Tipy na zlepšenie kognitívnych funkcií mozgu

Kognitívne funkcie nášho mozgu sú jednou vôbec z najdôležitejších častí nášho organizmu. Sú úplne zásadné pre to, aby sme boli schopní vnímať svet okolo seba a adekvátne reagovať na každú situáciu. Aby ale mozog neskrpatel, je nutné ho cvičiť. Vďaka tomu sa naopak môžu jeho schopnosti zlepšovať. Ako na to?

04.12.2023 00:00
zena s knihou pr Foto:

Tiež mozog potrebuje živiny a energiu

Že určitú energiu na svoj výkon potrebujú svaly, je pre nás ľahko pochopiteľné. Lenže mozog, hoci nevykonáva fyzickú námahu, je tým vôbec najväčším „spaľovačom“ energie v našom tele. Ako je to možné? Riadi totiž celé naše telo, pracuje cez deň v noci (aj počas spánku), každú sekundu celého nášho života. Pokiaľ by ste ale pre lepšie pochopenie chceli iné prirovnanie, predstavte si počítačový procesor. Ani ten sa nijako nehýbe, napriek tomu má obrovskú spotrebu elektrickej energie, bez ktorej by nemohol vykonávať potrebné výpočty.

Preto je nevyhnutné mozgu dodať potrebnú energiu. Mozog zďaleka „nefrčí“ len na cukre, ako by sa mohlo zdať. A už vôbec nie potom na kofeíne, hoci sa ho to snažíme naučiť. Namiesto toho pre dlhodobú funkciu potrebuje predovšetkým vyváženú stravu a komplexný prísun všetkých makroživín aj mikroživín. Vedľa sacharidov sú to predovšetkým bielkoviny a tuky. A nemenej dôležité sú vitamíny a minerály.

Kde ich vziať? Jedným z najlepších zdrojov živín pre náš mozog sú napríklad lieskové orechy aj všetky ďalšie druhy orechov. Niektorí odborníci dokonca považujú konzumáciu orechov za jeden z dôvodov, prečo sa ľudský mozog (a vďaka tomu aj jeho kognitívne funkcie) oproti ostatným organizmom na planéte tak výrazne rozvinul.

Nezabúdajme potom na vodu, ktorá tvorí viac ako tri štvrtiny objemu mozgu! Pravidelný pitný režim teda vášmu mozgu tiež prospeje.

Trénujte, trénujte, trénujte

Kognitívne funkcie mozgu zdokonalíte tým, že ich budete precvičovať. Rovnako tak, ako chodíte do posilňovne, aby ste udržovali v kondícii svoje svaly, šľachy, pľúca, srdce a cievy, prospeje tréning aj vášmu mozgu.

Nie je náhodou, že čašníkom skvele funguje pamäť a predavači alebo účtovníci zase musia veľmi dobre počítať. Človek sa prirodzene zdokonaľuje v tom, v čom svoj mozog precvičuje. Pomôžu rôzne hlavolamy, krížovky, logické hry (skúste napríklad šach), učte sa novým jazykom, činnostiam a pod.

Skrátka používajte svoju hlavu a nebuďte leniví premýšľať, ak máme tento bod zhrnúť bez okolkov. Mozgu ale prospieva aj fyzická aktivita nášho tela. Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele je zdravý duch. Nezabúdajte preto ani na pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu (napokon aj za kyslík vám mozog poďakuje).

Nezabúdajte na odpočinok

Hoci sme už povedali, že mozog pracuje cez deň aj v noci, počas spánku má predsa len úlohu jednoduchšiu. V mozgu prebieha počas spánku veľké upratovanie a príprava na ďalší deň. Sami ale iste viete, že ak máte spánku nedostatok, mozog na druhý deň odmieta poslušne slúžiť svojmu účelu a namiesto toho si bude hovoriť o zaľahnutí.

Okrem krátkodobej ospalosti môže mať dlhodobý nedostatok spánku výrazne negatívne dopady na náš mozog a jeho kognitívne funkcie.

Okrem pravidelného spánku vám môžu k nájdeniu duševného pokoja, ktorý mozgu taktiež prospieva, pomôcť meditácie a rôzne ďalšie mentálne cvičenia.

chyba