S materiálmi Ytong a Silka je výstavba obecných nájomných bytových domov jednoduchá

Nie je žiadnym tajomstvom, že Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) podporuje mestá a obce pri obstaraní nových nájomných bytov. Že to ide naozaj jednoducho, potvrdzujú aj skúsenosti projektanta Ing. Pavla Baraníka z Hliníka nad Hronom, ktorý pomáha zastupiteľom obcí po celom Slovensku s prípravou a výstavbou nových bytových domov z materiálov Ytong a Silka.

10.04.2024 00:00
Xella Slovensko, pr, nepouzivat Foto:

„V Krupine sa stavajú dva nájomné bytové domy a tu sú už s výstavbou pomerne ďaleko, hotové sú napríklad vonkajšie omietky, práce prebiehajú aj v okolí, pripravujú sa parkovacie plochy. V Žemberovciach boli projektované celkom tri bytové domy, v prvej etape obec stavia dva nájomné bytové domy a spôsob výstavby tretieho bytového domu ešte vedenie obce zváži, pravdepodobne ju bude stavať súkromný investor. Nový bytový dom začala stavať v závere minulého roku aj obec Čajkov, tam už je úver zo ŠFRB a nenávratná dotácia od Ministerstva dopravy schválená. Pripravujem aj projekt dvoch nájomných bytových domov v Bátovciach, tu chceme do mája 2024 podať žiadosť o podporu na ŠFRB, na jeseň 2024 sa plánuje zahájenie výstavby. Všetky uvedené nájomné bytové domy sú realizované s podporou ŠFRB a nenávratnou dotáciou od štátu. Na výstavbu je použitý stavebný systém spoločnosti Xella Slovensko(tvár­nice, preklady a stropy Ytong, medzibytové akustické steny Silka). Systém Ytong zaručuje presnosť a jednoduchosť vo výstavbe, vyniká svojou tepelnou izoláciou a požiarnou odolnosťou, tvárnice zo Silky majú výborné akustické parametre,“ hovorí Ing. Pavol Baraník a dodáva: „To, že všetky obecné bytové domy na Dolnom Pohroní sa realizujú z pórobetónu Ytong a vápenno-pieskových tvárnic Silka je pre investora a budúcich nájomníkov zárukou, že ich nový dom bude realizovaný v energetickej triede A0, bude mať výbornú akustiku a špičkový tepelný komfort v zime i v lete. Systémová skladba urýchľuje výstavbu, tá je navyše presná a dobre funguje aj spolupráca so spoločnosťou Xella Slovensko,“ hovorí Ing. Pavol Baraník.

Ing. Slavomír Mitický, odborný poradca pre projektantov zo spoločnosti Xella Slovensko, zase kladne hodnotí kombináciu použitých materiálov. „Na obvodové steny sú u bytových domov z dielne Ing. Baraníka použité pórobetónové tepelnoizolačné tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm – nemusia sa už zatepľovať, vnútorné akustické nosné steny sú z vápenno-pieskových tvárnic Silka 250 mm. O teplo, dobrú akustiku a zdravé prostredie tak majú budúci nájomcovia postarané. Priečky a nosné a nenosné preklady sú z Ytongu, stropy sú zo systému Ytong Klasik. Pri dokončení sa počíta aj s našimi tepelnoizolačnými vonkajšími omietkami Ytong.“

Foto: Xella Slovensko
Xella Slovensko, pr, nepouzivat

Štátny fond rozvoja bývania o aktuálnych podmienkach investorov nájomných bytových domov informuje na svojich webových stránkach. Starostovia a primátori sa tu dozvedia, že finančné prostriedky vo forme výhodného úveru zo ŠFRB môžu byť použité na obstaranie nájomného bytu, technickej vybavenosti súvisiacej s obstaraním nájomných bytov a na kúpu pozemku, podmieňujúceho výstavbu a užívanie nájomných bytov. O podporu môže požiadať obec alebo samosprávny kraj (Bratislava, Košice aj mestská časť). Na stránkach ŠFRB nájde vedenie obcí a krajov aj podrobné informácie o tom, aké podmienky musí obec alebo kraj splniť pre poskytnutie podpory na obstaranie nájomných bytov, ako je limitovaný príjem potenciálneho nájomcu, akú výšku podpory môže obec očakávať pri obstarávaní nájomných bytov alebo technickej vybavenosti a pozemkov. Nechýbajú ani informácie o lehote splatnosti úveru a ročnom úroku alebo o spôsobe ručenia. Podrobne je tu tiež popísaný postup pri podaní žiadosti o podporu spolu s výpisom potrebných dokladov. Termín pre podanie žiadostí je v roku 2024 do 31. augusta. ak žiadateľ požaduje aj poskytnutie dotácie z MD SR, musí podať žiadosť do 31. mája 2024.

Podmienky podpory zo strany ŠFRB sa síce priebežne menia, ale podľa slov Ing. Baraníka väčšinou k lepšiemu. „Pre obce je napríklad dobrou správou, že v rámci podpory je možné priebežné financovanie zo strany ŠFRB, pri ktorom môže dať obec do zakladania vždy tú časť výstavby, ktorá bola dokončená. Výhodou je súčasne skutočnosť, že aj projektová dokumentácia je plne hradená z podpory ŠFRB. Spolupráca so skúseným projektantom je preto pre obce výhodná nielen z finančného hľadiska, ale aj z pohľadu riadenia celého procesu, od projektu až po výstavbu,“ hovorí Ing. Pavol Baraník.

chyba