Ako vyzrieť na problémy so spánkom?

Problémy so spánkom trápia čoraz viac ľudí. Či už sa jedná o ťažkosti so zaspávaním alebo o časté prebúdzanie sa počas noci alebo nekvalitný spánok. To potom ovplyvňuje nielen našu energiu, ale hlavne zdravie. Nedostatok spánku totiž vedie k celému radu ochorení. Ako si zaistiť dlhý a kvalitný spánok? Poradíme vám!

24.01.2024 00:00
thumbnail shutterstock 530558272, pr, nepouzivat Foto:

Prečo je spánok dôležitý?

Spánok je pre ľudské telo nenahraditeľný, pretože počas neho dochádza k vyplavovaniu toxínov z mozgu, ktoré sa tam nahromadili počas dňa. Spánok taktiež obnovuje naše psychické zdravie a je prevenciou mnohých ochorení. Kvalitný spánok taktiež zlepšuje pamäť a schopnosť sústredenia. Naopak nedostatok spánku vedie k zníženiu výkonnosti, zhoršeniu našej imunity, zvyšuje sa riziko výskytu depresívnych stavov, rakoviny či kardiovaskulárnych chorôb.

Koľko hodín si pospať?

Potreba spánku je veľmi individuálna a počet hodín sa s vekom postupne znižuje. Novorodenci potrebujú na správny vývoj 15 – 17 hodín spánku. Dojčatá do 1 roka prespia 12–14 hodín. Batoľa vo veku 1 – 3 roky by malo spať 11 – 13 hodín a počas dňa (obvykle po obede) si zdriemnuť. Predškoláci a deti školského veku potrebujú 10 – 12 hodín. Teenageri, ktorí prechádzajú celým radom hormonálnych zmien by mali spať okolo 9 hodín. Dospelý ľudský organizmus potrebuje od 7 do 9 hodín. U seniorov je potreba spánku menšia, priemerne okolo 6 hodín, pretože často spia aj počas dňa.

Príčiny nespavosti

O nespavosti môžeme hovoriť, pokiaľ sa u nás problémy vyskytujú najmenej 3-krát týždenne po dobu aspoň 1 mesiaca. Medzi časté príčiny patrí stres, ochorenie (napr. kašeľ), zmena prostredia, ale najčastejšie sa jedná o zlý životný štýl – fajčenie, nadmerné pitie kávy a alkoholu, nedostatok pohybu a pod. So spánkom majú problémy aj ľudia, ktorí pracujú na zmeny, ďalej jedinci s duševnými problémami alebo seniori, ktorí často pospávajú počas dňa.

Vyhýbajte sa modrému svetlu!

Stáva sa vám, že sa večer v posteli prevaľujete aj hodinu a nemôžete zaspať? Skúste doplniť telu hormón spánku zvaný melatonín, ktorý pomáha so zaspávaním. Naše telo ho začne produkovať, pokiaľ sa v miestnosti zošerí. Preto odborníci odporúčajú vyhýbať sa dve až tri hodiny pred spánkom modrému svetlu, ktoré vyžaruje monitor televízie, počítača alebo mobilu. Modré svetlo totiž blokuje produkciu melatonínu, a tak sa vám môže stať, že budete mať v noci so zaspávaním problém. Produkcia melatonínu sa tiež znižuje s vekom alebo na jar, preto môžeme zažívať tzv. jarnú únavu.

Stavte na kombináciu melatonínu s L-tryptofánom

Za nespavosťou často stojí aj stres a problémy v pracovnom či osobnom živote. Preto je dobré vyberať melatonín v kombinácii s L-tryptofánom. Ide o dôležitú aminokyselinu, ktorú si však náš organizmus nedokáže vytvoriť. L-tryptofán je východiskovou látkou pre vznik serotonínu (hormónu dobrej nálady), je zodpovedný za psychickú pohodu a spolu s vitamínom B6 prispieva k celkovému upokojeniu organizmu pred spánkom. Lekárnici odporúčajú výživový doplnok NEOSPAN melatonín, ktorý vyniká svojim jedinečným zložením.

odkaz
thumbnail banner Neospan-SK 1650x925px, pr, nepouzivat

Bylinky pre kvalitný spánok

Pokiaľ sa po osem či deväťhodinovom spánku cítite stále ospalý a unavený, skúste sa o pomoc obrátiť k prírode. Existuje mnoho byliniek, ktoré vám zaistia kvalitný spánok. Najlepšími pomocníkmi sú napr. medovka, valeriána, chmeľ, rumanček, mučenka, levanduľa alebo ľubovník. Pokiaľ vám bylinné čaje a odvary nechutia, môžete vyskúšať výživové doplnky, ktoré zlepšujú kvalitu spánku. Medzi najviac odporúčané produkty patrí NEOSPAN forte. Tento výživový doplnok obsahuje jedinečnú kombináciu extraktov z valeriány, medovky, rumančeku, mučenky, chmeľu a oleja z kvetu pomarančovníka. Vďaka týmto prírodným zložkám zlepšuje kvalitu spánku a obmedzuje predčasné prebúdzanie. Pre rýchlejšie odznenie únavy je v zložení aj horčík a vitamíny skupiny B na upokojenie od stresu a napätia. NEOSPAN forte je na prírodnej báze, takže je úplne bezpečný a nenávykový.

Dodržiavajte spánkovú hygienu!

Kvalitný spánok vám zaistia aj správne spánkové návyky. Snažte sa chodiť do postele a vstávať vždy v rovnakú hodinu. Odborníci taktiež odporúčajú v spálni pred spaním vyvetrať a udržiavať teplotu približne 18 – 19 stupňov. Nepodceňte ani výber kvalitného matraca a obliečok. Miestnosť určená na spánok by mala byť ladená do neutrálnych tónov a farieb. Dve až tri hodiny pred spánkom si dajte posledné jedlo, aby ste nešli spať s plným žalúdkom a vyhnite sa vo večerných hodinách aj športu. Pre telo je oveľa lepšia fyzická aktivita v ranných či dopoludňajších hodinách. Pred sledovaním televízie dajte radšej prednosť čítaniu knižky či počúvaniu upokojujúcej hudby alebo si môžete dopriať relaxačný bublinkový kúpeľ.

chyba