Na zimnú dovolenku na Slovensku ešte stihnete využiť rekreačný poukaz

Vďaka rekreačným poukazom si oddýchnete na Slovensku podstatne lacnejšie. Neslúžia však len na úhradu ubytovania. Vám a členom vašej rodiny pokryjú aj iné voľnočasové aktivity.

05.12.2023 00:00
zima dovolenka, pr, nepouzivat

Ak ste v tomto roku ešte nepožiadali o príspevok na rekreáciu, je najvyšší čas! Svoj rekreačný poukaz si ešte stihnete užiť počas sviatočného voľna alebo si vďaka nemu doprajete oslavy Silvestra napríklad na útulnej chate. Stačí, že pracujete dva roky vo firme, ktorá má viac, ako 49 zamestnancov.

Rekreačný poukaz si môžete čerpať z pravidla v kalendárnom roku, v ktorom oň požiadate. Keď ste zamestnancom vy aj váš partner, môže to pre vás znamenať príjemný dvoj a viacdňový oddych na Slovensku, z väčšej časti preplatený vďaka rekreačným poukazom. Príspevok na rekreáciu patrí vďaka tomu, čo všetko zamestnancom sprístupňuje, do kategórie žiadaných zamestnaneckých benefitov. Svedčia o tom aj výsledky reprezentatívneho prieskumu agentúry na prieskum trhu 2muse, v ktorých sa odzrkadľuje záujem ľudí o túto výhodu.

Až 90 % tých, ktorí už príspevok na rekreáciu vo forme rekreačného poukazu využili by privítalo, aby sa rozšíril o ďalšie služby a 80 % opýtaných konštatovalo, že keby príspevok nedostali, museli by značne obmedziť výdavky na svoj odpočinok.

zima dovolenka 2, pr, nepouzivat

Ako využiť svoj príspevok k plnej spokojnosti?

  • Rekreačné poukazy nie sú u vybraných poskytovateľov služieb viazané len na úhradu ubytovania či stravovania. Vzťahujú sa aj na takzvané balíky služieb súvisiacich s rekreáciou. To znamená, že rekreačný poukaz môžete u vybraných poskytovateľov použiť napríklad na wellness.
  • Pri splnení podmienok z úvodu článku vám nárok na príspevok na rekreáciu vzniká zo zákona a rekreačný poukaz vám platí v priebehu celého kalendárneho roka. Výbornou správou je, že ho nemusíte použiť jednorazovo, jeho čerpanie si môžete rozdeliť tak, aby to vyhovovalo vám.
  • Zákon síce hovorí, že sa vzťahuje na 2 prenocovania, no spomínané 2 noci nemusíte stráviť v jednom zariadení. To pre vás znamená, že v jeden deň si môžete dopriať lyžovačku v niektorom z vychytených lyžiarskych stredísk a v ďalší sa môžete presunúť do niektorej z atraktívnych slovenských destinácií a dopriať si relax vo wellness alebo termálnej vode.
  • Na príspevok na rekreáciu máte po splnení vyššie spomenutých podmienok nárok každý rok. Príspevok, ktorý nevyužijete sa do ďalšieho roka neprenáša.

Ak rozmýšľate, čo v prípade, že svoj pobyt začnete 29. 12 a ukončíte ho až v úvode roku 2024, nemusíte. Nie je to problém, príspevok sa ráta do kalendárneho roku, v ktorom pobyt začal.

Chce ísť vaše dieťa na lyžiarsky?

Vďaka príspevku na rekreáciu môžu vaše deti stráviť aktívne chvíle v denných táboroch alebo sa zúčastniť športových aktivít v rôznych športových a školských kluboch, ktorých sú členmi aspoň 6 mesiacov. Ak škola alebo športový klub organizuje viacdňovú aktivitu (napríklad lyžiarsky výcvik) v čase školských prázdnin, príspevok na rekreáciu sa vzťahuje aj na to. Jedinou podmienkou je trvalý pobyt dieťaťa na území Slovenska. Informácie o výhodách, ktoré môžete ako zamestnanec čerpať zo zákona nájdete na stránke www.amobe.sk.

chyba