizmom, preto si myslím, že komplexné biotiká je dôležité brať aj preventívne. Všeobecné povedomie o zdraví čriev je však stále na nízkej úrovni, a to je škoda. Časom sa to určite zmení, ľudia začnú chápať, že zdravé črevá sú jednou z ciest, ktorá vedie k zdravému, spokojnému a naplnenému životu.

chyba