Depresia nie je smútok, ľudí môže prepadnúť aj počas Vianoc

Podľa štatistík Ligy za duševné zdravie zažíva ich Linka psychologickej pomoci najväčší nápor práve počas vianočných sviatkov. Ide najmä o osamelých ľudí alebo tých, ktorí sa už dlhšie potýkajú s duševnou nepohodou.

21.12.2023 00:00
depresia 1280x640px, pr, nepouzivat

Snaha o naplnenie ideálu Vianoc a dokonalosti vyvoláva na ľudí veľký tlak a často spôsobuje ešte väčšiu bolesť. Je dôležité včas rozpoznať, či ide len o smútok a zlú náladu alebo vážnejšie ochorenie, akým je napríklad depresia. Takýto človek totiž potrebuje rýchlu odbornú pomoc, pretože neliečená depresia je potenciálne smrteľnou chorobou.

UNIQA eviduje prípad, keď dospelá 40 ročná žena, dovtedy zdravá a bez diagnóz, pod vplyvom krízových životných udalostí začala upadať do smútku a prestala komunikovať s rodinou. Nevychádzala von, nekomunikovala s deťmi a ležala zatvorená vo svojej izbe. Prestala postupne jesť aj piť, rapídne schudla a nevedela spať. Keď sa po pár dňoch pridružili halucinácie, rodina zalarmovala záchranku – doslova v hodine dvanástej ju hospitalizovali na psychiatrickej klinike, nasadili liečbu a po nej sa postupne vrátila späť do života. Doteraz však chodí na terapie, ktoré jej významne pomáhajú.

„Toto je ten lepší prípad, keď sa človek, ktorý má depresiu, mohol aj vďaka rodine liečiť. Mnohí ľudia však pokladajú duševnú chorobu stále za prejav slabosti, na Slovensku pretrváva obrovská stigmatizácia, keď sa terapia u psychiatra, psychológa alebo iného odborníka považuje za hanbu a tak sa mnohým nedostane odbornej pomoci,“ hovorí riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Na depresiu pritom ochorie každoročne 5% Slovákov a môže postihnúť každého bez ohľadu na vek alebo sociálne postavenie. Často ochromí človeka na dlhé obdobie. Nevie udržiavať vzťahy s rodinou, nemôže pracovať a bez vhodnej liečby môže ochorenie vyvrcholiť samovraždou či samovražedným pokusom.

„Preto by ľudia nemali používať slovo „depresia“ alebo „depka“ pri bežnom smútku alebo zlej nálade. Pocity pri depresii pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, sú hlboké a človeku znemožňujú fungovať v bežnom živote,“ upozorňuje psychológ Michal Bača.

Pri vhodnej terapii a liečbe však depresívna epizóda odoznie a človek sa môže pomaly vrátiť do kolobehu svojich aktivít. Dôležité je včas rozpoznať, kedy človek potrebuje pomoc a ako s ním o tom hovoriť.

Ako poskytnúť človeku s psychickými problémami prvú pomoc?

Aj preto sa vďaka podpore UNIQA na Slovensko dostáva už v týchto dňoch celosvetovo známy Kurz prvej pomoci pre duševné zdravie, ktorý sa v blízkej budúcnosti dostane aj do Českej republiky. Odborníci z Ligy za duševné zdravie profesionálne školia ľudí na Slovensku a Českej republike, aby sa stali trénermi a aby šírili povedomie o ochrane duševného zdravia ďalej. Prvou spoločnosťou, ktorá do školení zapojila svojich ľudí, je UNIQA. Viac tu: https://kurzy.dusevnezdravie.sk/akosarozpravat

Do kurzu sa z UNIQA CZ a SK zapojilo takmer 130 našich zamestnancov, ktorých aktuálne školia odborníci z Ligy za duševné zdravie. Naučia sa poskytovať pomoc a podporu svojim kolegom, kolegyniam a blízkym práve v oblasti duševného zdravia tak, ako keď poskytujete prvú pomoc pri fyzickom úraze alebo v ohrození života.

„Všetky naše aktivity vychádzajú z nášho presvedčenia, že silná spoločnosť je taká, ktorá sa stará o celkovú pohodu všetkých svojich členov. Dušené zdravie v posledných rokoch veľmi utrpelo a využitím nášho renomé, našich športových ambasádorov a strategickej spolupráce sa snažíme o trvalý pozitívny vplyv na zvyšovanie povedomia o duševnom zdraví. Veríme, že UNIQA tak prispieva k zdravšej a súcitnejšej spoločnosti, v ktorej sa všetkým žije lepšie“, vysvetľuje aktivity UNIQA v oblasti podpory duševné zdravia členka predstavenstva UNIQA pre ľudské zdroje, značku a udržateľnosť Ganna Pidgorna.

thumbnail Vlhova kampan, pr, nepouzivat

Počet pokusov o samovraždy stúpol u tínedžerov takmer 90%

Podľa štatistík po pandémii narástli akútne hospitalizácie najmä po samovražedných pokusoch o 80–90% (oproti 20–30% pred pandémiou). Nárast v počte samovrážd bol pred 2 rokmi najhorší v skupine tínedžerov, u mladistvých do 14 rokov narástli až dvojnásobne. Keďže mladí často o svojich starostiach nehovoria, o ich problémoch okolie nemusí vedieť. Odborníci však upozorňujú, aby rodičia sledovali odkazy detí na sociálnych sieťach, sledovali zmenu v správaní, denných rituáloch. Najdôležitejšie je však s deťmi pravidelne komunikovať, rozprávať sa o tom, čo ich trápi, riešiť s nimi ich životné výzvy a starosti. Ak vidia, že dieťa má vážny problém a potrebuje pomoc, treba kontaktovať odborníkov. Návod ako na to nájdete tu: Hovorte-uprimne | UNIQA. Pomôže aj návšteva alebo konzultácia u všeobecného lekára, ktorý nasmeruje dieťa podľa potreby k psychológovi alebo psychiatrovi.

Invalidita rozšírená o všetky psychické ochorenia

Duševné choroby, medzi ktoré patrí aj depresia, môžu byť pri zlom priebehu invalidizujúcim ochoreniami, čo potvrdzuje aj Sociálna poisťovňa. Podľa stupňa závažnosti je možné pri depresiách či úzkostných poruchách uznanie invalidity aj nad 40%. Posledné roky sú práve duševné ochorenia druhým najčastejším dôvodom priznania invalidného dôchodku. „V rámci životného poistenia je riziko invalidity rozšírené o všetky psychické ochorenia, samozrejme, okrem tých, ktoré sú v príčinnej súvislosti s alkoholom, návykovými či psychoaktívnymi látkami,“ hovorí Ganna Pidgorna z UNIQA. Prepad príjmu pri invalidite býva totiž naozaj zásadný. Pri pracovnom výpadku často aj na desiatky rokov nemajú ľudia okrem poistenia žiadnu inú vhodnú alternatívu vykrytia svojho príjmu. V pripoisteniach invalidity preto umožňuje UNIQA vyplatiť celú 100% poistnú sumu už pri čiastočnej invalidite.

Ganna Pidgorna, členka predstavenstva UNIQA pre...
thumbnail Ganna Pidgorna, pr, nepouzivat Ganna Pidgorna, členka predstavenstva UNIQA pre ľudské zdroje, značku a udržateľnosť
chyba