Nepodceňujte zimné depky!

Zimné mesiace sú mnohými chápané ako najhoršie obdobie v roku. Mrazivé počasie, tma ráno aj večer, plná hlava predsavzatí, s ktorými sa ešte nezačalo a jar tak strašne ďaleko. Zimné depky zastihnú v určitom momente snáď všetkých.

09.02.2024 00:00
shutterstock 1311350555, pr, nepouzivat Foto:

Depka však nie je len zlá nálada, ale aj podráždenosť, pocity úzkosti a strata akejkoľvek motivácie. Často prichádza aj extrémna únava, takže niet divu, keď by ste celú zimu chceli najradšej prespať. To je ale práve veľká chyba!

Rozpohybujte telo, duša sa k nemu pridá

Pohyb je totiž najprirodzenejší zdroj hormónov dobrej nálady – endorfínov. Znižuje napätie a úzkosť, povzbudzuje vitalitu a zvyšuje dobrý pocit zo seba samého. Na pohybovej aktivite nezáleží a je len na vás, čo vás baví alebo o čo si vaše telo hovorí. Pokojná joga, akčné kruhové tréningy alebo kolektívne športy? Vyskúšajte čokoľvek a uvidíte, čo sadne práve vám. A ak nie ste športový typ, nevadí! K lepšej nálade často dopomôže aj svižná prechádzka v prírode.

Zamyslite sa nad svojou stravou

Jedným z príznakov zimnej depresie totiž býva aj neutíchajúca chuť na potraviny s veľkým obsahom sacharidov a cukrov, ktorú v iných častiach roka nepozorujeme. Častejšie ako obvykle sa tiež upíname k večernému poháru vína. Čo tak skúsiť suchý február bez cukru? Prečistenie organizmu by mohlo prečistiť aj vašu psychiku.

Prvá pomoc byliniek

Nepáči sa vám ani jedna varianta? Aj tak existuje riešenie. K potrebnej duševnej rovnováhe vám môžu pomôcť aj bylinky. Napríklad valeriána lekárska sa v čínskej medicíne používa ako pomocník pri psychickej a fyzickej nepohode. Podobnú úlohu zastáva aj ľubovník, ktorý prispieva k emocionálnej rovnováhe, vyrovnaniu sa s pocitmi úzkosti a celkovému blahu organizmu. Upokojenie potom nájdete pri medovke napomáhajúcej k optimálnej relaxácii a upokojeniu tela.

Poznáte L-tryptofán?

Nie? Tak to je chyba! Táto esenciálna aminokyselina je totiž pre psychiku veľmi dôležitá. Z L-tryptofánu telo vyrába okrem iného aj serotonín, ktorý je odborníkmi prezývaný „hormón šťastia“. Telo si bohužiaľ L-tryptofán nevie vyrobiť samo, musí ho preto prijímať z potravy. Dobrými zdrojmi sú napríklad vajcia či mliečne výrobky. Najjednoduchšou cestou sú však výživové doplnky.

odkaz
banner DE-press 1650x925, pr, nepouzivat

Na výbere záleží!

Ideálne sú také, ktoré obsahujú okrem L-tryptofánu aj vyššie spomínané bylinky. A práve taký je De-press – výživový doplnok obsahujúci nielen vysokú dávku L-tryptofánu, ale aj jedinečnú kombináciu valeriány lekárskej, ľubovníka bodkovaného a medovky. Účinky týchto bylín synergicky posilňuje a urýchľuje vzácny šafran, ktorý tiež zmierňuje napätie. Pri pocite únavy a vyčerpania pomôže obsiahnutý horčík a vitamíny B6. Svojím zložením je De-press vhodný aj na dlhodobé užívanie a na rozdiel od niektorých liečiv neovplyvňuje každodenné činnosti a nemá vplyv na znižovanie pozornosti.

chyba