Vieme, koľko Slováci plánujú minúť na vianočné darčeky

Slováci milujú Vianoce. Je to čas stretávania sa s rodinou, ale aj vzájomného obdarovávania sa. Veď, čo by to boli za Vianoce bez darčekov?

15.12.2023 00:00
Vianoce, pr Foto:

Túžobne na ne čakajú najmä deti. Sviatky chceme mať hojné a doprajeme aj našim najbližším. Podľa prieskumu, ktorý si každoročne robí nákupný poradca Heureka v krajinách strednej a východnej Európy, nakupujúci na internete plánujú minúť na vianočné darčeky pre blízkych vyššiu sumu ako minulý rok. Klesol počet Slovákov, ktorí chcú na darčekoch oproti minulému roku ušetriť a naopak, narástol počet tých, ktorí plánujú minúť viac ako pred rokom. Napriek všeobecne deklarovanej snahe šetriť Slováci tento rok plánujú na Vianoce minúť o 5 % viac ako minulý rok a to 292 €.

Zaujímavosťou je, že je to len o pár percent menej ako vianočný rozpočet Čechov. Vzhľadom na vyššiu životnú úroveň obyvateľov Česka to znamená, že Slováci sú ochotní na Vianoce míňať výrazne vyššiu časť svojich príjmov.

Kedy začíname nakupovať?

Online nakupovanie výrazne zmenilo aj nákupy vianočných darčekov. Takmer každý piaty z nás ich nakupuje počas celého roka a využíva tak výhody online nakupovania, medzi ktoré patrí napríklad možnosť vrátiť tovar do 14 dní bez udania dôvodu. Dokonca takmer deväť z desiatich respondentov preferuje online nákupy vianočných darčekov pred nákupom v kamenných predajniach a kupuje online minimálne polovicu z nich. „Keď vám niečo padne do oka, nemusíte váhať a za pár minút viete mať darček kúpený. Jediné, čo musíte riešiť je, kam ho dobre schovať, aby ho nenašli deti. Ale zase nie tak dobre, aby ste ho pred Vianocami nenašli ani vy,“ hovorí s úsmevom Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk.

Ženy si nenechávajú darčeky na poslednú chvíľu

Asi nie je prekvapením, že ženy začínajú nakupovať vianočné darčeky skôr ako muži. Dvojnásobne viac žien ich začína nakupovať už v septembri a októbri, naopak, dvojnásobne menej ako mužov ich nakupuje v decembri a tesne pred Vianocami. Rovnako aj Česi začínajú nakupovať vianočné darčeky skôr ako Slováci, čo môže vzhľadom na široké zastúpenie českých e-shopov na Slovensku spôsobiť u niektorých produktov problémy s dostupnosťou.

Koľkých blízkych plánujeme obdarovať a čo rozhoduje pri nákupe?

V priemere kupujeme darčeky pre 5,7 blízkych. Prieskum však odhalil veľký rozdiel medzi mužmi a ženami, ktoré obdarovávajú výrazne väčší počet blízkych (6,6 versus 4,8). Slováci patria v regióne strednej a východnej Európy, kde Heureka Group pôsobí, do stredu tabuľky. Tú vedú Slovinci (7,1) a Česi (6,7) a uzatvárajú Rumuni (4,8), Bulhari (4,9) a Srbi (5,0).

Kľúčové kritérium pri hodnotení výrobkov zohráva kvalita, nasleduje cena, tretím kritériom sú recenzie ostatných zákazníkov. Práve na Heureke môžu spotrebitelia ľahko nájsť najpopulárnejšie produkty v každej kategórii a vyberať z ponuky tisícov zapojených e-shopov.

chyba