Čo robiť pri úraze na dovolenke ak ste v zahraničí

Bez ohľadu na to, či plánujete dobrodružnú túru na horách alebo relax na pláži, cestovné poistenie je základom bezpečnej a bezstarostnej dovolenky.

15.12.2023 00:00
thumbnail uraz, pr, nepouzivat

Je cestovné poistenie dôležité?

Cestovanie do rôznych destinácií napĺňa túžbu objavovať svet a zbierať nezabudnuteľné zážitky. Všetky vaše plány na spoznávanie nových kultúr, ochutnávanie miestnej kuchyne, relax na nádherných plážach a športovanie, však môžu byť ohrozené nečakaným úrazom a chorobou. Pri bežných poraneniach si viete pomôcť svojou lekárničkou alebo v miestnej lekárni. Ak však nastane situácia, kedy musíte navštíviť nemocnicu, vstupuje na scénu cestovné poistenie.

Najdôležitejšie sú preventívne opatrenia, aby vás na dovolenke nič neprekvapilo a vždy je nevyhnutné si vopred pred cestou zabezpečiť takéto cestovné poistenie. V dnešnej dobe veľmi rýchlo a hlavne jednoducho viete uzatvoriť aj cestovné poistenie online. Ak cestovné poistenie uzatvorené nemáte, v prípade poistnej udalosti nastáva veľký problém. Nielen zdravotný, ale aj finančný. Ľahko sa môže stať, že okrem pokazenej dovolenky odchádzate domov aj s prázdnou peňaženkou.

Čo robiť pri úraze v zahraničí?

V prípade, ak dôjde k úrazu v zahraničí, je najdôležitejšie zavolať na asistenčnú službu a nahlásiť poistnú udalosť vo vašej poisťovni. Poskytnú vám potrebnú podporu, poradia vám, akú nemocnicu navštíviť a hlavne pomôžu s koordináciou celého poistného procesu. Je podstatné, aby poisťovňa o poistnej udalosti vedela hneď, ako sa úraz stal. Ideálne je preto si pred každou dovolenkou uložiť toto číslo do vášho mobilu. Práve asistenčná služba zabezpečí hladký priebeh riešenia poistných udalostí.

Kto platí za ošetrenie v prípade úrazu?

Hlavný dôvod, prečo poisťovňa musí o úraze vedieť hneď je ten, že ošetrenie vám po návrate preplatí. Hneď pri prvom kontakte s lekárom mu predložte doklad o cestovnom poistení alebo asistenčnú kartičku, ktorú vám vydala poisťovňa pred cestou do zahraničia, prípadne ak sa jedná o online poistenie zaslala mailom. Nejde len o formálny krok, ale umožní to efektívnejšiu komunikáciu s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zjednoduší všetky administratívne procesy. Nezľaknite sa, ak ošetrenie budete musieť hradiť priamo vy. Po ošetrení požiadajte lekára o kompletnú dokumentáciu o svojom zdravotnom stave a nezabudnite si vziať všetky zaplatené účtenky za ošetrenie. Tieto dokumenty budú po vašom návrate domov nevyhnutné pre nárok na náhradu nákladov zo strany poisťovne. Poisťovňa vám spätne po vydokladovaní všetky výdavky preplatí.

Pozor však na skutočnosť, že poisťovňa hradí iba náklady, ktoré sú kryté vaším poistením. Ak napríklad utrpíte úraz pri športe, ktorý je považovaný za rizikový a nie je zahrnutý v rámci vášho poistenia, poisťovňa vám ošetrenie a ani liečebné náklady nepreplatí. Preto je dôležité, aby ste si pred uzatvorením cestovného poistenia podrobne preštudovali výnimky a výšku poistného krytia. V ponuke sú rôzne balíčky cestovného poistenia, ktoré sa odlišujú v oblastiach poistných rizík a v poistných limitoch.

Nahlásenie poistnej udalosti z dovolenky

Keď už vám dovolenku skomplikovala choroba alebo úraz je potrebné poistnú udalosť nahlásiť. Mali by ste mať pripravené všetky dôležité informácie vrátane detailného popisu udalosti, dátumu a miesta, kde sa úraz stal a kontaktných údajov všetkých zúčastnených strán. Nezabudnite priložiť aj všetky relevantné dokumenty, ako sú lekárske správy, účtenky za ošetrenie a taktiež potvrdenie o poistení.

Existuje viac spôsobov nahlasovania poistných udalostí a je len na vás, ktorý je pre vás komfortný. Či už nahlásenie poistnej udalosti osobne na pobočke, telefonicky, písomne poštou a mailom, alebo najrýchlejšie online vyplnením tlačiva a nahratia všetkých potrebných dokumentov. Celý proces vám zaberie len pár minút a následne vám bude poistné plnenie vyplatené. Rýchle a presné nahlásenie poistnej udalosti zabezpečí, že poisťovňa bude informovaná včas a bude schopná efektívne reagovať na vaše potreby.

chyba