Aké kreslá si vybrať do obývačky v roku 2024?

Trendy v interiérovom dizajne sa neustále vyvíjajú a odrážajú meniace sa potreby a vkus. Aký nábytok chceme v roku 2024? Jemné tvary a harmonické kombinácie tradície a moderny o nás veľa vypovedajú. Na jednej strane túžime po časoch detstva a retro štýle, na druhej strane chceme pohodlie a možnosť užívať si inovatívny vývoj bez obmedzení. Najnovšie modely kresiel nielenže lahodia oku, ale zároveň zdôrazňujú individualitu svojich majiteľov. Tu sú príklady najnovších dizajnov kresiel, ktoré si získavajú popularitu v roku 2024.

10.04.2024 00:00
kresla, pr Foto:

Okrúhle tvary v trende

Oblé tvary kresiel a pohoviek, ktoré dizajnéri ohlásili už v minulej sezóne, sa nadobro udomácnili v našich domovoch. Medzi novými modelmi nábytku dostupnými v obchodoch s domácim nábytkom možno oblé mäkké tvary vidieť najmä na operadlách čalúneného nábytku. Kreslá do obývačky sú teraz plné pohodlia a aj vďaka módnym farbám sú veľmi útulné a príjemné na pohľad. Jemné oblé tvary sedačiek dokonale zapadajú do dizajnu modernej obývačky. Absencia uhlov a ostro ohraničených hrán robí atmosféru interiéru priateľskejšou a uvoľnenejšou. Jemné tvary módneho nábytku sú vhodné na neformálne rodinné stretnutia a relaxáciu v ústraní domácej atmosféry.

Čalúnený nábytok navrhnutý na kruhovom pôdoryse, ako sú kreslá a pohovky, je čoraz viac vyhľadávaný spotrebiteľmi, ktorí si uvedomujú trendy. Vďaka mäkkým líniám je tento nábytok mimoriadne príjemný na pohľad a veľmi pohodlný na používanie. Zaoblené sedadlá a operadlá kresiel vás pozývajú k odpočinku, zatiaľ čo pohovky so zaoblenými hranami dodajú vašej obývačke luxusnú a rafinovanú eleganciu. Mäkko tvarované kreslá dokonale zapadnú do interiérov plných ušľachtilých doplnkov, odkazujúcich na tradičný, romantický alebo retro štýl.

Módne kreslo na čítanie

Kreslá so zaoblenými opierkami hlavy, známe ako ušiaky sú v súlade s najnovšími trendmi a zároveň odkazujú na tradičné čalúnené kreslá. Vysoké operadlo dobre poslúži, ak chcete tento kus nábytku použiť ako kreslo na čítanie v obývacej izbe. V tomto prípade sa osvedčia najmä kreslá čalúnené plyšovou látkou, ktorá je príjemná na pokožku. Aby kreslo na čítanie splnilo svoju úlohu, malo by byť pohodlné, s pohodlným operadlom a mierne mäkkým sedadlom. K čitateľskému kútiku s pohodlným kreslom sa ideálne hodí knižnica, v ktorej sa nachádza naša zbierka kníh.

Optimálne rozmery kresla na čítanie sú: hĺbka 58 cm a šírka 50 cm. Potom bude mať celé telo pri sedení správnu oporu. Štandardné rozmery zabezpečia pocit pohodlia a komfortné používanie kresla. Dôležité je aj to, aby bolo sedadlo kresla dostatočne odpružené, aby sa predišlo bolesti a znecitliveniu. Zvážte kúpu kresla na čítanie s podnožkou, ktorá je súčasťou balenia.

Čalúnenie kresiel v roku 2024 – módne farebné kombinácie

Túto sezónu je to všetko o štýle, v ktorom organizujeme kombináciu farieb. Musí byť odvážna a kreatívna! V interiéroch sa úplne nevzdávame neutrálnych farieb, ako je béžová alebo sivá, či dokonca biela. Túto sezónu však hľadáme o niečo výraznejšie akcenty a volíme farby. Trendom budú častejšie kombinácie neutrálnych farieb s odvážnejšími, sýtymi farbami. Farebné duá, ako napríklad oranžové kreslá a smaragdový koberec, svetlá pohovka v kombinácii s tyrkysovým kobercom alebo kvetinová zelená na škoricovej stene, sa odvážne vracajú. Originálna farebná schéma poskytne silný základ pre zaujímavé aranžmány, ktoré charakterizujú tohtoročné trendy v interiérovom dizajne. Skvelým pozadím pre krémové kreslo s oblými tvarmi bude intenzívna farba steny, napríklad horčicová alebo olivová. Ak sa rozhodnete pre kreslá vo vínovej farbe, nebojte sa ich zladiť s kobercom v pastelových farbách.

Kde hľadať inšpiráciu pre módne interiéry?

Obchody s nábytkom ponúkajú obrovský výber produktov v akomkoľvek štýle. Ako sa nestratiť medzi toľkými možnosťami? Módny interiér sa vyznačuje rovnováhou medzi funkčnosťou a estetikou. V roku 2024 venujeme viac pozornosti hodnotám, ako je ekológia a blízkosť prírode. Osobné dotyky, ktoré vytvárajú jedinečný štýl nášho interiéru, sú vítané. Kde hľadať inšpiráciu? Pre interiérový dizajn s individuálnym charakterom možno nájsť inšpiráciu v exotickom cestovaní (cestovateľské suveníry, etnické umenie), v láske k prírode (organické motívy, vzory a farby), v pomalom živote, v oddanosti tradíciám alebo dokonca v pouličnom umení. Ide o skutočný záujem o určitú oblasť. Individualita nepozná hranice, takže čokoľvek môže byť východiskom pre vytvorenie jedinečného priestoru. Masovo vyrábaný nábytok získa v personalizovanom priestore jedinečný charakter.

Módne kreslá v dizajne obývacej izby

Stoličky s modernými zaoblenými tvarmi možno kombinovať s okrúhlymi alebo oválnymi stolmi. Dosky nemusia byť dokonale okrúhle, ide o zjemnenie uhlov a efekt mäkkosti. Okrúhle stoly sú ideálne do jedálne alebo obývačky. Oválne stolové dosky navyše opticky zväčšujú priestor, čo má priaznivý vplyv na obmedzené metre štvorcové našich bytov.

chyba