OKTAGON 53: Československú česť zachraňovali Malach s Brožom, demolačná premiéra modela

Najväčšia európska organizácia OKTAGON MMA nepozná odpočinok. Od turnaja v anglickom Newcastli ubehlo iba desať dní a žlto-čierne vlajky už viali nad Oberhausenom. Siedma zastávka na nemeckej pôde bola atraktívna aj pre československých fanúšikov, keďže cestu za hranice meral poltucet zástupcov z tunajších končín.

14.02.2024 00:00
OKTAGON MMA, pr Foto:

Pre reprezentantov Česka a Slovenska ale nezačala zahraničná anabáza vôbec ideálne. Zápasníci zo spomínaných krajín mali zastúpenie v úvodných piatich konfrontáciách, no prvé štyri z nich dopadli v ich neprospech. Prvé kariérne prehry utrpeli Jakub Batfalský (3–1) i Jan Fajk (4–1). Profesionálna premiéra zasa nevyšla Tomášovi Votavovi (0–1). Pred schopnosťami súpera sa musel skloniť aj veterán Jaroslav Pokorný (16–11).

Po tomto kvartete sa do akcie vydal Jan Malach (16–14) a karta sa obrátila. „Král Severu“ svoju prvú zahraničnú misiu zvládol na jednotku. S nečakanou zmenou protivníka sa vysporiadal ideálne a zrušil dovtedy trvajúce československé prekliatie. Luku Milidragoviča (3–1) v druhom kole ukončil, čím zaknihoval jubilejný desiaty knokaut a Chorvátovi uštedril vôbec prvú prehru na elitnej úrovni. Po dôležitom víťazstve neotáľal a vypýtal si možnosť štartovať na letnom podujatí v pražskom Edene.

www.instagram.com/p/C3Ldy56ss8n/

OKTAGON MMA, pr

Balkánsky profesor a dych berúce divadlo

Hlavnú kartu turnaja OKTAGON 53 otvoril stret dvoch generácií. Ešte donedávna neporazený Cihad Akipa (6–2) čelil na domácej pôde 41-ročnému matadorovi menom Ivica Trušček (43–39). Pikantné korenie dodal tomuto meraniu síl vyhrotený incident z tlačovej konferencie, kde došlo k fyzickej potýčke. S dávkou nadhľadu ale treba podotknúť, že Nemec na nej ukázal viac ako v samotnom dueli. Mohol za to najmä profesorský výkon Balkánca, ktorý oponenta do ničoho nepustil a svoje 82. kariérne vystúpenie oslávil triumfom.

Excelentný, neuveriteľný, fantastický či dych berúci! Aj týmito pochvalnými slovami by sme mohli označiť zápas medzi Hojatom Khajevandom (7–4) a navrátilcom do organizácie Davidom Zawadom (19–9). Predvádzané divadlo jednoducho dvíhalo publikum zo sedadiel. Prvému menovanému stačilo „prežiť“ záverečné kolo a na konto by si pripísal najcennejší skalp doterajšej športovej cesty. Oproti nemu stojací veterán KSW, UFC či PFL však 36 sekúnd pred koncom vytiahol z talóna učebnicovú páku na nohu. Bolestivý výkrik Iránca znamenal jediné, predčasné ukončenie.

www.instagram.com/p/C3Ll-L3MCjY/

OKTAGON MMA, pr

Demolačná premiéra modela

Vystúpenie s prívlastkom ukážkové predviedli taktiež Miroslav Brož (17–3–1) a Tom Crosby (8–4–1). Obaja protagonisti pripomínali od úvodného až do záverečného gongu motorové myši. V absolútne vyrovnanom strete sa mohli rozhodcovia po troch kolách prikloniť na

stranu kohokoľvek. Misky váh dvoch z nich boli naklonené viac na stranu Čecha, ktorý tým natiahol svoje obdivuhodné víťazné ťaženie už na číslo sedem. Viac ako tri roky nezdolaný „Inkvizitor“ bezprostredne po boji úspešne vyzval veľkú nemeckú hviezdu Christiana Eckerlina (15–6).

Očakávaného debutu pod hlavičkou OKTAGON MMA sa dočkal Islam Dulatov (9–1). Jeden z najväčších nemeckých talentov a model v jednom pri svojej premiére priam zničil vtedajšiu deviatku divízie Ioannisa Palaiologosa (20–13–1), čím dal welterovej váhe jasne najavo, že s ním treba rátať na najvyšších priečkach. Grék síce v úvodnej časti duelu vydržal aj nemožné, ale prakticky so zaznením gongu sa vo finále knokautu nevyhol.

Nedeľný večer zavŕšila bitka o opasok. Eva Dourthe (8–6) plánovala rivalke Katharine Dalisde (11–3) aj s úrokmi oplatiť prehru spred viac ako dvoch rokov. Šachová vojna na päť kôl však korunováciu novej kráľovnej nepriniesla. Domáca „Tigress“ taktikou zviazané divadlo zvládla a pripísala si prvú úspešnú obhajobu. Naďalej preto sedí na tróne slamovej divízie.

www.instagram.com/p/C3LxMOCsA2L/

OKTAGON MMA, pr

VÝSLEDKY OKTAGON 53: OBERHAUSEN

(*hrubým písmom označený víťaz zápasu)

PRELIMS:

Sami Zarabi – Jakub Batfalský (jednomyseľné rozhodnutie 30:27, 30:27, 30:27)

Emir-Can Al – Tomáš Votava (KO/TKO, 1. kolo, 1:49)

Endrit Brajshori – Jan Fajk (submisia, 2. kolo, 0:47)

Jaroslav Pokorný – Gjoni Palokaj (jednomyseľné rozhodnutie 28:29, 28:29, 27:30)

Jan Malach – Luka Milidragovič (KO/TKO, 2. kolo, 3:01)

HLAVNÁ KARTA:

Cihad Akipa – Ivica Trušček (submisia, 2. kolo, 2:22)

Hojat Khajevand – David Zawada (submisia, 3. kolo, 4:24)

Miroslav Brož – Tom Crosby (split decision 29:28, 29:28, 28:29)

Islam Dulatov – Ioannis Palaiologos (KO/TKO, 1. kolo, 4:59)

Katharina Dalisda – Eva Dourthe (jednomyseľné rozhodnutie 48:47, 48:47, 49:46)

+7
chyba