Veganuár už je tu! Viete, ako si ho vychutnať naplno?

Vďaka chutným veggie alternatívam hladovať rozhodne nebudete, aj keď s rastlinnou stravou iba začínate.

24.01.2024 00:00
thumbnail Veganka Iva Kocova ivka veggierecipes Foto:
Vegánka Iva Kocová, Ivka_veggierecipes

Jeho názov vznikol spojením slov vegan a január. Prvýkrát bol použitý v roku 2014 a odvtedy sa do mesačnej rastlinnej výzvy zapája stále viac ľudí, vrátane Slovákov. Odľahčiť trávenie i planétu sa predsa oplatí!

Inšpirujte sa vegánskou kuchyňou aj vy

Po tradičných sviatočných jedlách určite oceníte jedálniček s kopou zeleniny, ovocia a strukovín. Vyskúšajte napríklad recept od skúsenej vegánky Ivy Kocovej (Ivka_veggiere­cipes), ktorý vás zasýti a bude chutiť aj vašej rodine. A nezabudnite – všetko potrebné na jeho prípravu zoženiete pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Náš tip

„Sójová smotana sa môže pochváliť nízkym obsahom tuku a ľahkou stráviteľnosťou. Pre jej neutrálnu chuť ju vo svojej kuchyni okrem vegánov a vegetariánov využíva stále viac ľudí, ktorí radi skúšajú niečo nové,“ hovorí Ivka_veggierecipes.

Foto: Kaufland
Veggie cestoviny podla Ivky veggierecipes, pr, nepouzivat

Cestoviny s paradajkovo-smotanovou omáčkou podľa Ivky_veggierecipes

Ingrediencie:

2 balenia krájaných paradajok so sušenou bazalkou 400g

olivový olej

cibuľa

3 strúčiky cesnaku

čerstvá bazalka, morská soľ, mleté čierne korenie, provensálska zmes byliniek

450 g cestovín

100 ml sójovej smotany K-take it veggie

150 g rastlinného syra

100 g rukoly

100 g cherry paradajok

Postup:

Na panvici na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, po chvíli pridáme pretlačený cesnak. Pridáme paradajky, olivový olej, bylinky, soľ a korenie. Dusíme za častého miešania približne 20 minút, kým omáčka nezhustne. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Do omáčky pridáme rastlinnú smotanu a syr a varíme, kým sa mierne nerozpustí. Pridáme uvarené cestoviny, posypeme syrom, čerstvou rukolou a cherry paradajkami. Prajeme dobrú chuť!

Všetky ingrediencie pre ochutnávku Veganuára, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie, nájdete v predajniach Kaufland po celom Slovensku. Ďalšie skvelé tipy na bezmäsité varenie na vás čakajú aj v špeciálnej „veganuárovej“ ponuke.

chyba